Udsigt til kaos har givet ro på de indre linjer

Thomas Trads har vil fortsat bruge masser af tid på ski, selvom han i de kommende år vil have fokus på sin uddannelse til kaospilot. Arkivfoto: Flemming Krogh

Udsigt til kaos har givet ro på de indre linjer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Thomas Trads har altid været god til at se muligheder og arbejde hårdt for at realisere dem. En evne, der var lige ved at bringe ham til vinter OL og som nu har sikret ham adgang til en lederuddannelse hos Kaospiloterne.

SKISPORT: Der er langt til Skihytten i Trysil og de kolde temperaturer i Norge, hvor århusianske Thomas Trads har brugt de seneste mange år af sit liv på at blive en af de bedste udøvere i freestyle ski.

Han drømte om at blive deltager ved vinter OL i 2018 og satsede alt på at kvalificere sig.

I januar måned havde han to chancer tilbage for at gøre sin drøm til virkelighed. Et godt gennemløb på det rigtige tidspunkt i en af to konkurrencer kunne sende ham direkte ind på verdenscenen.

Han kom dog aldrig til start. I det sidste testløb i den første konkurrence i Aspen i USA gik det galt.

Trads blev skadet. Hans fod satte sig fast på undersiden af et rail, bankede ind i en jernstolpe og gav ham et helt forkert afsæt til et trick, hvor han vred rundt i sit knæ idet han landede. På et splitsekund var det hele lukket ned.

Skinnebenet havde samme kulør som det svenske flag og knæet ville intet.

Han havde én mulighed tilbage.

At stille til start i Mammoth i USA 14 dage efter. En tanke, der dog hurtigt forsvandt, da han vendte hjem til Danmark og blev tjekket på sygehuset. I første omgang havde han i USA fået at vide, at han havde et brud på skinnebenet og det bagerste korsbånd var flosset.

MR-scanningen i Danmark fortalte dog noget helt andet. Korsbåndet var revet over.

Alle muligheder for et OL var væk.

Jeg har været lidt firstmover på mit område og har gjort mig en masse erfaringer. Det er ikke sikkert, at min vej har været den rigtige, men jeg har lært en masse, som jeg gerne vil kunne give videre
Thomas Trads
Blå bog
Thomas Trads23 år

Født og opvokset i Aarhus

Flyttede som 16 årige til Norge for at gå på elitesports gymnasium i Lillehammer med fokus på skisport

Har i fire år arbejdet målrettet mod vinter OL i Sydkorea og har deltaget i konkurrencer verden over for at komme i betragting til en udtagelse.

Blev skadet lige op til OL og missede dermed den sidste mulighed for at lande en top 30 placering ved en World Cup, som kunne sikre en OL-billet

Har tidligere vundet DM og NM i slopestyle

Begynder til efteråret på uddannelsen til Kaospilot i Aarhus

Hvad skal der ske?

- Hvis du er professionel fodboldspiller, har du et kæmpe sikkerhedsnet, hvis du bliver skadet. Der sidder allerede nogen med en plan klar til dig. Det er væsentligt anderledes i skisport i Danmark. Jeg har flere norske venner, der er tilkoblet deres landshold og de har vel fire mennesker koblet på dem, hvis de bliver skadet. Diætister, fysioterapeuter og fysiske trænere. Der var intet, da jeg kom hjem, fortæller Thomas Trads og fortsætter:

- Der var ingen som havde tænkt over, hvad der egentlig ville ske, hvis jeg blev skadet? Jeg vidste godt, hvad jeg havde lyst til, når jeg engang var færdig med ski, men jeg vidste intet i forhold til at blive skadet og hvordan det skulle bearbejdes rent mentalt. Der var ingen opskrift. Det skulle jeg selv finde ud af. I den periode boede jeg hjemme, var ude at træne to gange om dagen og forsøgte ellers at få tiden til at gå. Jeg kunne ikke arbejde, så jeg havde masser af tid til at tænke, siger skiløberen.

Den ekstra tid satte for alvor hjernen på overarbejde. Hvordan ville fremtiden tegne sig? I de seneste seks år havde Thomas Trads været skiløberen. Den skøre dansker, der forsøgte at bevæge sig ind på et felt, der tilhørte de andre i den alpine verden. Men hvad nu? Der var ikke en plan for, hvad der skulle komme efter OL.

- Jeg har altid drømt om at søge ind til kaospiloterne, når jeg var færdig med at stå på ski. Det var ikke meningen, at det skulle være nu. Drømmen hed jo OL. Så jeg endte med at bruge halvanden måned på optagelsesprøven hos Kaospiloterne. Du skal udfylde en masse spørgsmål først, løse en case og sende det ind. Det er rimeligt omfattende. Kommer du videre derfra, skal du til workshop i to dage, hvor det er halvdelen af dem, som kommer ind. 33 i alt fra hele verden. Så det endte med at blive mit projekt. Jeg skulle jo bruge min energi på et eller andet, siger Thomas Trads, der forsøgte at finde stabilitet i det mentale kaos, som skaden havde sendt ham ind i.

- Før jeg fik svar fra uddannelsen, flyttede jeg i lejlighed i Aarhus med min kæreste og to af mine venner. Så jeg havde sagt ja til en lejlighed i byen, inden jeg vidste om jeg kom ind. Jeg følte bare, at nu var jeg blevet 23 og havde lyst til at få en etableret hverdag, som jeg ikke har haft i de seneste seks år. Jeg har jo rejst verden rundt på ski. Det har været fedt, men jeg har aldrig vidst, hvad der skulle ske året efter. Det har altid været afhængig af mine præstationer på ski. Gør du det godt, så har du udsigt til en ny sponsorkontrakt. Gør du det dårligt, så er der måske nogen som stopper. Det er en del af gamet og det er noget jeg altid har kunne lide, siger han.

OL 2022 er ikke muligt

De fleste vil formentlig tolke optagelsen på Kaospilot-uddannelsen som et stop på eliteplan. Thomas Trads har dog ingen planer om at stoppe på ski. Han vil ikke rejse verden tyndt for at hente FIS-point til verdensranglisten, som han tidligere har gjort, men han vil stadig stille til start i konkurrencer.

- Jeg er ikke færdig med ski. Jeg har bare valgt at gribe fremtiden anderledes an. Mit fokus vil ikke være på konkurrencer som tidligere. OL i 2022 er urealistisk for mig. Jeg er 23 år lige nu og dem der går og vinder X Games lige nu er altså 18 år. Jeg har altid vidst, at jeg gerne vil stå ski, men det skal ikke være det eneste jeg kan. Jeg har altid været godt med i skolen og har haft andre ting end ski. Problemet var bare at finde noget, der kunne udfylde tomrummet efter ski. Der passer kaospiloterne ind. Det gode ved uddannelsen er, at de er meget åben i forhold til at rejse, så jeg kan tilbringe meget tid i hytten oppe i Trysil, mens jeg læser.

Det bliver dog med en helt anden tilgang til sporten end i de senere år. En situation, han tror kan gavne ham.

- Sidste år havde jeg jo en ambition for hver eneste dag, for at jeg kunne nå frem til OL. Nu kan jeg køre med en langt større frihed end jeg har haft de seneste tre år, og jeg er sikker på, at det vil have en positiv effekt på mit skiløb. Du har meget spildtid i en konkurrencesæson, fordi du har så mange dage, hvor du ikke er på ski. Effektiviteten er ikke høj med konkurrencerne. Hvis du bor i en hytte oppe i trysil i to uger, så står du mere på ski end du har gør i en måned med konkurrencer, fordi der er så mange rejsedage involveret.

Talentarbejde

Udover selv at stå på ski, vil han også bruge mere tid på at give sin erfaring videre til de danske talenter i skisporten.

- Jeg kommer til at have mere tid til at engagere mig i talentarbejde og Harreskoven Skiklub, som jeg er ambassadør for. Jeg håber, jeg får tid til at arrangere events for landets skitalenter. Jeg har lige været på Oure til et efterskole DM, hvor jeg skulle være dommer og holde foredrag. Det giver også meget til mig at kunne gøre en forskel. Jeg har været lidt firstmover på mit område og har gjort mig en masse erfaringer. Det er ikke sikkert, at min vej har været den rigtige, men jeg har lært en masse, som jeg gerne vil kunne give videre, siger Trads, der også overvejer at arrangere events i Aarhus og København. Noget han tidligere har haft succes med på området ved Godsbanen.

Han virker som en mand, der har fundet sig til rette i en ny rolle. En mand, der har fundet ro i udsigten til det kaos, han snart bliver udsat for, når han starter op på et nyt kapitel i tilværelsen.

- Da jeg kom ind på kaospiloterne, var det uden tvivl i top tre for mig. Det viste, at jeg kunne noget andet end bare skiløb. Det bekræftede mig i, at det jeg havde lært via ski, kunne kobles på noget andet og bruges konstruktivt. Der har været nogen, som har set lidt skævt til det at rejse verden rundt og være skibums, men jeg har virkelig kunne trække på min erfaring her.

Udsigt til kaos har givet ro på de indre linjer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Patrick Mortensen reddede ét point hjem for AGF på trods af kæmpe målmandsbrølere
Mandagens kamp mellem AGF og Vejle endte 2-2, efter AGF?s målmand Kamil Grabara havde disket op med to store målmandsfejl. Jens Stage og Patrick Mortensne sørgede for AGF?s to mål, mens Allan Sousa og Jonas Andersen lavede gæsternes.
Afspil video
Povlsen om David Nielsens kontraktforlængelse: Man skal præstere for at forlænge
Flemming Povlsen giver sin holdning om David Nielsens præstation som træner, og om Nielsen og bestyrelsen i AGF skal blive enige om en kontraktforlængelse.
Afspil video
Lars Jacobsen om AGF: Hvis ingen trænere lykkes, så peger pilen andre steder hen i butikken
Efter AGF?s missede top 6-placering, diskuterede Lars Jacobsen og Flemming Povlsen den nuværende situation i klubben.
Afspil video
David Nielsen: Vi er selvfølgelig ikke tilfredse med, at vi ikke kommer i top seks
Hør David Nielsen udtale sig om AGF?s missede top seks-situation.
Afspil video
Freder AGF-chef David Nielsen her efter misset top seks? ?100 pct opbakning"
Sportschef Peter "PC" Christiansen virker til at frede træner David Nielsen i dette interview. Bedøm selv.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Ståle Solbakken om Viktor Fischers skade: Han mangler de sidste fem procent
Viktor Fischer er løbet ind i en ny skade og FCK-træner, Ståle Solbakken, udtaler, at han bare mangler fem procent og han håber, at Fischer er klar til næste weekend.
Afspil video
Stor utilfredshed i Vendsyssel-lejren: Vi bliver bortdømt igen
Vendsyssel-anfører Alexander Juel Andersen og cheftræner Jens Berthel Askou var langt fra tilfredse med længden af overtiden der blev spillet, da Hobro sikrede sig et 3-3-resultat i Hjørring i søndags.
Afspil video
Fra Daramys Debut-mål til Tibblings kasse med knæet: Her er alle målene fra Superliga-runden
Der blev scoret en masse fantastiske mål i denne Superliga-runde, og her kan du se dem i en samlet målpakke.
Afspil video
Highlights: Patrick Mortensen reddede ét point hjem for AGF på trods af kæmpe målmandsbrølere
Mandagens kamp mellem AGF og Vejle endte 2-2, efter AGF?s målmand Kamil Grabara havde disket op med to store målmandsfejl. Jens Stage og Patrick Mortensne sørgede for AGF?s to mål, mens Allan Sousa og Jonas Andersen lavede gæsternes.
Afspil video
Alle weekendens Superliga-mål i ét klip
Superligaen leverede en underholdende weekend, og her får du alle weekendens mål.
Annonce