Ph.d.-forsvar: Hvorfor hyperventilerer fisk?

Mikkel Thy Thomsen har undersøgt reguleringen af de ventilatoriske og kardiovaskulære systemer i vand- og luftåndende fisk.

Ph.d.-forsvar: Hvorfor hyperventilerer fisk?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mikkel Thy Thomsen forsvarer fredag 12. april kl. 13 sin ph.d.-afhandling i bygning 1531, lokale 113, Auditorium D1, Institut for Matematik på Aarhus Universitet, Ny Munkegade 118, Aarhus C.

I løbet af sit ph.d.-studium har han undersøgt reguleringen af de ventilatoriske og kardiovaskulære systemer i vand- og luftåndende fisk. Der er mange faktorer, der påvirker disse systemer, men normalt er mangel på eller behov for ilt den vigtigste af disse faktorer. Grundet vigtigheden af denne faktor har alle dyr specialiserede iltsansende celler, der medvirker til at regulere ventilationen, så et tilstrækkeligt iltoptag kan opretholdes.

Detaljerne i denne iltsansning er endnu ikke endeligt afdækkede, men det står klart, at de fleste led i processen er bevaret på tværs af fjernt beslægtede hvirveldyrsarter. Han har undersøgt effekterne af reducerede ilt-niveauer i forskellige fiskearter og har undersøgt mælkesyres rolle i ventilationsregulering samt de bagvedliggende sensoriske mekanismer.

Resultaterne viser, at mælkesyre stimulerer ventilationen kraftigt, og sansningen af mælkesyre sandsynligvis foregår i de samme celler som iltsansningen. Disse opdagelser medvirker til forståelsen af de sensoriske mekanismer involveret i ventilationsregulering.

Ph.d.-graden blev færdiggjort på Zoofysiologi, Institut for Bioscience, Science and Technology, Aarhus Universitet.

Ph.d.-forsvar: Hvorfor hyperventilerer fisk?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce