Fylder 80 år: Skolemand med sans for samarbejde

Fødselaren har ikke glemt håndelaget fra sin tid i landbruget. Det ses på Nyvangsvej i Harlev, hvor Arne Nielsen sørger for, at den 1200 kvadratmeter store grund, hus og have holdes i lige så fin form som fødselaren. Foto: Axel Schütt

Fylder 80 år: Skolemand med sans for samarbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

At bringe mennesker sammen er ledetråden for tidligere viceskoledirektør i Aarhus Arne Nielsen. Han er stadig aktiv i foreningsliv, idræt og arbejdet med at skabe indhold i hjembyen Harlev. Tirsdag 14. maj fylder han 80 år.

80 Det lå i luften. Ældste søn fra gården Lille Risager i Vesterlund skulle være landmand.

- Det blev aldrig sagt direkte, men det var en slægtsgård, så der var en forventning om, at jeg skulle overtage den, husker Arne Nielsen.

Selv om han havde taget præliminæreksamen, kom han ud at tjene på en gård med en fodermester, fire karle, to piger og 150 tønder land under plov.

- Det var fint, for jeg havde faktisk ikke lyst til at gå i skole mere, husker fødselaren, der ikke havde forestillet sig, at skolen senere ville komme til at fylde hans liv i mere end en menneskealder.

Som tredjekarl fik Arne Nielsen ikke lov til at nærme sig traktoren. Han måtte tage til takke med et spand heste og køre møg ud om morgenen. Der gik ikke længe, før den opvakte knægt fandt ud af, at hans fremtid ikke skulle ligge på landet.

Det har altid være vigtigt for mig at få alle de ting, der er et sted, til at spille sammen, at få folk til at se mulighederne hos hinanden og se, hvad kan vi bruge hinanden til.
Arne Nielsen, pensioneret viceskoledirektør
Arne Nielsen
Præliminæreksamen Give Realskole.Læreruddannet Jelling Seminarium.

Sløjdlærer.

Fra 1968 lærer og fra 1970 senere viceskoleinspektør Næshøjskolen i Harlev.

Formand for skolelederforeningen.

Fra 1980 viceskoledirektør i Aarhus Kommunale Skolevæsen.

1994-1998 skolechef Odense Kommune.

1998-2002 chefkonsulent Rambøll Management Consulting.

Fra 2002 selvstændig konsulent i Arne Nielsen Rådgivning.

Landsformand Foreningen Norden 2008-2013.

Tidligere formand for Fællesrådet i Harlev.

Tidligere formand og kasserer i Harlev Biblioteks Venner.

Formand for HIK Krolf.

Formand for Fritids- og Ungdomsskolebestyrelsen Aarhus Vest.

Fra bonde til bog

Arne Nielsen blev værnepligtig ved Jyske Fodregiment og fik tid til at tænke over sin fremtid.

Tanken om at blive lærer modnedes, og efter en kort flirt med drømmen om at blive elektroingeniør søgte gårdmandssønnen ind på Jelling Seminarium Fire år efter havde han både fået eksamen, fundet en livsledsager og brugt sine sommerferier på at uddanne sig som sløjdlærer.

- Jeg fik job på Vestergårdsskolen i Viby og skulle undervise mange timer i sløjd, fortæller Arne Nielsen, der dog fik sig noget af en overraskelse, da han mødte op efter sommerferien.

Alle sløjdtimer var strøget fra skemaet, og den unge lærer måtte med bekymring se sine timer givet til en ældre kollega. Efter et år søgte han væk sammen med sin kone, Else Nielsen, der netop var blevet lærer. Parret fik job på centralskolen i Ørsted og var her i fire år, før de vendte hjem til Aarhus, hvor Arne Nielsen i en årrække kom til at sætte sit markante fingeraftryk på både Næshøjskolen og det århusianske skolevæsen.

Altid børn og unge

Allerede inden han blev ansat på Næshøjskolen, var rygtet om den unge lærers kvaliteter løbet i forvejen. Derfor var han meldt til både ungdomsskolelederuddannelsen og sat i spidsen for den lokale aftenskole i Harlev.

Det blev starten på en livslang kærlighed til ungdomsskolen, og trods sine nu 80 år og som nybagt oldefar er Arne Nielsen stadig formand for Fritids- og Ungdomsskolebestyrelsen i Aarhus Vest.

- Men jeg går snart af, siger fødselaren med et skævt smil.

Med ungdomsskolen som springbræt fik han lyst til at søge jobbet som viceskoleinspektør på Næshøjskolen.

- Jeg kunne godt lide at organisere og få indflydelse på de mere overordnede ting, men jeg syntes, det var dejligt at være viceinspektør, så jeg også havde undervisningstimer og tilknytning til det daglige liv med elever og forældre, forklarer Arne Nielsen.

Ind i kommunen

Efter nogle år som vellidt viceskoleinspektør rykkede han ind som viceskoledirektør i Aarhus Kommune. Her blev hans virkelyst, sans for udvikling og øje for samarbejde til gavn for både skoler, lærere og elever.

- Det har altid været vigtigt for mig at få alle de ting, der er et sted, til at spille sammen, at få folk til at se mulighederne hos hinanden og se, hvad kan vi bruge hinanden til.

Efter inspiration fra en tur til et outdoorcenter i England fik han idéen til UNO-begrebet, udfordring, natur og oplevelser, hvor flere end tusind elever gennem årene har fået gode minder om strabadserende ture med hjem.

Han engagerede sig også i nordisk samarbejde og fik sendt elever på internordisk lejrskole og etableret lærerudveksling med Aarhus' nordiske venskabsbyer.

- Mange mener, at det nordiske samarbejde er en selvfølge, men det er noget, man skal kæmpe for, mener fødselaren, der meldte sig ind i foreningen Norden og var dens landsformand fra 2008 til 2013.

Hver ting sin tid

Selv om Arne Nielsen havde gode år i skoleforvaltningen, kunne han ikke tænke sig at være ansat i dag.

- Vi var tæt på det politiske niveau, holdt møder og kunne skrive korte notater. I dag skriver man lange rapporter, meget mere, end politikerne gider læse, siger han uden omsvøb.

Han mener ikke, at det er så sjovt at være leder i dag, som da han var ansat.

- Det er min opfattelse, at forvaltningen er kommet meget langt væk fra hverdagen. Det er ofte bureaukrater, der sidder der, og den pædagogiske dimension er forsvundet fra forvaltningsniveauet. Tidligere havde man en konsulentstab, der var rettet mod den enkelte lærer. I dag ser det ud, som om konsulenterne arbejder opad i systemet til gavn for forvaltningen og det politiske niveau.

Videre til Fyn

Efter en årrække i Aarhus rykkede Arne Nielsen til Odense, hvor han fik det overordnede ansvar for 35 skoler:

- Det var gode år, hvor vi arbejdede tættere sammen med fritidsdelen og den sociale del, end jeg var vant til fra Aarhus, siger fødselaren.

Efter fire år på Fyn blev Arne Nielsen spurgt, om konsulentarbejde for Rambøll kunne være en mulighed. "Jo", lød svaret og som 59-årig begyndte han en ny karriere som chefkonsulent med fokus på uddannelsesområdet. Første opgave førte ham til Sydafrika, mens han senere fik hele Danmark som arbejdsplads.

- Jeg kunne godt lide den form for arbejde. Man arbejder med et projekt, afleverer en rapport, præsenterer den for politikere og embedsmænd og kommer med nogle anbefalinger, siger Arne Nielsen, der som 66-årig sprang ud som selvstændig med eget konsulentfirma.

I dag er firmaet lukket, men fødselarens kalender er stadig overtegnet.

Til gavn for byen

Arne Nielsen har boet i Harlev i 50 år, og byen har i mange år haft glæde af hans store energi og erfaring.

Han er ivrig jæger, der spænder fra rensdyr i Norge til ænder i Tåstrup Mose, og det var som medlem af Harlev Jagtforening, han i 2005 blev medlem af Harlev Fællesråd. To år efter blev han formand og har siden arbejdet utrætteligt for byens udvikling. Han er medstifter af Bibliotekets Venner og Krolfklubben og er involveret i det kommende Harlev Idræts- og Kulturcenter.

For Arne Nielsen har idræt altid fyldt meget, og han er stadig aktiv i motionscentret og på badminton- og tennisbanen, ligesom han ofte er at finde på de norske pister. Her har 13-årige Mai, flere gange danmarksmester i alpin ski, dog for længst overhalet farfar, der hvert år håber at få hele familien, der nu tæller kone, tre børn, svigerbørn, fire børnebørn og et oldebarn samlet på ski i Norge.

Fylder 80 år: Skolemand med sans for samarbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce