Sådan gør du bilferien mere klimavenlig


Sådan gør du bilferien mere klimavenlig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Har du planer om at pakke børn og kufferter i bilen og stikke næsen mod sydlige himmelstrøg, når sommerferien lige om lidt melder sin ankomst? Jeg har fundet et par tip til, hvordan du kan gøre din bilferie mere klimavenlig, uden at det går ud over feriehyggen.

Inden turen starter, skal du sikre dig, at bilens dæktryk er korrekt og tilpasset den ekstra vægt, du kører med, når bilen er ferielæsset. Kører du med et for lavt dæktryk, øger du brændstofforbruget, og du slider dækkene mere, end hvis du kører med det korrekte dæktryk.

På selve turen sparer du brændstof ved at holde en stabil hastighed og undgå hårde nedbremsninger og kraftig acceleration. En forøgelse af hastigheden fra 100 til 130 km/t hæver brændstofforbruget med 20 procent. Desuden er det en fordel at køre i højest mulige gear. Jo lavere omdrejninger, jo bedre brændstoføkonomi. Ud over det sparer du energi, når du kører, hvis du slukker el-bagruden, airccondition og sædevarmer, når du ikke har brug for dem. En tændt el-bagrude øger for eksempel forbruget med 2-5 procent.

Med på bilferien følger ofte alverdens elektronik som Ipads, gps, køleboks, dvd-afspillere og mobiltelefoner. Det er en rigtig god idé at oplade elektronikken, inden du og familien sætter jer tilrette i bilen, og hvis I overnatter på et hotel undervejs. Ikke kun fordi det helt sikkert vil skabe uro på bagsædet, hvis Ipad'en pludselig løber tør for strøm, men også fordi der er visse begrænsninger i forhold til, hvor meget elektronik man kan oplade i bilen, uden at den overbelastes. I bilens strømstik kan man ifølge FDM maksimalt oplade med 120 watt.

Du skal desuden være opmærksom på de forskellige tings strømforbrug. For eksempel bruger en tablet forholdsvis lidt strøm, mens en køleboks kan være strømslugende. Derfor kan det være en fordel at bruge en spændingsmåler, der fortæller, om bilens batteri har den rigtige spænding.

Er du på jagt efter en køleboks til bilen, vil du sandsynligvis hurtigt opdage, at udvalget er stort og nærmest uoverskueligt, og priserne svinger fra få hundrede kroner til flere tusinde for de avancerede modeller. Det kan derfor godt betale sig at overveje ens behov, inden man vælger køleboks, og du skal tjekke boksens energimærke. Det kan også være en fordel at vælge en boks med batterialarm eller tilkøbe en batterivagt, så man undgår at tømme bilens batteri for strøm.

Ifølge den grønne tænketank Concito kommer omkring 90 procent af vores CO2-udledning i forbindelse med vores ferie fra transportdelen. Det er primært flytrafikken, som belaster klimaet, men også hurtigfærger udleder store mængder CO2. Ifølge Concito er en flyvetur til Sydeuropa tre-fire gange så slem som den samme tur i en fyldt personbil.

Sådan gør du bilferien mere klimavenlig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce