Gigtforeningen støtter to unge forskere

Signe Risbøl Vils

Gigtforeningen støtter to unge forskere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stud.med. Jacob Venborg Eriksen, Health, Aarhus Universitet, har fra Gigtforeningen modtaget et introduktionsstipendium på 120.000 kroner til projektet "Vagal Tone in Patients with Polymyalgia Rheumatica".

Muskelgigt (polymyalgi) er en ret udbredt betændelsesagtig gigtsygdom, som især rammer personer over 50-60 år. Patienter med muskelgigt har få muligheder for effektiv behandling, og behandlingen kan medføre både alvorlige bivirkninger og store økonomiske omkostninger. Vagus-nerven går også under navnet "den vandrende hjernenerve", idet den sender og modtager signaler til og fra store dele af kroppen. Vagus-nerven spiller en stor rolle under betændelsestilstande, og nylig forskning har vist, at man kan stimulere vagus-nerven med elektriske impulser og dermed fremkalde en dæmpende effekt på en betændelsestilstand. I Jacob Venborg Eriksens projekt vil personer med muskelgigt blive tilbudt at modtage behandling med elektrisk stimulation af vagus-nerven. Behandlingen foregår ved, at man har et håndholdt aggregat, som placeres på siden af halsen. Herefter vil man få 60-90 sekunders behandling med svage strømstød. Denne behandling foretages morgen, middag og aften i fem dage. Viser behandlingen sig at have en positiv effekt på betændelsestilstanden, kan den potentielt anvendes som tillægsbehandling - og dermed spare patienten for både bivirkninger og økonomiske omkostninger. Projektet forventes afsluttet 31. januar 2020.

Stud.med. Signe Risbøl Vils, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet, har fra Gigtforeningen modtaget et introduktionsstipendium på 120.000 kroner til projektet "Tromboembolisk risiko ved Systemisk Lupus Erythematosus (SLE) og Antifosfolipidsyndrom (APS); En trombotisk triade af inflammation, komplementaktivering og aktiverede trombocytter".

SLE (Systemisk Lupus Erythematosus/lupus) og APS (antifosfolipidsyndrom) er autoimmune sygdomme, som især rammer kvinder i den fødedygtige alder. Sygdommene kan forekomme hver for sig eller samtidig og medfører en øget risiko for blodpropper. Projektets formål er at undersøge, om den øgede risiko kan forklares ud fra samspillet i aktiviteten af blodplader og det medfødte immunsystem. Ved at sammenligne patienter med APS, SLE og med APS + SLE vil forskeren forsøge at adskille de mekanismer, der ligger til grund for dannelsen af blodpropper hos patienterne. Lykkes det, kan det betyde, at man bliver i stand til lettere at kunne identificere de patienter, der vil have gavn af forebyggende behandling. Projektet forventes afsluttet ultimo august 2020.

Jacob Venborg Eriksen
Jacob Venborg Eriksen

Gigtforeningen støtter to unge forskere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce