Dirigenten, der samler samfundslag

Frans Rasmussen erindrer i sin selvbiografi, hvordan han som barn lige klarede de første tre kvarter af skoledagen, inden han begyndte at drømme sig hjem til sit flygel i barndomshjemmet. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Dirigenten, der samler samfundslag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den tv-kendte dirigent og pianist Frans Rasmussen drømte sig hjem til forældrenes flygel og Mozart, da han som barn sad i skolen. Søndag 9. juni fylder han 75 år.

75 Igennem årtier er han blevet kendt for at kunne samle mennesker fra alle samfundslag og verdenshjørner gennem sang og musik i tv-succeser som "Stemmer i opgangen" og "Stemmer fra Vollsmose". Frans Rasmussen har blandt meget andet været chef for Den Kongelige Livgardes Musikkorps, docent ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium samt syngemester på Det Kongelige Teater. Søndag 9. juni fylder han 75 år.

Dirigenten er en alsidig musikalsk herre med et bredt cv, der rummer uddannelse som både pianist, hørelærepædagog og orkesterdirigent.

I 2011 fungerede han som dommer i DR's musikalske underholdningsprogram "Maestro", men det var flere år tidligere, at han fik sit folkelige gennembrud. Det kom, da han var med i DR-programmerne "Stemmer i opgangen" og "Stemmer fra Vollsmose" og "Skinnet bedrager" på TV2 i 00'erne. I udsendelserne på DR sammensatte han et klassisk kor af helt almindelige mennesker fra Urbanplanen på Amager og Vollsmose i Odense, som han trænede i 13 uger, hvorefter han slap dem fri til koncert foran et stort publikum. På TV2 skulle han forvandle rapperen Jøden til dirigent.

- Jeg vil vise, at musikken er den bedste måde at mærke kollektivet på. Nogle fremhæver sport, fodbold for eksempel, men da handler det om at vinde over andre. Med musikken handler det alene om at skabe noget sammen, har Frans Rasmussen sagt til Nordjyske.

Han er opvokset i Aalborg med en apotekerfar og en politikermor. Til Nordjyske har han også fortalt, at han ikke kunne komme hurtigt nok hjem fra skole, da han var barn.

- For hjemme ventede vores flygel og Beethoven, Mozart, og der var lige den akkord, jeg opdagede i går, og den langsomme sats, der næsten lykkedes, sagde han.

Allerede som 16-årig kom han ind på musikkonservatoriet i København, og siden så han sig altså ikke tilbage. I 2014 udgav han sin selvbiografi "Brobyggeren med Dirigentstokken" med erindringer fra barndommen og frem til hans virke i de senere år som tv-personlighed.

Dirigenten, der samler samfundslag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce