Læserbrev: De fortsatte problemer ved Klostertorv


Læserbrev: De fortsatte problemer ved Klostertorv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev. 

Dette er en reaktion på et læserbrev fra social- og beskæftigelsesrådmand i Aarhus Kristian Würtz og formand for udsatterådet i Aarhus Knud Aarup 30. august, "Stop dæmonisering af de hjemløse".

Rådmanden og Knud Aarups indlæg var foranlediget af et indslag i TV2 Østjylland, som konstaterede, at "almindelige mennesker" på grund af de socialt udsatte ikke kan færdes omkring Klostertorv uden at føle sig utrygge. Det valgte de to læserbrevsskribenter at tolke som symptomatisk for mediernes dækning af problemerne: De hjemløse fremstilles "som farlige forbrydere, og ikke som det, de i virkeligheden er: Medborgere med enorme, sociale problemer og et meget svært liv".

Som beboer i Klostergade er jeg dagligt vidne til, at en gruppe på 25-30 socialt udsatte borgere ser stort på alle skrevne og uskrevne regler for omgang mellem mennesker i det offentlige rum. Der er tale om mennesker, som i fuld offentlighed drikker og tager stoffer, råber efter hinanden og forbipasserende, slås, forretter deres nødtørft mellem parkerede biler, smider om sig med madrester og flasker samt soveposer, tøj og madrasser. De opholder sig på trappesten, fortov og nyetablerede bænke ofte i halvt bevidstløs tilstand. Tilrettevisninger fra ordensmagten ignoreres. En sådan grænseoverskridende og regelbrydende adfærd generer mig voldsomt og gør mig utryg ved at færdes i kvarteret.

Jeg kan ligeledes iagttage, hvordan forbipasserende forsøger at undgå de socialt udsatte ved at skifte fortov, eller, nu hvor den nyistandsatte plads foran klosteret også er indtaget af de udsatte, ved at gå spidsrod midt på kørebanen. Dette gælder for eksempel beboere fra klosteret, brugere af Klostergadecentret, patienter hos tandlægerne, handlende, skolebørn, forældre og børn fra skovbørnehaven samt turister - en meget stor gruppe i kategorien "almindelige borgere".

Ifølge rådmanden og udsatterådsformanden er det disse mennesker, der fremstilles som "ofre" i medierne, idet de er "tvunget til at bevidne ulykkeligheden". Hvis nogen - udsatte såvel som almindelige borgere - er "ofre" for noget, er det for kommunens manglende indgriben.

Det er prisværdigt, at rådmanden og udsatterådsformanden ser det som deres ansvar at hjælpe en gruppe mennesker med "meget store og komplicerede problemer i livet". Det er dog svært at forstå, at løsningen er at lukke øjnene for disse menneskers udstilling af egen desperation og at lukke ørerne for almindelige menneskers gentagne påpegning af problemerne.

Herberger, hellesteder, varmestuer, sociale viceværter og stofindtagelsesrum til trods er problemerne på Klostertorvet eskaleret hen over sommeren.

Det er vel politikernes - og hermed rådmandens - ansvar at skabe betingelser for, dels at almindelige mennesker kan færdes trygt i deres kvarter, dels at en gruppe socialt udsatte borgere ikke skal udstilles?

Der er ikke tale om at dæmonisere de socialt udsatte. Der er tale om endnu et forsøg på at få politikerne til at tage ansvar for alle byens borgere.

Læserbrev: De fortsatte problemer ved Klostertorv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce