Stor stigning: Færdigbehandlede patienter optager pladserne for syge i psykiatrien

Det er op til de enkelte kommuner at finde et tilbud til patienter, som er færdige med behandlingen på psykiatrisk afdeling. Hvis ikke de gør det, kan de betale regionen for at beholde patienten. Her ses Risskov Psykiatrisk Hospital i Aarhus Kommune. Foto: Jens Thaysen

Stor stigning: Færdigbehandlede patienter optager pladserne for syge i psykiatrien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tallet falder på landsplan, men i Region Midtjylland vokser antallet af patienter, der reelt er klar til at blive udskrevet, men som bliver i sengene på en psykiatrisk afdeling.

MIDTJYLLAND: Flere og flere patienter bliver i sengene på sygehusene i Region Midtjyllands psykiatriske afdelinger, selv om de er færdigbehandlede og klar til at blive udskrevet.

Det viser tal fra Sundheds- og Ældreministeriet.

Sidste år var der cirka 24.000 såkaldte færdigbehandlingsdage i psykiatrien på landets sygehuse.

Færdigbehandlingsdage er dage, hvor patienterne vurderes klar til udskrivning fra sygehuset, men fortsat opholder sig på sygehuset.

Antallet af behandlingsdage er generelt er faldende i hele landet, men i Region Midtjylland har man oplevet en voldsom stigning i antallet af patienter, som bliver liggende i sengen. Fra 2016 til 2017 gik regionerne nemlig fra at bruge 2,8 behandlingsdage til at bruge 4,8 dage per 1.000 borgere.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener, at det er op til Region Midtjylland selv at øge fokus på problemet, så udviklingen ikke fortsætter. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener, at det er op til Region Midtjylland selv at øge fokus på problemet, så udviklingen ikke fortsætter. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Det er kommunens ansvar at løse

Udviklingen skyldes blandt andet, at kommunerne ikke er gode nok til at finde et passende tilbud til patienterne, der er færdig med behandling på en psykiatrisk afdeling.

Det er nemlig op til den enkelte kommune at finde eksempelvis et botilbud eller en lignende ordning til patienterne. Men formår kommunen ikke det, kan de i stedet betale regionen for at have patienten blivende på det psykiatriske hospital.

Ifølge tal fra Berlingske, kostede det i 2016 kommunerne 1.976 kroner i døgnet, når en patient, der var færdig i behandling, blev liggende i sengen på psykiatrisk afdeling. Det blev til en årlig udgift på 47,6 millioner kroner for landets kommuner.

Siden skulle beløbet være steget yderligere.

Dyr løsning for samfundet

Derfor er det en dyr løsning for både kommunen og samfundet, hvis ikke der findes et tilbud til færdigbehandlede patienter.

Sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V) siger i en pressemeddelelse, at det ikke er hensigtsmæssig hverken for den enkelte patient eller for en fornuftig anvendelse af kapaciteten i psykiatrien at have så mange færdigbehandlede patienter liggende.

- Vi svigter både de mennesker, der ikke får mulighed for at komme videre i tilværelsen, men i stedet må blive på sygehuset, og vi svigter de mennesker, som har svært ved at få en fod indenfor og blive indlagt. Endelig er det også en meget uhensigtsmæssig udnyttelse af vores offentlige sundhedsvæsen og dets ressourcer, siger hun.

De cirka 24.000 færdigbehandlingsdage svarer til, at omkring 65 sengepladser har været optaget hele året af patienter, som egentlig var klar til at forlade de psykiatriske sygehuse i Danmark.

Regeringen overvejer at gribe ind

Ser man på de forskellige egne i landet, er der store regionale forskelle i antallet af færdigbehandlingsdage.

Region Midtjylland har hidtil har ligget relativt lavt på listen og endda oplevet et fald i perioden fra 2014 til 2016, hvor de gik fra 3,1 til 2,8 behandlingsdage. Til sammenligning lå antallet af behandlingsdage for Region Hovedstaden i 2016 på 7,1.

Derfor kommer stigningen ret pludseligt.

Ellen Trane Nørby udtaler, at Region Midtjylland selv er nødt til at rette fokus på det, så udviklingen ikke fortsætter. Hun kommer dog også med et forslag om, hvad de fra regeringens side kan gøre ved problemet:

- I regeringens kommende psykiatrihandlingsplan vil vi også se nærmere på, hvordan vi kan komme problemet med færdigbehandlingsdage til livs. Blandt andet bliver vi nødt til at overveje, om der skal skrues på den færdigbehandlingstakst, som kommuner betaler, hvis de ikke kan tage en patient hjem, siger sundhedsministeren.

I 2010 havde man på landsplan 40.000 færdigbehandlingsdage. I 2015 havde man 21.000 dage, og i 2017 var det tal på 24.000.

Der er dog relativt få patienter i psykiatrien, der har færdigbehandlingsdage, lyder det fra Sundheds- og Ældreministeriet.

Men de som har, havde i gennemsnit 38,5 færdigbehandlingsdage efter endt behandling i 2016.

Stor stigning: Færdigbehandlede patienter optager pladserne for syge i psykiatrien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce