Opskrifter: Efteråret på glas og flasker

Paradisæbler bliver til sirup i kogebogen "På glas og flasker". Foto fra bogen

Opskrifter: Efteråret på glas og flasker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når haven bugner af bær, frugter eller nødder, kan man gemme lidt af herlighederne til de fattige vintermåneder, hvis man salter, sylter, henkoger eller hælder i sprit. For flere generationer siden, var det sådan, de fleste husmødre fyldte spisekammeret til de kolde måneder, men med tiden er sylteopskrifter og -teknikker gået tabt. Forfatter André Spange Nabulsi har samlet opskrifter - en til hver uge hele året - og det er nemmere, end man lige tror, at fylde spisekammeratet med efterårets paradisæbler, hyldebær og valnødder.

Søde paradisæbler og sirup

Forventet arbejdstid: 30 minutter

240 g paradisæbler 3 dl sukker 3 dl vand 3 laurbærblade 5 kaffir limeblade 5 nelliker

Husets cocktail:

5 cl god rom 5 cl paradisæblesirup tonic isterninger

Æblerne vaskes og ordnes. Behold stilken på, da det ser lækkert ud og pynter ved servering, men nip den visne blomst af, da den ikke er så spændende at spise. Selve kernehuset kan sagtens spises.

Herefter koges resten af ingredienserne igennem i fire minutter. Fordel de friske æbler og krydderierne i glasset, og hæld den brandvarme lage på til sidst. Æblerne er klar efter en til to uger på køl. Sørg for, at de hele tiden er dækket af lage.

Lækre sager som disse kræver måske lidt kreativitet at bruge efterfølgende. De kunne for eksempel spises til ost eller pynte på isdesserter.

Det, jeg elsker ved denne opskrift, er, at biproduktet - som jo er den sukkerlage, der bruges til at give smag til æblerne - ender med at blive hovedproduktet. For den sirup, der kommer ud af det, er måske den bedste og mest brugbare sirup, jeg til dato har lavet. Den kan sættes med husblas og bruges som top til en cheesecake, den kan fortyndes med vand til limonade, den kan fortyndes med danskvand til sodavand, og når børnene er lagt i seng, fortynder vi den med en 10 års rom, hvilket er blevet til husets cocktail.

Husets cocktail:

Kom isterningerne i et highball-glas og tilsæt rom og sirup. Rør, til det er helt koldt, top op med mere is og tonic.

Om forfatteren
André Spange Nabulsi er udlært kok på Restaurant Salt på Hotel Admiral i København i 2007.Han har arbejdet på en række restauranter i København og Nordsjælland og åbnede Cafe André i Helsingør i 2011 med fokus på kager.

Han har i samarbejde med sin mor, Randi Nabulsi, udgivet kagebogen "Eventyrlige kager" i 2016.

I august 2018 udkom hans anden kogebog "På glas og flasker", som er en almanak over sylteopskrifter. Der er en til hver uge hele året rundt.
André Spange Nabulsi har skrevet en kogebog om, hvordan man gemmer naturen på glas og flasker til senere brug. Den er bygget op, så der er en opskrift til hver uge i året, der passer til årstiden og sæsonens udbytte. Foto: PR
André Spange Nabulsi har skrevet en kogebog om, hvordan man gemmer naturen på glas og flasker til senere brug. Den er bygget op, så der er en opskrift til hver uge i året, der passer til årstiden og sæsonens udbytte. Foto: PR

Hyldebærlikør

Forventet arbejdstid: 45 minutter

350 g helt mørke, modne hyldebær 2 dl vand 1/2 vaniljestang (gerne en gemt tom stang) 5 kardemommekerner 1 kanelstang 4 store spsk honning 1 flaske smagsneutral vodka, 70 cl

Alt andet end vodka og honning kommes i en gryde og simrer i 20 minutter. Hvis det koger tørt, skal der tilsættes mere vand. Efter 20 minutter skal bærrene være karamelliserede, men ikke brændt på, det meste af væsken skal være kogt væk.

Hæld de kogte hyldebær med krydderier på et klargjort glas, tilsæt honning og hæld en flaske vodka på. Sæt det til at trække i to dage, hvorefter kanelstangen tages op. Herefter står det i cirka fem dage mere. Smag på det løbende og vurder, om likøren skal stå længere.

Når den har den helt rigtige smag for dig, sigter du den over i en stor flaske - eller flere mindre, så du eventuelt kan give et par stykker væk. Likøren er lækker at drikke efter maden i de kolde måneder.

Valnødder syltet med rødvin og vanilje. Foto fra bogen
Valnødder syltet med rødvin og vanilje. Foto fra bogen

Syltede valnødder

Forventet arbejdstid: 30 minutter

100 g valnødder 1/2 dl balsamico 4 dl rødvin 1/2 vaniljestang 100 g sukker 4 friske figner

Valnødderne lægges i en gryde med mindst dobbelt så meget vand. Giv dem et opkog på fuld varme, og når de koger, koges de igennem i to minutter. Herefter sigtes vandet fra. Dette skal gøres fire gange i alt. På den måde trækkes bitterstofferne ud af valnødderne. Forskellige bitterstoffer frigives ved forskellige temperaturer, derfor koger man valnødderne op i vandet, fra koldt til kogende.

Grunden til, at man skal skifte vand, er, at efterhånden som vandet bliver mættet, mister det evnen til at trække bitterstofferne ud. Derfor starter man forfra efter et par minutter, hvor vandet vil smage bittert. Sæt valnødderne til side efter sidste omgang.

I en gryde koges balsamicoen ind til det halve, og rødvinen tilsættes herefter sammen med vaniljekornene og den tomme stang. Reducer vinen i et par minutter og tilsæt sukker. Nu koges der videre i yderligere et par minutter, og så skulle væsken gerne være blevet lidt tykkere.

Halver fignerne, skrab kødet ud i en skål og mos det sammen. Kom det i gryden og rør det ud, og tilsæt herefter valnødderne. Kog det hele igennem i et par minutter. Væsken skal være tyk som sirup - er den ikke det, så kog det mere ind. Hæld det herefter på et klargjort glas.

De syltede valnødder er klar til at blive spist efter et par dage, men kan stå længe og bliver kun bedre med tiden. Holdbarheden er omkring to uger. Derfor anbefaler jeg, at man laver disse lækre valnødder til en særlig lejlighed. Vi spiser dem gerne på ost eller vaniljeis.

Hyldebærlikør på flaske. Foto fra bogen
Hyldebærlikør på flaske. Foto fra bogen
"På glas og flasker" af André Spange Nabulsi indeholder en opskrift til hver uge på året. Foto fra bogen

Opskrifter: Efteråret på glas og flasker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce