Dansk basketball tager små skridt mod første EM i 66 år

Kevin Larsen (21) og Danmark møder torsdag Armenien i Ballerup Super Arena. Arkivfoto: FIBA

Dansk basketball tager små skridt mod første EM i 66 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmarks Basketball Forbund følger eksempler fra Finland og Island i forsøget på at kvalificere sig til EM i 2021. Der er meget lang vej, men en ny landstræner og stor opbakning giver håb. Landsholdet kan vinde første gruppespil af tre torsdag aften imod Armenien.

BASKETBALL: Det er svært at snakke landsholdet med folk i den danske basketballverden uden at de nævner kampen mod Tyskland for snart to år siden.

Efter tre gange overtid vandt det danske landshold 106-102 over de tyske storfavoritter med NBA-spillere på holdet.

Det var i EM-kvalifikationen til slutrunden i 2017, som Danmark endte med ikke at kvalificere sig til.

Men kampen skal ses i et større lys end en mislykket kvalifikation.

Fordi tre år før var landsholdet reelt nedlagt. Der var ingen penge i forbundet og profilerne gad ikke at være med. Efter blandt andet at have tabt 22 kampe i træk lukkede basketballlandsholdet i 2009 og fire år frem.

Derfor var sejren over Tyskland et tegn på, at Danmark er på vej tilbage.

Danmark vil til EM i basketball
  • Danmarks Basketball Forbund har som erklæret mål at Danmark skal kvalificere sig til EM i 2021.
  • Lige nu er landsholdet i gang med den såkaldte prækvalifikationen. Den foregår over to runder.
  • 1. runde består af tre puljer med tre hold i hver. Puljevinderne og den bedste toer kvalificerer sig til 2. runde af prækvalifikationen. Her er de otte nederste hold fra de europæiske VM-kvalifikationsgrupper også at finde. I 2. runde kæmpes der om de første 4 direkte pladser til den endelige EM-kvalifikation der begynder i 2019.
  • Gruppe B
  • Armenien 3 kampe (2 sejre, 1 nederlag)
  • Danmark 3 kampe (2-0)
  • Albanien 3 kampe (0-3)

Ny tilskuerrekord

Nu drømmer de om EM i 2021.

De bedste danske spillere har rent faktisk lyst til at spille for Danmark. Holdet har stadig ikke tabt under træner Erez Bittman og forbundet har allerede solgt så mange billetter, at der bliver sat tilskuererekord for en dansk landskamp med over 2.500 gæster når Armenien gæster Ballerup Super Arena torsdag aften.

Vinder Danmark dén kamp har landsholdet taget det første skridt på vej mod EM i 2021. Et lille skridt, godt nok. Men de vil kvalificere sig videre fra første gruppespil af to i den såkaldte prækvalifikation - altså en kvalifikationsrunde mod Europas absolutte bund inden selve kvalifikationsturneringen begynder.

Det er helt dernede, Danmark starter sin rejse fra.

Vil til EM

Det lyder måske lidt vældigt optimistisk at Danmark skulle gå fra slet ikke at spille landskampe til at blande sig med de allerbedste i Europa.

Men der er kommet tro på tingene efter at lande som Finland og Island har vist vejen ved at opbygge et fundament af landets bedste spillere, som har spillet sammen i mange år og kvalificeret sig til EM.

Den opskrift forsøger man at kopiere i Danmark.

- Vores klare mål er at kvalificere os til EM 2021. Der er en lang og snørklet vej over de næste par år, men vi synes, det ser realistisk ud når vi kigger på spillermaterialet. Så har vi selvfølgelig brug for lidt lodtrækningsheld og så videre. Det virker mere nært og opnåeligt når lande som Island og Finland kan. Mange af vores spillere kender dem og har selv slået dem som ungdomsspillere, siger Steen Guido, sportschef i Danmarks Basketball Forbund.

Danmark var med ved EM i 1955. Men i nyere tid har I været langt fra. Hvor realistisk er det, at I nu går hele vejen?

- Det er svært at putte procenter på når vi ikke kender lodtrækningen. Men min vurdering er, at det er realistisk og inden for rækkevidde.

- Det er første gang hvor alle spillere committer sig til at deltage og det har vi tidligere bakset med. Mange af spillerne har været med omkring U-landsholdene og de kender derfor hinanden rigtig godt og har den samme forståelse for spillet. De klikker ret hurtigt til samlingerne og det håber vi kan ses på torsdag mod Armenien.

- I sejren over Tyskland fik vi bekræftet, at vi havde gang i noget godt. Ikke mindst var det vigtigt politisk for troen på projektet fordi det endnu ikke var lykkes at trække alle vores talenter til. Men holdet viste, at der var noget at bygge på.

- Et projekt som det her kræver kontinuitet over mange år. Det er ikke bare over fem-seks år, som vi tidligere har kørt i firserne, halvfemserne og nullerne inden det blev lukket ned igen. Siden Tyskland-kampen er interessen steget og det bekræfter os i, at det tager tid, men vi tager små skridt hele tiden, siger Steen Guido.

Slut med vandrehjem

Én af forklaringerne på, at det er lykkedes at tiltrække de bedste danske spillere til landsholdet er, at forbundet er blevet mere professionelt.

Det er slut med at sove på vandrehjem og over diskoteker, som det er sket tidligere.

- Jeg har været med landsholdet over flere omgange. Og det har været en rigtig positivt udvikling hele vejen rundt. Fra kost og logi til det sportslige, hvor vi er ubesejrede i det nye setup. Det ser lovende ud, siger landsholdsguard Adama Darboe, der til dagligt spiller for Bakken Bears.

- Det er altafgørende, at vi har de bedste spillere med. Og vi er virkelig godt dækket ind med tre mand på hver position. Det er en hård konkurrence, og det er forhåbentligt noget, som de unge kan se frem imod. Det er utroligt vigtigt med et landshold, som unge kan se op til.

- Vinder vi torsdag skal vi sandsynligvis møde Sverige. Og det bliver interessant. Fordi de har altid været et par skridt foran os fordi de har haft kontinuiteten hvor deres spillere har ønsket at spille om sommeren selv efter lange sæsoner. Og det er dét, man skal gøre i Norden. Det kan vi se hos finnerne og islændingene, der har spillet sammen i plus ti år og kender hinanden godt på og uden for banen. Vi er ikke helt så langt, men de fleste af os har spillet sammen i fem år nu, og vi er godt på vej, mener Adama Darboe.

Som optakt til Armeniens-kampen vandt han og Danmark to testkampe meget overbevisende over Schweiz og Cypern, der også ligger til at gå videre til næste kvalifikationsrunde.

Dansk basketball tager små skridt mod første EM i 66 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Teaser: Kom tæt på AGF?s svenske profil Tobias Sana
I optakten til søndagens Superliga-brag mellem AGF og FC Midtjylland, sætter vi fokus på Tobias Sana, som for alvor har fundet formen i AGF-trøjen.
Afspil video
Highlights: Mirakuløst Mortensen-mål ødelagde Riddersholms hjemmedebut
Sønderjyske havde flere store chancer til at udligne Jens Stages tidlige føringsmål, men AGFs nye angriber skulle lukke affæren med et drømmemål.
Afspil video
Highlights: Kæmpe koks af Højbjerg grundlagde sejren for AGF i forårspremieren mod Esbjerg
AGF vandt fredag aften forårspremieren i Superligaen, da de på hjemmebane slog Esbjerg med 2-0. Tobias Sana stod for begge AGF?s scoringer, hvor den første kom efter en kæmpe foræring fra Esbjergs målmand Jeppe Højbjerg.
Afspil video
Highlights: AGF sejrede dybt inde i overtiden mod Hobro
AGF vandt årets sidste Superliga-kamp dybt inde i overtiden, da Pierre Kanstrup omsatte en dødbold til et målt.
Afspil video
Lars Jacobsen om David Nielsen: Han var én, jeg aldrig troede ville blive Superliga-træner
Der var fest og farver over David Nielsen som spiller. Hør hvad Lars Jacobsen har at sige om David Nielsens transformation fra spiller til træner.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Teaser: Kom tæt på AGF?s svenske profil Tobias Sana
I optakten til søndagens Superliga-brag mellem AGF og FC Midtjylland, sætter vi fokus på Tobias Sana, som for alvor har fundet formen i AGF-trøjen.
Afspil video
Tibbling om Zorniger-fyring: Jeg har intet ondt at sige om ham
Simon Tibbling sætter ord på sine tanker om fyringen af Zorniger, og hvordan Brøndby sikrer sig top 6-placeringen.
Afspil video
Mukhtar ser fremad efter Zorniger-fyring: Vi skal spille vores spil og nyde fodbolden igen
Hany Mukhtar prøver at forholde sig positivt til hele Alexander Zorniger-episoden og fokusere på den kommende Randers-kamp.
Afspil video
Direkte rødt til Randers-spiller efter voldsom forseelse: Gense episode med Vavro her
Denis Vavro modtog en hård tackling i søndags, da FC København og Randers tørnede sammen. Tacklingen endte med et direkte rødt kort til Emil Riis.
Afspil video
Retov om første træningsdag som cheftræner: ?Vi skulle have humør på efter et par hårde dage?
I dag var Martin Retovs første som midlertidig cheftræner i Brøndby, og hans primære fokus var, at få humøret op i truppen.