At være ung med diagnosen psoriasis

Gitte Susanne Rasmussen

At være ung med diagnosen psoriasis

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Unge med psoriasis har, på lige fod med andre unge med kronisk sygdom, brug for støtte til at håndtere deres behandling og følgevirkninger af sygdommen - og samtidigt leve et ungdomsliv som alle de andre. Et nyt ph.d.-projekt fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital sætter fokus på unges behov og muligheder for forbedring af eksisterende sundhedstilbud. Ph.d.-projektet er gennemført af Gitte Susanne Rasmussen, og hun forsvarer det 19. juni kl. 14 i Auditorium 1, Afdeling for Hud- og Kønssygdomme (Bygning 12), Aarhus Universitetshospital, P.P. Ørumsgade 11, 8000 Aarhus C.

Psoriasis er en kronisk hudsygdom, som rammer ca. 3 procent af den danske befolkning. Sygdommen bryder ofte ud eller forværres i teenageårene, hvor de unge er særligt sårbare over for sygdommens indvirkning på deres udseende og selvbillede. Dertil kommer eventuelle alvorlige fysiske, følelsesmæssige og sociale følgevirkninger gennem deres videre livsforløb. For unge med en kronisk sygdom er det en stor udfordring at skulle håndtere normal udvikling gennem teenageperioden, samtidig med at de skal lære selv at håndtere sygdommen og dens indvirkning på dagligdagen. Her er de unge afhængige af støtte fra både forældre, jævnaldrende og sundhedsprofessionelle. Sammenlignet med støtten til unge med andre kroniske sygdomme har sundhedsvæsenet indtil nu haft begrænset opmærksomhed på behovet for støtte til unge med psoriasis.

Sammenfattende tyder projektets resultater på, at de nuværende behandlingstilbud for de unge i voksenregi ikke i tilstrækkelig grad rammer de unges behov. De har brug for unge-venlige omgivelser og konsultationer, hvor de sundhedsprofessionelle først og fremmest systematisk støtter dem i overgangen til selv at håndtere deres liv i løbende dialog med de unge om deres daglige udfordringer, og giver dem viden og en kommunikationsplatform til at facilitere læring for at kunne denne opgave. Desuden peger resultaterne på, at støtten til de unge bør integreres i de almindelige daglige konsultationer og ikke kun være et ekstra tilbud. Endelig indikerer resultaterne, at sundhedsvæsenet bør anerkende de unges behov for at dele erfaringer med deres jævnaldrende og facilitere og støtte dem i at deltage i fællesskaber med andre unge, såvel fysisk som online.

At være ung med diagnosen psoriasis

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce