Mindeord: Ejner Pytlich


Mindeord: Ejner Pytlich

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Doris Pytlich skriver mindeord om sin mand, Ejner Pytlich, Højbjerg, der er død, 90 år:

Ejner Pytlich blev født i Sønderborg i 1927 og kom til Aarhus (Åbyhøj) med sine forældre, da han var halvandet år. Han havde sin skolegang i Åby Skole og boede forskellige steder i Åbyhøj indtil 1940, hvor den faste adresse blev villaen på Holbergsvej 33.

Som 10-årig blev han grøn spejder (ulveunge), og det betød meget for ham gennem hele hans ungdom. Han sluttede som tropsfører i 1950 og fik i de 13 år mange gode oplevelser med spejderne, herunder de sommerlejre, hvor hans mor, Agnes, var med som tante.

Ejner Pytlich begyndte på Aarhus Seminarium i 1945 som 18-årig og sluttede med lærereksamen som 22-årig i 1949. På seminariet mødte han Doris, og de flyttede efter brylluppet 2. juledag 1949 ind i lejlighed på Bragesvej i Åbyhøj, hvor Claus blev født i 1951. Lejligheden var en taglejlighed med kakkelovn, og i stueetagen lå toilettet, der skulle deles med ejerne. I 1952 rykkede familien ind i den nybyggede Saralystpark på Rosenvangsallé, og her blev Niels født i 1953 og Mette i 1959. I 1962 flyttede familien så i nybygget parcelhus på Forsythiavej. Her flyttede mange lærere til, så "knolden", hvor husene lå, blev kaldt for "Klogerup". Huset blev den trygge base for familien, og Doris bor stadig huset, nu på 56. år.

Ejner Pytlich fik efter lærereksamen i 1949 arbejde på Kragelundskolen i Holme Tranbjerg Kommune, og Doris Pytlich fik arbejde i Aarhus Kommune. Ejner Pytlich arbejdede alle sine år som lærer på denne skole indtil 1990, hvor han og Doris gik på pension. Han var uddannet sløjdlærer og speciallærer, og det var også disse fag, som sammen med mange års virke som skolebibliotekar var hans hovedfag gennem alle årene som lærer.

Ejner Pytlich var i en årrække formand for skolebibliotekarerne i det gamle Aarhus Amt og sad også i foreningens hovedbestyrelse en del år. Da han gik på pension, blev han engageret i Højbjerg Holme Lokalhistoriske Arkiv og arbejdede her, indtil kræfterne ikke længere rakte. Så overtog Doris "pladsen", og hun er stadig aktiv i arkivet. I mange år var den faste ugentlige begivenhed kortspillet i Århus l'hombreklub.

Hans andet faste tilholdssted var sommerhuset på Skødshoved på Mols, hvor det første blev bygget i 1951 sammen med svigerforældrene. Sommerhuset blev hurtigt for småt, da børnene var kommet til, så der blev bygget nyt på nabogrunden, og i 1973 byggede familien endnu et sommerhus lidt længere henne ad kysten. Ældste søn overtog hus nr. to og bor nu fast på adressen. Det første sommerhus står der endnu og med samme farve som i 1951, så Ejner Pytlich har også sat sine aftryk her. Børnene har tilbragt de fleste weekender og sommerferier her, så Skødshoved har givet rigtig mange gode minder. Her kunne der fiskes, bades, svømmes, sejles osv., så måske er det derfor, at alle tre børn har bosat sig ved vandet.

Da de otte børnebørn efterhånden kom til, fik de også en masse oplevelser med farfar/morfar og selvfølgelig også Doris Pytlich, dels på Mols i sommerhuset og dels på rejser rundt omkring. Ejner og Doris Pytlich rejste rigtig meget, både i deres yngre dage og specielt som pensionister. Det blev til mange årlige ture, herunder til Grønland, Rusland, Australien, Kina og USA foruden de faste ture til Madeira, Malta og andre europæiske lande.

De sidste år var præget af demens og svigtende helbred, men for kun 14 dage siden sad familien og spiste stjerneskud sammen med Ejner Pytlich i spisestuen på Forsythiavej. Doris Pytlich insisterede på, at hun ville have ham hjemme til det sidste, og sådan blev det. Han sov stille ind omgivet af sin hustru og de tre børn tirsdag 6. marts efter et godt og langt liv.

Mindeord: Ejner Pytlich

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce