Fredningen faldt: Nu kan Munkekroen i Skanderborg rives ned

Bybilledet i Skanderborg ændrer sig markant, når Munkekroen snart forsvinder. Nogle mener, den gamle kro er en skamplet på byen. Andre begræder, at et stykke vigtigt Skanderborg-historie forsvinder. Foto: Tajaldin Jafar.

Fredningen faldt: Nu kan Munkekroen i Skanderborg rives ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Slots- og Kulturstyrelsen har besluttet at ophæve bygningsfredningen af forhuset på Munkekroen i Skanderborg.

SKANDERBORG: En årelang sag om smertensbarnet "Munkekroen" i Adelgade 49A i Skanderborg lakker nu mod enden. Slots- og Kulturstyrelsen har besluttet at ophæve fredningen af bygningen, som har stået tom i ni år. Dermed kan den rives ned.

Slots- og Kulturstyrelsen konstaterer i sin afgørelse, at forhuset på Munkekroen er i så ringe stand, at fredningen ikke længere kan opretholdes. - Manglende vedligeholdelse igennem mange år har ført til, at bygningens tilstand nu er kritisk, og forfaldet støt fremadskridende. Styrelsen vurderer, at en restaurering vil kræve så store udskiftninger af originalmateriale og være så omkostningsfuld, at det ikke står i forhold til Munkekroens fredningsværdier, står der i styrelsens afgørelse.

Styrelsen er inde på, at 'bygningen har væsentlige arkitektoniske og navnlig kulturhistoriske værdier som gammel landevejskro og vidnesbyrd om ældre byggeskik'.

- Men fredningsværdierne må samtidig siges at være svækkede af senere ombygninger, herunder udskiftningen af vinduer og hoveddør, skriver Slots- og Kulturstyrelsen, der tilføjer, at 'En eventuel nedrivning af Munkekroen uundgåeligt vil være et tab for byens historie.'

Delte meninger

I Skanderborg har der gennem årene været stærkt delte meninger om Munkekroen. Blandt andet Skanderborg Museumsforening har kæmpet en brav kamp for at redde bygningen. Foreningen så den helst istandsat og ført tilbage til fordums stolthed.

Omvendt har eksempelvis Foreningen "Skønnest ved Skanderborg" anbefalet, at bygningen blev affredet, fordi 'bygningerne henligger p.t. som en ruin midt på hovedgaden i Skanderborg'.

Foreningen har kaldt bygningen en 'skamplet" og mener, bygningerne er i så dårlig stand, at de vil være til hindring for byforskønnelse i Skanderborg.

Den nuværende ejer, Finn Damgaard, overtog krobygningen i maj 2015 i forbindelse med købet af nogle naboejendomme i Adelgade efter et konkursbo.

Det oplyses i en pressemeddelelse, at Finn Damgaard er indstillet på at tage huset nænsomt ned og opbevare bevaringsværdige bygningsdele under tag. Senere skal de så bidrage til genopbygning af huset på Oplevelsescenter Vestermølle.

Direktøren har tidligere udtalt til Uge-Bladet Skanderborg, at der - så snart fredningen ophæves - skal en hurtig nedrivning af Adelgade 49A, blandt andet af sikkerhedsmæssige årsager.

Fredningen faldt: Nu kan Munkekroen i Skanderborg rives ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce