Læserbrev: Stop nu med at forringe dagpengene


Læserbrev: Stop nu med at forringe dagpengene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Per Christensen, forbundsformand 3F
Billede
Læserbrev. 

I Aarhus er der lige nu omkring 5.900 dagpengemodtagere. For dem og andre ledige på dagpenge er virkeligheden desværre en gradvis forringelse af den ydelse, der skal give dem sikkerhed, mens de er uden job.

For de seneste år er dagpengeperioden blevet forkortet, de supplerende dagpenge er blevet forringet, og samtidig er dagpengenes dækning i forhold til lønningerne på det danske arbejdsmarked i mange år faldet, og de vil falde endnu mere frem mod 2025.

Særligt den faldende dagpengesats i forhold til lønudviklingen er en decideret trussel mod vores højt besungne flexicurity-model, der for de fleste står som en helt afgørende hjørnesten på det danske arbejdsmarked. For det skaber et ultrafleksibelt arbejdsmarked, hvor arbejdsgivere relativt let kan hyre og fyre deres ansatte, fordi medarbejderne har sikkerhed via dagpengesystemet.

Men hvis lønmodtagerne ikke er sikret en ordentlig kompensation ved ledighed, så er det klart, at vi som fagforeninger er nødt til at sikre vores medlemmer på anden vis - for eksempel i forhold til længere opsigelsesvarsler, tryghed i ansættelsen med videre. Dermed vil systemet blive mindre fleksibelt og dermed svækket.

For en murersvend fra Brabrand eller en tømrer fra Tilst, der kan blive afskediget med kort varsel, er det helt afgørende, at vi har et godt og trygt dagpengesystem, så man fortsat kan betale sin husleje og købe mad og tøj til familien, selv om man i en periode er på dagpenge.

Vi opfordrer i 3F derfor Folketingets partier til øjeblikkeligt at stoppe udhulingen af dagpengenes dækning. Det vil ikke kun være til gavn for lønmodtagerne, men for hele Danmark. Fakta er jo også, at de a-kasseforsikrede selv betaler det meste af dagpengene selv. I runde tal finansierer de forsikrede lønmodtagere nu 60 procent af udgifterne til dagpenge, mens staten altså kun står for godt 40 procent. Og hvis vi sammenligner med statens udgifter til en kontanthjælpsmodtager, så slipper staten altså markant billigere, når en ledig er på dagpenge. Derfor er det win-win at passe godt på vores dagpengesystem i stedet for at udhule det.

Mange steder i udlandet har man et langt mere fastlåst og ufleksibelt arbejdsmarked. Her bliver den danske flexicurity-model rost til skyerne og fremhævet som et godt eksempel. Senest af den franske præsident Emmanuel Macron, der under sit besøg i Danmark kaldte den danske model for et ideal for Frankrig. Lad os nu passe godt på den.

Læserbrev: Stop nu med at forringe dagpengene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce