Super-sliber - til klinger og bits

1: ?Modificerede? udtræk monteres (absolut parallelt) på bundplade, og ?

Super-sliber - til klinger og bits

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Så lykkedes det - fan'me ...

Det holdt hårdt, og jeg har brugt utallige timer på projektet, men det bekræfter jo så bare den gamle traver: Hvor der er vilje, er der også en vej. Den er muligvis snoet og fyldt med huller, men hvis bare man knokler på, skal man nok komme frem.

Det handler selvfølgelig om den sliber til klinger og bits, som jeg præsenterede i sidste uge. Lige inden trykkemaskinerne skulle starte, måtte jeg dog konstatere, at den selvopfundne sliber ikke virkede helt så godt, som jeg selv syntes, at den bør - så jeg lovede at arbejde videre med sagen.

Det har jeg gjort, og nu virker den!

Men før jeg forklarer, hvordan man laver sådan en dims, skal jeg måske lige fortælle, hvorfor det giver mening at bygge sådan en karl: Klinger (til rundsaven) og bits (til fræseren) er nu om dage lavet med "platter" af tungsten, som også kaldes wolfram eller hårdtmetal (HM på dansk - TC på internationalsk). Og det er smart, fordi de holder sig skarpe i meget længere tid end traditionelt HSS-stål - men bagsiden af medaljen er, at man ikke selv kan slibe sine klinger og bits, når de trods alt før eller siden bliver sløve.

Så kan man selvfølgelig sende værktøjet til professionel slibning, men det er besværligt og derfor dyrt, så i praksis bruger vi de halvsløve klinger og bits til den bitre ende, og når de er FOR ringe, køber vi simpelthen nye.

Det er dumt, for det er faktisk ikke ret svært at slibe dem - man skal bare have det rette grej: Slibeskiver "med diamant", som faktisk kan slibe HM. Jeg købte to skiver fra Kina - under 20 dollar leveret i postkassen.

2: ? en kvadratisk plade skrues ovenpå. Tjek at pladen løber let, men ?
2: ? en kvadratisk plade skrues ovenpå. Tjek at pladen løber let, men ?

Slib kun fladen

Og så skal man have lavet en opstilling, så man kan slibe ganske præcist i forskellige vinkler - det kommer vi til, men først skal jeg lige sige, at slibningen er enkel, fordi man kan nøjes med at slibe platterne på én flade.

Det er selvfølgelig fint, hvis man kan slibe eksempelvis tænderne på en klinge til rundsaven på alle fire sider, men det er meget vanskeligt og slet ikke nødvendigt: Når en HM-tand er sløv, betyder det, at spidsen af æggen er rundet en smule - men metallet er så hårdt, at rundingen er ekstremt lille. Du kan faktisk ikke se den med det blotte øje, men kun mærke den ved at trække en negl hen over spidsen: Hvis neglen glider, er tanden sløv - hvis den ridser (uden pres), så er den skarp.

Nå, men fordi HM er så hårdt, er rundingen så minimal, at man kun behøver at slibe 1/100 mm af den ene flade - så er rundingen pist væk og forvandlet til en spids.

Ja, hvis man også sleb på siderne, kunne man i princippet nøjes med at slibe mindre af, men det er det halve af næsten ingenting?

Altså: Slib kun fladen. På den måde bevarer man også tandens og/eller bit'ens profil. De kan jo have alle mulige faconer, som det er komplet umuligt for en almindelig dødelig at kopiere - men platter har heldigvis altid én plan flade, som enhver kan finde ud af at slibe.

Slib aldrig kanter og kurver - kun fladen. Er den fesen ind?

3: ? pas på, at de mange små kugler ikke triller: Den kloge monterer straks en stopklods!
3: ? pas på, at de mange små kugler ikke triller: Den kloge monterer straks en stopklods!

Det bedste udtræk

Super-sliber version 2.0 er lavet over samme læst som version 1.0 - det vil sige en "krydsslæde" opbygget af krydsfiner og skuffeudtræk.

Den store forskel er, at jeg har skudt en ekstra plade ind, så udtrækkene ikke er koblet direkte sammen - men altså med en plade imellem. Det giver et lidt mere klodset udtryk, men det er en mere stabil konstruktion, og den er let at samle med almindelige træskruer, og med lidt snilde kan man opnå stor nøjagtighed. Det vil især sige, at kugle-banerne løber helt (110 procent) parallelt - og dermed let.

Men den største forskel er faktisk kvaliteten af skuffe-udtrækkene. De er jo beregnet til lodret belastning og kan ikke bære ret meget, når man anvender dem liggende - på den forkerte led. Og derfor blev den krydsslæde, som jeg lavede i sidste uge, slasket og upræcis.

Så jeg kørte af sted til Carl Ras og tjekkede, hvad de havde på hylderne - det endte med et dobbelt-udtræk til 75 kroner pr. sæt - altså 150 i det hele.

4: Ovenpå den første ?slæde? fastgør vi én mere, men drejet 90 grader - nu har vi en ?
4: Ovenpå den første ?slæde? fastgør vi én mere, men drejet 90 grader - nu har vi en ?

Finmekanisk snilde

Vel hjemme splittede jeg dem ad, så jeg kunne fjerne det tynde (og svageste) udtræk i midten - så jeg altså kun brugte det brede og kraftige udtræk, som jeg kortede ned til passende længde - så fyldte jeg en del af de overskydende kugler i det korte udtræk - og forsynede det med en liste af træ til at skrue i.

Nu kunne udtrækket kun bevæge sig omring 8-10 cm, men det er rigeligt, og til gengæld kører det som en drøm. Stabilt, let og HELT uden slør - sådan!

Det var en ganske nørklet og finmekanisk operation, men herfra gik det let. Jeg monterede to udtræk på en bundplade - ved hjælp af en skabelon sikrede jeg, at de blev absolut parallelle - så en kvadratisk plade og de to sidste udtræk drejet 90 grader - og så en plade mere.

Og så monterede jeg et par stopklodser, så jeg ikke af vanvare kommer til at køre krydsslæden for langt ud til den ene eller den anden side - så rasler alle kuglerne nemlig ud, og det er et fandens arbejde at finde dem på gulvet og få dem lusket tilbage på plads i rullebanen - skulle jeg hilse at sige ...

5: ? krydsslæde med kipbar holder til fræsebits - den samme, som vi lavede i sidste uge - men ?
5: ? krydsslæde med kipbar holder til fræsebits - den samme, som vi lavede i sidste uge - men ?

To funktioner

Efter nogen eksperimenteren fik jeg bit-holderen til at sidde korrekt - samme holder som i sidste uge. Den skal sidde så lavt som muligt, men dog fastgøres i det øverste bord (som kan bevæge sig i begge retninger). For at få pengene til at passe løftede jeg bænkesliberen 12 mm ved at lægge en plade under.

Princippet er, at man kan dreje bit'en i to planer, som man derefter låser - fastholdt i denne vinkel kan man så frit bevæge hele slæden (og dermed bit'en) frem og tilbage og til siderne, men uden at ændre vinklen.

6: ? sliberen skal også kunne bruges til rundsavklinger - det kræver, at vi sætter ?bremser? på begge slæder - og ?
6: ? sliberen skal også kunne bruges til rundsavklinger - det kræver, at vi sætter ?bremser? på begge slæder - og ?

Simpelt, men effektivt

Men sliberen skal jo også bruges til rundsavklinger - og belært af erfaringerne fra sidste uge må jeg erkende, at krydsslæden ikke er synderligt praktisk.

Jo-jo, den virker - men min oprindelige sliber til klinger var faktisk bedre, selvom den var primitiv: En klap, som var hængslet foran sliberen - jeg brugte lidt tid på at finde den perfekte slibevinkel ved at flytte rundt på klingens centrum, men herefter gik det rask ud over stepperne, fordi jeg bare kunne vippe klingen op og ned for henholdsvis slibning og for at rykke frem til næste tand.

