Vi bruger cookies!

stiften.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.stiften.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


En aften i Timm Vladimirs køkken

Lige til instagram. Masterchefen skærer bøffer ud i herre-størrelse. Hellere én bøf på 500 gram end to á 200 gram. Foto: Henrik Skov Anhøj

En aften i Timm Vladimirs køkken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Timm Vladimir, madglad tv-vært og selvlært kok, er rykket ind på havnen i Aarhus med sine gastronomiske kurser, hvor virksomheder og private kan hygge sig med at lave mad og får et par fif med hjem. Erhverv+ tog med til 'bøf og bajere'.

På det grønne linoliumsbord ligger skærebrætter, knivskarpt stål og forklæder klar ved hver arbejdsstation, og midt på inden for nogenlunde rækkevidde står alskens krydderurter, olier, frugt og grønt og venter.

Det samme gælder aftenens kokkeelever. De venter på signal fra manden for bordenden, tv-værten, komikeren og kogebogsforfatteren Timm Vladimir, der for nyligt rykkede ind med sin egen madskole på havnen i Aarhus.

Her er plads til op mod 100 kursister ad gangen fordelt på tre køkkener. I weekenderne typisk privatpersoner, der i stedet for det sædvanlige restaurantbesøg får en anderledes oplevelse ved selv at tilberede maden under kyndig vejledning og et par køkkenfif med hjem. Og i hverdagene er det primært virksomheder, som fylder køkkenet op, når medarbejdere bliver udfordret i at arbejde sammen uden for den boks, de kender som firmaet.

Opskriften har Timm Vladimir med 'hjemmefra'. For præcis fem år siden, som nykåret vinder fra tv-programmet Masterchef, tog han imod en opfordring fra bekendte i tv-branchen, som tilfældigvis havde nogle ledige lokaler på hånden.

- Nu har vi øvet os i Valby i fem år, så nu tør vi også godt åbne i Jylland, forklarer Timm Vladimir på sin egen lettere underspillende facon.

Timm Vladimir
Født 22. juni 1968Uddannet skuespiller fra Aarhus Teater 1993, men filmdebuterede allerede i 1985 i 'Den kroniske uskyld' i en statistrolle.

Komiker - herunder standup - fik sit gennembrud med makkeren Gordon Kennedy. Kendt som Timm og Gorden og fra underholdningsprogrammet 'Vladimir og Kennedy'. Parret stod desuden bag filmen 'Stjerner uden hjerner' fra 1997, som i alt solgte 756 biografbilletter, og udgav flere musiksingler blandt andet 'Gibberish' i 1995 under navnet T'N'G.

TV- og radiovært - frontmand på Dansk Grammy (i dag Danish Music Awards) af flere omgange, samt vært på tv-programmerne 'Under overfladen', 'Venner for livet' og 'Mit sande jeg' i begyndelsen af 00'erne. De seneste år har han været medvært på DR-succesen 'Den store bagedyst'.

Forfatterskab - udgav i 2007 rejsedagbogen 'Der findes syv verdenshjørner' på baggrund af en jordomrejse i 2005-06 sammen med hustruen - Katrine Engberg. I de senere år har han udgivet to kogebøger fra Timm Vladimirs Køkken - nemlig 'Øvelse gør mester' og 'Små retter - stor smag'.

Autodidakt kok - det gastronomiske gennembrud kom, da han i 2011 vandt første sæson af TV3-programmet Masterchef. Året efter åbnede han Timm Vladimirs Køkken - en madskole i Valby - og 2017 har han udvidet forretningen med Timm Vladimirs Køkken på havnen i Aarhus - nærmere bestemt Fiskerivej 2.

Privat - gift med koreografen og bestseller-forfatteren Katrine Engberg, far til sønnen Cassius. 

Fra Timm til team

Sandheden er, at det også har taget fem regnskaber at få en økonomisk succes ud af Timm Vladimirs køkken.

- Det er lidt ligesom at give min søn lommepenge. Vi generede vores første overskud i 2016, og pengene skulle selvfølgelig bruges. Vi er startet helt fra bunden, og nu synes vi, at vi har fået styr på det, vi laver. Det har altid været en drøm at udvide forretningen, og vi ser et godt forretningsperspektiv i vores nye Jyllands-afdeling i Aarhus, som jeg kender ganske godt, og hvor jeg er uddannet fra, siger Timm Vladimir.

Som skuespiller forstås. Kokkefaget har han lært sig selv. En hobby, som han finder ro i og har gjort til sin levevej efter standup og skrå brædder:

- Det har været sindssygt grænseoverskridende for mig, og det er det sådan set stadig. Ikke at stille mig op foran mennesker og lave mad, men det at have ansatte, holde styr på økonomi og regnskab. Som skuespiller og tv-vært er du jo bare din egen lille virksomhed.

Staben i Timm Vladimirs køkken tæller fra undervisere, opvaskere og køkkenassistenter til administrativt personale 55 ansatte - langt de fleste er timelønnede - fordelt på to adresser.

Bøf, bearnaise og bajere

Tilbage til det grønne køkkenbord. Aftenens kursusmenu er 'bøf og bajere'. Det populæreste af slagsen i kataloget med henvisning til hovedretten, krogmodnet ribeye med hjemmelavet bearnaise.

- I skal også lave tartar og chips, 'sous videt' svinebryst med æble-fennikel salat og abemad med råcreme, men vi kalder det bare for 'bøf og bajere', fordi vi synes det lyder godt. Vi har pillet løgene og skrællet kartoflerne, og I skal heller ikke tænke på at vaske op, indleder Timm Vladimir.

Kort efter kommer en af assistenterne rundt med et stykke kalveinderlår i minutsteak-størrelse per par, og så er det ellers bare at gå i gang med den hjemmerørte tartar. Klar-parat-skær.

Sennep, skalotteløg, timian og kapers er til fri disposition. Hak-rør-smag.

Til sidst en konfiteret æggeblomme dertil. Voilá.

Imens får makkeren til opgave at frittere mandolin-skårne kartoffelskiver i olie over stationens single-blus. Og snart er forretten klar alle steder. Bon appetit.

Drikkevarerne er der også sørget for. Fadølsanlægget med tre typer - HDR, Golden Belgium og IPA fra køkkenets eget bryghus - er til fri afbenyttelse hele aftenen, så længe man husker at tage sine knife-skils med i ed. Der er også vin og lemonade ad libitum.

Aftenens instagram-øjeblik

I løbet af godt tre timer ved køkkenbordet lykkes det hvert hold at trylle fire velsmagende retter frem ud fra korte og præcise instruktioner. Opskrifter er der som sådan ingen af.

- En opskrift er alligevel kun vejledende. Det handler i stedet om at smage sig frem til det, som man kan lide, og vi er jo heller ikke kommet for at stå og kigge ned i et stykke papir, men for at hygge os med hinanden, forklarer værten.

Som i det gamle tv-køkken er der 'snydt' en smule. Svinebrystet er på forhånd 'sous videt' - tilberedning i en vakuumpose ved præcis temperatur - og skal bare have en stegeskorpe på panden, mens bearnaisen til bøffen derimod bliver pisket fra bunden på egen hvidvinsessens, æggeblomme, smør og estragon.

- Hvis I vil holde på væsken inde i bøffen, så bør I vende den hvert halve til hele minut, fordi væsken søger ned mod varmen, og når I næste gang er hos slagteren, så skal I ikke købe to bøffer á 200 gram. Tag én på 500 gram i stedet som her. Det er meget bedre, og så når I skal stege den, lyder huskerådet fra Timm Vladimir, mens han skærer den fedtmarmorerede oksefilet ud.

Det er samtidig aftenens instagram-øjeblik.

Øvelse gør masterchef

Mottoet i Timm Vladimirs køkken er 'øvelse gør mester', og det er samtidig også undertitlen på masterchefens første af indtil videre to kogebøger. Interessen for mad er 'medfødt'.

- Jeg er vokset op med dansk fryse-økonomi. Sådan var det i 1970'erne og 1980'erne, men min mor lavede først og fremmest god hjemmelavet mad, og jeg har altid været nysgerrig på nye retter, mens min søster derimod nærmest slet ikke laver mad. Jeg synes, det var sjovt, og siden er det blevet en hobby, der også kommer andre til gode, men da jeg var ung, var det at være kok ikke ret meget værd. Det lå i hvert fald langt væk fra min radar, og jeg havde nok også for meget krudt i røven, siger Timm Vladimir

Den nye rolle i Aarhus spiller han godt.

- Jeg har altid gerne ville have opmærksomhed og gøglet foran andre mennesker, og jeg nyder at stå og undervise i stedet for at sidde på kontoret og kigge på tal. Men selv om folk gerne vil se giraffen, så siger det sig selv, at med nu to køkkener kan jeg ikke være begge steder. Jeg forsøger at have mindst et arrangement om måneden selv, og når vi for eksempel optager 'Den store bagedyst' i Jylland, vil jeg oftere være her i den periode, slutter Timm Vladimir.

Kaffen er serveret. Tak for i aften. Farvel og på gensyn. Næste gang til 'italienske klassikere', nyt nordisk', 'franske fristelser' eller måske bare 'bøf og bajere vol. 2' fra kursus-menuen.