Forfatter med sin egen islam-tolkning

Kåre Bluitgen havde en rolle i Muhammed-sagen, men det afholder ikke den nu 60-årige forfatter fra at udfordre islam. Foto: Annelene Petersen

Forfatter med sin egen islam-tolkning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kåre Bluitgen havde en rolle i Muhammed-sagen, men det afholder ikke den nu 60-årige forfatter fra at udfordre islam.

60 De fleste mennesker ville nok tænke sig om en ekstra gang, hvis de havde været viklet ind i sagen om Jyllands-Postens Muhammed-tegninger og så skrev bøger om islam. Det gør Kåre Bluitgen måske også, men han er alligevel ikke bleg for at kritisere islam.

Det har forfatteren, som fredag 10. maj fylder 60 år, faktisk gjort i årevis.

- Siden cirka år 900 har islam bevæget sig mod at gøre Muhammed mere og mere ufejlbarlig. Min bog bevæger sig den modsatte vej, kan man sige, sagde Bluitgen i 2015 i et interview med Jyllands-Posten.

Det var kort før, hans bog, "Den bedste bog", blev udgivet. En roman, der foregår i Mekka og Medina i 600-tallet, centreret om profeten Muhammed. Bluitgen har selv kaldt det religionssatire.

Nogle af han store arbejder er "Koranen kommenteret" (2009) og "Koranen gendigtet" (2009). Den første er en oversættelse med kommentarer ud fra muslimske lærdes kommentarer. I den gendigtede version har han inddraget berømte muslimske legender om Koranen med det formål at bringe humor ind i en alvorlig bog.

Han har - som alle vi andre - tidligere set, hvad der kan ske, når muslimer føler sig krænket. Som da han ville skrive bogen "Koranen og profeten Muhammeds liv". Da sagde flere tegnere nej til at illustrere profeten i bogen. De frygtede muslimsk vrede.

Det fik Jyllands-Posten til at bede tegnere om at tegne profeten for at se, om det nu kunne passe, at der var frygt for at tegne islams profet i Danmark, som har ytringsfrihed. Det var de tegninger, som mange mennesker i den muslimske verden protesterede voldeligt over i 2006.

Men Kåre Bluitgen har siden skrevet flere bøger om islam, herunder "Muhammed: Profet fra ørkenen" i 2008 og "Den bedste bog", der udløste Blixenprisen i 2016 som årets indsats for ytringsfriheden.

Hans interesse for islam begyndte ikke med krisen om Muhammed-tegningerne. Han har aldrig været bleg for at tage del i værdidebatten. I debatbogen "Til gavn for de sorte" fra 2002 skrev Bluitgen blandt andet om islam og muslimer:

"Hvis danske forældre skar kønsorganerne af deres børn, ville en efterforskning og domfældelse falde prompte. Vi ved, at det forekommer blandt nogle nye danskere. Vi foretager os reelt intet".

Bluitgen, der er uddannet lærer og journalist, skriver om meget andet end religion. Han har skrevet teaterstykker og filmmanuskripter, og han har skrevet en række bøger om den tredje verden.

Af sine op mod 80 bøger fremhæver han selv sin skønlitterære danmarkshistorie "Odins hvisken" (2003). Her forsøger han at spinde røde tråde gennem 1.000 år og i videst muligt omfang se historien nedefra - fra slavernes, bøndernes, arbejdernes og kvindernes perspektiv.

I 2017 skrev han "Jeg vil gerne klippes ligesom Kim Jong-Un" fra en rejse i Nordkorea. Ideen var at komme så tæt som muligt på dem, der er de mest fjerne i de fleste danskeres øjne, fortæller forfatteren.

- Som altid fandt jeg også her til sidst mennesker. Og formålet var ikke at forklare dem, men forstå dem.

Forfatter med sin egen islam-tolkning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce