Aarhus som Europæisk Gastronomiregion: Prins Henrik 'pimpede' sin egen koldskål


Aarhus som Europæisk Gastronomiregion: Prins Henrik 'pimpede' sin egen koldskål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I haven til Frederikshøj blev der tirsdag budt på smagsprøver af fremtiden, da Aarhus formelt fik titlen som Europæisk Gastronomiregion.

Det handler ikke kun om god mad, men om alle aspekter af fremtidens mad, når Aarhus og Region Midt er Europæisk Gastronomiregion 2017. Da titlen tirsdag blev fejret på Frederikshøj, kunne de specielt inviterede og den relativt lille del af byens befolkning, der var mødt op, se og smage fem eksempler på næste generation af danske fødevarer, madkultur og gastronomi.

Blandt andet var den århusianske bevægelse Food Maker, der handler om mad og fællesskab blandt unge, til stede, og i deres bod kunne man få lov at 'pimpe' sin egen koldskål med blandt andet bacon, citrus og krydderurter.

- For os handler det om at lave mad sammen og være samlet om at spise den. At se sundhed i et andet perspektiv, hvor det handler mere om det sociale, end det handler om at spise sundt, fortalte Tobias From Andersen fra Food Maker.

I boden ved siden af gav Hospitalsenheden Horsens sit bud på fremtidens hospitalsmad, som er økologisk, lokal og lavet fra bunden.

- Det handler om at få kostfagligheden ud på afdelingerne og at bemande den derude, så vi kommer tættere på patienterne. I Horsens er vi allerede godt i gang - for eksempel er 78 procent af maden økologisk lige nu. Og det hele koster ikke nødvendigvis flere penge, men kan klares ved omlægninger i køkkenet og ved at minimere madspild, sagde ledende økonoma, Kirsten Rytter Knudsen.

Europæisk Gastronomiregion 2017
  • Aarhus og Region Midtjylland er udnævnt til Europæisk Gastronomiregion i 2017 under temaet Rethinking Good Food. Titlen er blevet tildelt som en anerkendelse af den madkultur, fingastronomi og fødevarescene, der florerer, trives og gentænkes på tværs af regionen.
  • Består af omkring 130 events og aktiviteter over hele regionen.
  • Food Organisation of Denmark fungerer som sekretariat i samarbejde med Europæisk Kulturhovedstad 2017, Region Midtjylland og Aarhus Kommune.
  • Ambassadør for projektet er Wassim Halal fra Frederikshøj, og protektor er Prins Henrik.
  • Titlen er evig. Sidste år gik den til Catalonien, Spanien og Minho, Portugal.
  • I år deler Aarhus den med det østlige Lombardiet, Italien (tema: Smagen af Italien) og Riga-Gauja-regionen i Letland (tema: Mad er kultur).


Kilde: Food
Hospitalsenheden Horsens gav sit bud på fremtidens hospitalsmad. Foto: Flemming Krogh
Hospitalsenheden Horsens gav sit bud på fremtidens hospitalsmad. Foto: Flemming Krogh

Melorme og tang-pesto

Lokale producenter fra flere steder i regionen var gået sammen for at sætte fokus på fremtidens råvarer, og her var der blandt andet smagsprøver på blandt andet sprøde melorme, på spegepølse med hamp og på tang-pesto.

I naboboden satte Teknisk Skole Silkeborg fokus på den nye generation af kokkeuddannelser, og endelig kunne man i den femte bod spise yoghurt fra Arla, mens man i et sæt hørebøffer kunne høre larmen fra en gennemsnitlig 6. klasse.

- Vi sætter fokus på madkultur i skoletiden og gør ikke kun eleverne bevidste om, hvad de spiser, men også hvordan de spiser, og om de føler sig mætte, fortalte projektleder fra Arla, Camilla Bisgaard.

- Vi har lavet undervisningsmateriale til alle 6. klasser, så eleverne kan blive bevidste om rammerne og selv kan komme med forslag til ændringer, hvis de for eksempel synes, der er for meget larm. I slutningen af året samles alle elevers vurderinger, og så er der forhåbentlig noget at tage fat på for både lærere og politikere, sagde hun.

De fem boder i Frederikshøjs have tirsdag var blot starten på Aarhus og region Midt som Europæisk Gastronomiregion, der nu for alvor i gang. Flere end 130 arrangementer vil i løbet af 2017 løbe af stablen, og hele programmet kan følges på danishfoodregion.dk.

Lokale producenter fra hele regionen bød i en fælles bod på fremtidens specialtiter. Foto: Flemming Krogh
Lokale producenter fra hele regionen bød i en fælles bod på fremtidens specialtiter. Foto: Flemming Krogh
Åbningen af Europæisk Gastronomiregion foregik tirsdag 18. april Frederikshøjs have. Prins Henrik er protektor og Michelin-kokken Wassim Hallal er ambassadør for titlen. Foto: Flemming Krogh
Åbningen af Europæisk Gastronomiregion foregik tirsdag 18. april Frederikshøjs have. Prins Henrik er protektor og Michelin-kokken Wassim Hallal er ambassadør for titlen. Foto: Flemming Krogh
Åbningen af Europæisk Gastronomiregion foregik tirsdag 18. april Frederikshøjs have. Prins Henrik er protektor og Michelin-kokken Wassim Hallal er ambassadør for titlen. Foto: Flemming Krogh
Åbningen af Europæisk Gastronomiregion foregik tirsdag 18. april Frederikshøjs have. Prins Henrik er protektor og Michelin-kokken Wassim Hallal er ambassadør for titlen. Foto: Flemming Krogh
Åbningen af Europæisk Gastronomiregion foregik tirsdag 18. april Frederikshøjs have. Prins Henrik er protektor og Michelin-kokken Wassim Hallal er ambassadør for titlen. Foto: Flemming Krogh
Åbningen af Europæisk Gastronomiregion foregik tirsdag 18. april Frederikshøjs have. Prins Henrik er protektor og Michelin-kokken Wassim Hallal er ambassadør for titlen. Foto: Flemming Krogh

Aarhus som Europæisk Gastronomiregion: Prins Henrik 'pimpede' sin egen koldskål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce