Planteforskere får millioner til at skabe bæredygtige afgrøder

Plantemolekylærgruppen på Aarhus Universitet har en ambition om, at gruppens forskning skal øge fødevareproduktionen og sikre tilstrækkelig mad til en voksende verdensbefolkning ved at skabe et smartere og mere bæredygtigt landbrug, der bygger på biologiske metoder. Foto: Lisbeth Heilesen/AU

Planteforskere får millioner til at skabe bæredygtige afgrøder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Adjunkt Simon Kelly, lektor Simona Radutoiu, adjunkt Dugald Reid, lektor Stig Uggerhøj Andersen, adjunkt Kasper Røjkjær Andersen og professor Jens Stougaard, der udgør plantemolekylærgruppen på Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet, er sammen med lektor Marianne Glasius fra Institut for Kemi og et internationalt forskerhold blevet tildelt 203 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden - heraf går 50 millioner kroner til planteforskerne fra Aarhus Universitet.

Forskningsprojektet går ud på at skabe grundlæggende viden om planters interaktioner med de komplekse samfund af mikroorganismer, der lever i og omkring dem. Ambitionen er at øge fødevareproduktionen og sikre tilstrækkelig mad til en voksende verdensbefolkning ved at skabe et smartere og mere bæredygtigt landbrug, der bygger på biologiske metoder.

Verdens fødevareproduktion vil i den nærmeste fremtid blive udfordret på at levere mad til en voksende befolkning på et bæredygtigt grundlag med et minimalt miljømæssigt aftryk på naturen og under klimaforhold, der ændrer sig. Der er brug for ny viden om, hvordan planter drager fordel af de mikrober, der omgiver dem, og hvordan denne viden senere kan omsættes til miljøvenlige tiltag, der fremmer fødevareproduktion og kvalitet. Internationalt er der stor interesse og omfattende forskning inden for brugen af mikrober, "biologicals", som erstatning for kemiske midler til sygdomsbekæmpelse og fremme af plantevækst, men der mangler en helt fundamental forståelse af biologien for, at det vil kunne lykkedes.

Det internationale projekt, "Collaborative Crop Resilience Program", har en ambition, en størrelse og et tidsperspektiv, der helt sikkert vil bidrage til at opnå en fundamental forståelse, der senere vil kunne anvendes i praksis.

Bevillingen er den hidtil største enkeltbevilling til et forskningsprojekt inden for landbrug i Danmark.

"Med dette projekt vil forskerne for første gang grave dybere i den biologi, der ligger bag, hvordan planters rødder og blade fungerer sammen med bakterier. Det kan reducere brug af gødning og pesticider ved at udnytte bakteriernes egenskaber. Målet er at skabe et mere smart og mere bæredygtigt landbrug og bane vejen for den næste grønne revolution", siger Claus Felby, Head of Life Science Research and Industrial Applications Promoting Sustainability, Novo Nordisk Fonden, i en pressemeddelelse.

Planteforskere får millioner til at skabe bæredygtige afgrøder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce