I Furiehaven kan man få jord under neglene

- Haven er et frirum for mange mennesker, og det sker jævnligt, at de besøgende er så optagede af vores have, at de glemmer at få deres rollator med sig, når de går rundt, fortæller Tove Bøgh Themsen. Foto: Axel Schütt

I Furiehaven kan man få jord under neglene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tove Bøgh Themsen søger frivillige til at hjælpe i sin besøgshave ved Grundfør.

I ti år har Tove Bøgh Themsen og hendes mand Ole Themsen drevet besøgshaven Furiehaven ved Grundfør, og hvert år udvides haven med flere bede, så der efterhånden er rigtig meget, der skal holdes.

Da de begge er 75 år, har de brug for hjælp til at holde det værste ukrudt væk og efterlyser derfor folk, som vil give en hånd med i den store have, hvor der også er pavilloner, hvor gæsterne kan nyde kaffen i læ for enten sol eller regn.

- Jeg forestiller mig, at der sidder folk i lejligheder, som vil nyde at komme ud og hjælpe os og nyde den friske luft. Jeg har set, hvad en tur rundt i haven gør ved de både ældre og handicappede, som jævnligt kommer her, og ja så fik jeg idéen til at søge efter lidt hjælp, siger Tove Bøgh Themsen og tilføjer med den hjertelige latter, som hun er kendt for:

- Som tak for hjælpen er der for eventuelle frivillige altid kaffe på kanden, og ja de må også gerne komme forbi uden at lave noget.

Tove Bøgh Themsen
Tove Bøgh Themsen og hendes mand Ole Themsen har i ti år drevet besøgshaven Furiehaven ved Grundfør. Haven er på 3.500 kvadratmeter, dertil kommer 30.000 kvadratmeter skov med stier.De er begge 75 år. I 50 år har de boet på den nedlagte ejendom, og med tiden er haven blevet større og større. Da parret gik på pension, startede de med åbne haven for gæster.

Hver sommer kommer flere hundrede gæster for at se haven og drikke en kop kaffe.

Der er gratis adgang til haven.

Se mere på Furiehavens facebookside.
Tove Bøgh Themsen driver besøgshave i Grundfør. Foto: Axel Schütt
Tove Bøgh Themsen driver besøgshave i Grundfør. Foto: Axel Schütt

Frirummet

Furiehaven sælger også blomster, krukker og andet til hus og have, men det er ikke det, Tove Bøgh Themsen går mest op i. Det er blomsterne, som hun koncentrerer sig om.

- Haven er et frirum for mange mennesker, og det sker jævnligt, at de besøgende er så optagede af vores have, at de glemmer at få deres rollator med sig, når de går rundt, fortæller hun.

Tove Bøgh Themsen blev uddannet histolaborant, og i mange år arbejdede hun hos en privatpraktiserende patolog.

I 50 år har hun og hendes mand boet på den nedlagte landejendom, som de byggede om lidt efter lidt. Siden kastede de sig så over haven, som nu er på 3.500 kvadratmeter, og foruden blomsterbede, fine gangestier og græs er der også områder med skov og eng.

Allerede i starten af januar starter Tove Bøgh Themsen arbejdet med at så sommerblomster, og det meste af pladsen i det hyggelige stuehus er i årets første måneder fyldt med små og store kasser, hvor det grønne pibler op. Og for hvert år sår hun flere og flere planter, som efterfølgende plantes ud i haven eller i potter klar til salg, så andre kan få glæde af blomsterne.

Arbejdsfordelingen er klar, Ole Themsen tager sig af det grove, altså at klippe græs og skære grene og andet væk, mens fruen klarer blomsterne. De frivillige vil få specielle opgaver som pasning og pleje af planter og buske samt vanding af planterne og lettere havearbejde.

Ingen yndlingsblomst

Tove Bøgh Themsen har ikke nogen yndlingsblomst, og blomsterbedene er primært holdt i farverne rosa, pink, blå, hvid og lime.

- Jeg planter blomsterne, så farverne passer sammen. Men jeg bryder mig ikke om hverken røde, orange eller gule blomster, så dem har jeg ikke - altså bortset lige fra en vildfaren påskelilje hist og pist, siger hun.

Navnet Furierne, ja det kom såmænd af, at Tove Themsen og datteren Stine forsøgte med både blomster- og dyrenavne, da de for mere end tyve år siden skulle finde et navn til butikken på Herstvej.

- Kort før åbningen havde vi ikke fundet et navn, og vi skulle jo have et skilt ud til vejen for at gøre opmærksom på butikken. Det endte med, at min mand sagde: Hvorfor kalder I jer ikke bare for Furierne? Og sådan blev det, fortæller Tove Themsen med et grin.

- Nu er vi rigtig glade for navnet, for vi kan høre på snakken rundt omkring, at det er et navn, som man husker, tilføjer hun.

I Furiehaven kan man få jord under neglene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce