Smutture. Trap Danmark udgiver frem til 2020 er stort bogværk om Danmarks natur, historie og kultur. Når det er færdigt, vil landet være verdens bedst beskrevne nation. Magasinet Rejser laver med hjælp fra Trap Danmarks redaktion løbende punktnedslag i de 34 bind for at inspirere læserne til smutture i deres eget land.
Herregårdsmuseet formidler dels den specifikke historie, der knytter sig til herregården Gammel Estrup, dels den generelle kulturhistorie for Danmarks herregårde. Ud over faste udstillinger har museet skiftende særudstillinger og arrangementer, hvor det årlige Herregårdsmarked er den største begivenhed.
Det Grønne Museum har til huse i avlsbygningerne på herregården. Museet hed tidligere Dansk Landbrugsmuseum, men efter fusionen med Jagt- og Skovbrugsmuseet i 2017 har museet fået sit nuværende navn. Det er det nationale museum for jagt, skov, landbrug og madens kulturhistorie, og inden for disse temaer kan man opleve permanente udstillinger såvel som særudstillinger samt særlige arrangementer som blandt andet fødevarefestival og den årlige landbrugsmesse.
Glasmuseet Ebeltoft blev indviet i 1986 i den tidligere Toldbod og regnes som et af de førende inden for sit område. Museet bringer glaskunst fra det meste af verden til kommunen i skiftende solo- og gruppeudstillinger og dokumenterer til stadighed den nyeste udvikling inden for moderne glaskunst. Glasmuseet Ebeltoft råder over en omfattende samling af studioglas fra 1970'erne til i dag. Den tæller flere end 1600 værker skabt af 700 kunstnere fra godt 40 lande. Samlingen er unik i museumssammenhæng, idet den udelukkende består af donationer og deponeringer, generøst skænket eller udlånt til museet af kunstnerne.
Som navnet antyder, udgør Mols Bjerge Nationalparkens kerneområde, men området strækker sig faktisk helt fra Kalø i vest til Kattegat i øst og rummer både købstaden Ebeltoft, Stubbe Sø og de store plantageområder midt i kommunen.
Naturen i Nationalpark Mols Bjerge er meget varieret. I det kystnære hav findes artsrige stenrev i havet, mens kysternes strandenge går over i tørre heder og overdrev, efterhånden som man bevæger sig op i de bakkede Mols Bjerge. Dertil kommer moser og søer samt store områder med løv- og nåleskov. På lyse midsommernætter kan man opleve den lysende sankthansorm langs stierne omkring Molslaboratoriet, hvor man også kan støde på den sjældne mariehøneedderkop. Om foråret lyser opret kobjælde op i bakkerne sammen med den mindst lige så sjældne hyldegøgeurt, der findes i to farvevarianter, gul og violet, og derfor har fået tilnavnet "Adam og Eva".