7: ? vi monterer en ekstra klap, som hængsles i bagkanten - nu har vi ?
7: ? vi monterer en ekstra klap, som hængsles i bagkanten - nu har vi ?

Så nu fik jeg den geniale ide at kombinere de to principper - et vippe-bord oven på krydsslæden?

Nå, det krævede vel ikke ligefrem genialitet at regne den ud, men det er jo faktisk smart, at man kan bruge maskinen til to funktioner - at slibe bits og slibe klinger - UDEN at skulle stille om på nogen måde.

Jeg lavede endnu en kvadratisk plade og hængslede den i bagkanten med to små kamhængsler - og placerede en skive med samme diameter som klingen lige i midten af pladen.

Og så lavede jeg to små "bremser", som kan blokere krydsslædens bevægelser i én eller begge retninger.

Nu kan jeg smide klingen på, uden at gøre den fast - den kan dreje frit omkring skiven i midten - og så fører jeg krydsslæden frem og tilbage og til siderne, indtil slibeskiven ligger perfekt an imod en tilfældig tand - så låser jeg slæden.

Så er vi klar - jeg tænder sliberen og vipper klingen op og ned, medens jeg presser den forsigtigt ind imod slibeskiven - to-tre vip op og ned er nok - så vipper jeg klingen helt op og drejer én tand frem - og gentager proceduren. Samtlige tænder bliver slebet i præcis samme vinkel - afhængigt af antal tænder ta'r det måske 5-10 minutter at slibe hele klingen.

Hvis klingen ikke er mishandlet ved eksempelvis at save i søm og skruer, vil den blive så god som ny - og hvis der kun er en tand eller to, som er smadret, går det nok alligevel - det ses ikke, når musikken spiller ...

8: ? et vippe-bord, så man hurtigt kan slibe alle tænder i præcist samme vinkel - og her ?
8: ? et vippe-bord, så man hurtigt kan slibe alle tænder i præcist samme vinkel - og her ?

Og så lige et par gode råd

1 - du skal rense klingen/tænderne for fastbrændt harpiks og slibestøv, før du sliber. Hvis det fastbrændte snask sætter sig på slibeskiven, vil den løbe varm i stedet for at slibe. Skulle det ske, så rens skiven med acetone - den skal være helt tør og åben i overfladen.

2 - ta' dig tid til at finjustere sliberen. Allerede ved det første "strøg" skal tanden have slibespor jævnt over hele fladen. Hvis tanden kun er slebet i den ene side eller eksempelvis foroven, sliber du skævt - juster indstillingen, så tænderne bliver lige, og så du fjerner så lidt materiale som vel muligt.

3 - du skal ikke presse for hårdt. Skiven skal have tid til at slibe - hvis du maser, varmer den bare. Der skal IKKE være gnister - de mikroskopiske diamanter, som typisk er bundet i epoxy, kan og skal skære uden at varme - det er faktisk epoxyen, som varmer, hvis du maser for hårdt på.

4 - slib aldrig almindeligt jern eller stål på en skive til HM. Stål er alt for blødt og bliver så at sige tværet ud i et tyndt lag på slibeskiven. For at skære skal de små diamanter titte frem, og så nytter det ikke, at de bliver "begravet" i et tyndt lag udtværet jern.

5 - sæt udsugning på og/eller brug støvmaske: Slibestøv fra hårdtmetal er farligt!

9: ? her ser du beviset: Hver tand er slebet super skarp og i samme vinkel - med 4 hurtige ?vip? pr. tand. - og ?
9: ? her ser du beviset: Hver tand er slebet super skarp og i samme vinkel - med 4 hurtige ?vip? pr. tand. - og ?
10: ? her ser vi det færdige maskineri i fuld figur - ser godt ud, hva?ba??
10: ? her ser vi det færdige maskineri i fuld figur - ser godt ud, hva?ba??

Super-sliber - til klinger og bits

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce