Vi bruger cookies!

stiften.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.stiften.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Efter ni års stilstand: Ceres' dunkle kælder bliver til restaurant

Food & beverage manager Kim Hansen (t.v.) og restauratør Søren Anker i kælderen, hvor hvælvingerne er i fokus i selskabslokalerne. Foto: Martin Ravn

Efter ni års stilstand: Ceres' dunkle kælder bliver til restaurant

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ceres i Aarhus som bryggeri er en saga blot og er snart erstattet af en helt ny bydel. Dele af det gamle bryghus får dog lov at bestå og skal snart huse en ny a la carte-restaurant med eventlokaler.

Store og dampende brygkedler samt klirrende, grønne flasker i tusindvis på transportbånd. Bryggerheste - senere lastbiler - i fast rutefart, ansatte i hvide kitler, der hilser på hinanden i de lange underjordiske og hvælvede gange og det hele krydret med en liflig duft af humle.

Sådan kunne man forestille sig fordums storhedstid på det tidligere Ceres-bryggeri på hjørnet af Silkeborgvej og Thorvaldsensgade, og ganske sikkert var virkeligheden en anden i både larm, lugt og aktivitet. Sikkert var det dog, at Ceres gennem 152 år var en stor del af byens stolthed, indtil den sidste øl i 2008 blev tappet og nøglen drejet om.

Historien om Ceres som lokalt bryggeri var slut, men navnet lever i dag videre, ikke blot på øllen, der stadig produceres andetsteds, men også på den 140.000 kvadratmeter store grund, der nu skal huse den nye bydel Ceres Byen.

Dele af det gamle bryggeri står der endnu blandt de funklende nye og moderne bygninger men har siden 2008 stået relativt tomme og øde hen. Nu er der nyt liv på vej tilbage til de gamle brygkældre, de underjordiske gange og den gamle bryggerbolig. Forretningsmand og iværksætter Søren Anker åbner til vinter restaurant med det passende navn Malt, der skal huse både a la carte-restaurant, selskabslokale og et helt særligt eventlokale.

Ølmarked: Kom og smag Den stive nisse, Blondinen eller Frankofilens fætter
Restaurant Malt
  • Åbner i det tidligere Ceres-bryggeri.
  • Får selskabslokale med plads til 150 personer og a la carte-restaurant med plads til 120 personer.
  • Desuden et særligt event-lokale, der først åbner i 2018.
  • Bygningerne og grunden ejes af Royal Unibrew og entreprenørfirmaet A. Enggaard.
  • Restauratør er Søren Anker, der i forvejen driver blandt andet Turbinehallen, Auktionshuset og Johan R i Musikhuset.

Hvælvinger i centrum

Århus Stiftstidende har fået lov at komme med Søren Anker på en rundtur på trods af en hær af håndværkere, der er i gang stort set overalt i det tidligere bryggeri.

Dog ikke i den mørke kælder, hvor øltønder i gamle dage stod side om side, og hvor bryggeriets testcenter lå i den sidste tid. Nu lyder mørk kælder måske ikke så tiltrækkende, men efter noget af en kærlig hånd har kælderen fået en vis storhed tilbage over sig - og det ses tydeligt på Søren Ankers mimik, at han er tilfreds med resultatet.

- Da jeg kom her første gang, var der rør over det hele, mug på væggene og ledninger på kryds og tværs. Først overvejede jeg om vi kunne lave lokaler til crossfit her, men da det ikke kunne lykkes, kunne jeg godt se, at det var bedre med restaurant og selskabslokaler - det er jo min metier at finde de helt specielle steder til netop det, siger han.

De unikke selskabslokaler i kælderen står stort set færdige og er så småt i brug. Foto: Martin Ravn

Søren Anker driver i forvejen restaurant og selskabslokaler i blandt andet Turbinehallen og Auktionshuset, som begge er netop specielle og historiske steder - ligesom kælderen her med de smukkeste, nyrenoverede hvælvinger af mursten, den nye belysning og det skinnende nye gulv.

- Det er selskabs- og mødelokalet, som så småt er taget i brug. Det har været et kæmpe arbejde at renovere og at få til at hænge sammen rent logistisk, men det er blevet et mega godt resultat. Vi har ligesom i resten af huset lavet indretningen i samarbejde med ejerne i respekt for det gamle og med bygningen i centrum. Jeg har ønsket så lidt som muligt på væggene og i hvælvingerne, da jeg var bange for at ødelægge rummet, men har måttet bøje mig en smule med hensyn til for eksempel en projektorskærm og højttalere.

Søren Anker viser de tilstødende og smalle gange, viser hvor han har installeret en køkkenelevator og til sidst åbner han en lem i væggen i nærheden af en transportabel bar med et væld af fadølshaner.

- Der er fire steder, hvor man kan slutte anlægget til, så folk selv kan vælge deres specialøl fra hanerne - vi har endda bygget et specielt kølerum kun til dét. For ølhistorien er vigtig for os, og vi har arbejdet tæt sammen med Royal Unibrew og Kissmeyer (stifter af Nørrebro Bryghus, red.) om netop at skabe et ølkoncept her. Det betyder ikke, vi kun har øl, for vi går bestemt også op i vin, siger Søren Anker.

Internationalt køkken

Den snak leder os op i de tidligere bryglokaler i stueetagen, der ud mod Silkeborgvej skal huse a la carte-restauranten med plads til 120 gæster. Her er der rustikke både høje og lave træborde, der er plankegulv og åbent køkken - og igen nyrenoverede og flotte, gamle hvælvinger.

- Konceptet er især delemad, social dining, med friske råvarer og vin eller øl. Køkkenchefen er australsk, og vi har samlet et hold af både danske og udenlandske kokke, hvor alle skal bidrage, så vi får en hel masse input. Det passer godt til social dining-konceptet, for vi vil ikke bare have én stram linje, men en variation af en masse forskellige smage fra forskellige steder - kombineret med årstidens grøntsager. Det skal være en restaurant, hvor alle er velkomne, og hvor folk går hjem med en god oplevelse og en overraskelse over, hvor få penge de gav for den, fortæller Kim Hansen, der er food & beverage manager.

Han fortæller også, at der bliver udeservering både foran den gamle bygning og bagtil på torvet, der er centralt i den nye bydel.

Murstenene fra nogle af de bygninger, der er revet ned, er blevet genbrugt i det åbne køkken i restaurant Malt. Foto: Martin Ravn

Nye brygmestre på vej

Vi bevæger os igen ad kringlede og mørke gange til den tidligere besøgskælder og den gamle bryggerbolig, som endnu ikke er renoveret, men som Søren Anker har store planer med.

- I bryggerboligen kommer der et selvstændigt køkken og bageri, og i den gamle besøgskælder vil jeg gerne lave specielle events. Jeg leger med tanken om, at grupper kan komme og lave mad og spise sammen og ikke mindst lære at brygge øl og hælde den på sin egen growler med egen etiket. Så kan den blive stående her på hylder, og man kan komme tilbage og udvikle på den. Det bliver dog først til januar vi kommer i gang med den her afdeling, siger han.

Søren Anker slår også fast, at besøgskælderen med udgang lige ned til den nye park bagved og til åen kan bruges til private arrangementer som møder, konfirmationer og bryllupper.

- Det er det jo netop private arrangementer, vi er verdensmestre i, smiler han.

Malt holder et par såkaldte "bløde" åbninger i løbet af oktober måned, men åbner først helt officielt fredag 3. november, hvorefter der holdes åbent i restauranten hver uge fra onsdag til lørdag.