Vi bruger cookies!

stiften.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.stiften.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Populært blandt unge: Food Maker har fundet opskriften

Det er et bredt udvalg af unge, der deltager i Food Makers mange events, forklarer projektleder Katja Gaard Jønsson, men især unge, der lige er flyttet hjemmefra eller lige er flyttet til byen, bruger Food Maker flittigt. Foto: Flemming Krogh

Populært blandt unge: Food Maker har fundet opskriften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det århusianske projekt Food Maker har på små tre år fået masser af unge til at interesse sig for mad og håber på forlængelse af projektet.

AARHUS: Projektet kører på tredje år og har fået unge i tusindvis til at lave mad sammen, til at danne nye fællesskaber og til at forbedre deres madvaner. Food Maker hedder det, og bagved står Aarhus Kommune i samarbejde med blandt andre Madkulturen.

Ideen er overordnet at give unge bedre måltidsvaner ved at skabe et væld af events, hvor de får lov at lave og lære om mad i alverdens afskygninger. Sekundært handler det om fællesskab, madglæde og sundhed, og vigtigst af alt: Det er unge, der kommunikerer med unge, og det er unge, der lærer fra sig.

- Det er ikke lykkedes før, hverken i Aarhus eller andre kommuner, at få unge til for alvor at deltage i sundhedsfremmende aktiviteter, men vi har fundet opskriften på, hvordan vi får unge til at mødes og lave mad sammen. Vi har lyttet til forskningen, som siger, at unge vil have det sjovt og ikke vil belæres om, hvad de må og ikke må, og derfor har vi en ung-til-ung-tilgang, hvor de selv er med til at bestemme indholdet og beslutte, hvad de vil arbejde med, fortæller projektleder Katja Gaard Jønsson.

Katja Gaard Jønsson kalder projektet, der løber frem til 2018, for en succes på flere fronter.

- Vi har stort set fuldt hus på alle hold næsten hver gang, og vi er lykkedes med at sætte madglæden på dagsordenen, frem for hvad der er rigtigt og forkert. Det er noget af det, jeg oplever, de unge elsker - at mødes i et rum, hvor de ikke skal præstere og gerne må lave fejl. Og vi håber selvfølgelig, der bliver ved at komme nye, da der er en naturlig udskiftning af de unge - det er blandt andet sådan noget, Food Maker Faire, som vi netop har holdt i Centralværkstedet, gerne skal hjælpe med til. For vi arbejder da på at forlænge projektet og at udbrede det til andre kommuner. Nu skal vi i første omgang evaluere projektet her i løbet af efteråret, siger hun.

Food Maker er støttet økonomisk af Nordea-fonden og er finansieret yderligere af Aarhus Kommune.

Se video: Gratis madfestival for unge: Få selv fingrene i bolledejen
Food Maker
Food Makers formål er at skabe bedre måltidsvaner for unge mellem 16 og 28 år igennem madglæde og fællesskab.I 2016 har der været afviklet 159 Food Maker aktiviteter med i alt 3217 deltagere. Alle aktiviteter foregår fra mandag til torsdag og koster omkring 35 kroner.

Food Maker er skabt i samarbejde mellem Folkesundhed Aarhus, Madkulturen og Aarhus kommune. Food Maker projektet er forankret i Folkesundhed Aarhus.

Food Maker er støttet af Nordea-fonden med 11,5 mio. kr., mens Aarhus Kommune har betalt 3,5 mio. kr.