Millionstøtte til forskning i genstridig blodkræft hos børn

Henrik Hasle har fået bevilling til at forske videre i leukæmiformen AML.

Millionstøtte til forskning i genstridig blodkræft hos børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere skal overleve den mest lumske form for leukæmi hos børn og unge. Derfor modtager overlæge Henrik Hasle fra Aarhus Universitetshospital millionstøtte til tre forskningsprojekter, der på forskellige måder kan styrke behandlingen af blodkræften.

Hvert fjerde barn, der får akut myeloid leukæmi (AML), overlever ikke blodkræftsygdommen. Og selvom der de seneste årtier er sket enorme fremskridt i behandlingen af leukæmi hos børn, har formen, der kaldes AML, vist sig særlig genstridig. Tilbagefald efter kemoterapibehandling er den største trussel mod helbredelsen - hver tredje patient får tilbagefald, og 40 procent af dem overlever ikke. Hvert år får mellem seks og otte danske børn konstateret AML.

Henrik Hasle, der er overlæge på afsnittet for blod og kræftsygdomme på afdelingen Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital samt professor på Aarhus Universitet, har modtaget fire millioner kroner fra Børnecancerfonden til tre store projekter, der skal styrke behandlingen og forbedre overlevelsen hos børn og unge, der får konstateret AML.

- Prognosen for AML har ikke været så god som for den hyppige leukæmiform hos børn, ALL. Men de seneste år er der sket betydelige fremskridt, og det er dem, som vi gerne vil forfølge, siger Henrik Hasle i en pressemeddelelse.

Han skal lede de tre forskningsprojekter, der blandt andet skal forbedre kortlægningen af de genetiske forandringer i leukæmicellerne fra børn med AML, opdage tilbagefald hurtigere med den nyeste og højfølsomme teknologi og bidrage med en større forståelse for immunforsvarets rolle i forhold til tilbagefald.

Overlevelsesraten efter fem år for børn med AML er steget fra 32 procent i 1990 til 74 procent i 2010. Men overlevelsesraten for den anden hovedgruppe af leukæmi - akut lymfoblastær leukæmi, ALL - er helt oppe på 90 procent. Med de tre nye projekter er forventningen at skabe endnu bedre prognoser for børn og unge, der får konstateret AML.

Børnecancerfonden har støttet flere store forskningsprojekter inden for AML. Blandt andet inden for Down syndrom, genmarkører inden for AML samt udvikling af diagnostik. Danmark har stået stærkt i børne-AML-forskning i mange år. Henrik Hasle var formand for den nordiske børne-AML-gruppe fra 2002 til 2012 og har været formand for den internationale børne-AML-gruppe siden 2016. Laboratoriet i Aarhus er et af to europæiske referencelaboratorier for molekylær opfølgning af AML hos børn.

Millionstøtte til forskning i genstridig blodkræft hos børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce