Portræt: Borgmesteren erobrede det konservative land tilbage

Sofia Osmani sidder i sin anden periode som konservativ borgmester i Lyngby-Taarbæk. Pressefoto

Portræt: Borgmesteren erobrede det konservative land tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sofia Osmani markerer sig tydeligere og tydeligere som en borgerlig røst, der bliver lyttet til.

Uden at fornærme nogen kan man roligt konstatere, at Det Konservative Folkeparti ikke har haft nogen let gang på Jorden siden Poul Schlüters storhedstid. Men et par stjerner i partiet er begyndt at lyse. En af dem oven i købet i det borgerlige kerneområde nord for København, hvor den regerende borgmester i Lyngby-Taarbæk, Sofia Osmania, i 2013 erobrede det tabte land tilbage til partiet og efterfølgende tydeligere og tydeligere har markeret sig som en af de konservative røster, man lytter til.

Ikke mindst i debatten om Ring 3 Letbanen ved hovedstaden har Osmani, som netop har rundet de 40 år, markeret sig som indædt modstander. Hun finder, at hele letbane-projektet er en fejlinvestering. På samme måde har hun været kritisk over for den kommunale udligningsordning - det system, hvor "rige" kommuner i hovedstadsområdet sender penge til "fattige" kommuner rundt om i landet. Ikke, fordi borgmesteren er modstander af en fordeling af offentlige indtægter og udligningen som sådan. Men, fordi hun mener, at hendes kommune betaler for meget. At passe på skatteydernes penge er en god borgerlig dyd.

Sofia Osmani
Uddannet cand.scient.pol. Hendes speciale fra 2003 havde titlen "Lokaldemokrati i Rumænien: En analyse af det rumænske lokaldemokrati set i et østeuropæisk komparativt perspektiv".Hun har arbejdet som specialkonsulent på Danmarks Tekniske Universitet.

Landspolitisk har Sofia Osmani været en af støtterne til den nuværende formand for de konservative, Søren Pape Poulsen.

Hendes indisk-danske baggrund fylder ikke i hverdagen. Men i et interview med lokalavisen Det Grønne Område har Sofia Osmani dog fortalt, at hendes familie er meget glad for karry.

Kristisk eftersyn

I bl.a. et interview i Berlingske har hun givet udtryk for, at kriterierne for udligningen mellem kommunerne bør underkastes et kritisk eftersyn.

- Jeg synes, at leveomkostningerne bliver nødt til at være en variabel i et udligningssystem, og det synes jeg ville være et (...) rimeligt kriterium at lægge ind, udtalte hun.

Den politiske interesse blev tidligt vakt hos Sofia Osmani. Hun meldte sig ind i Det Konservative Folkeparti allerede som 14-årig. Hun kom i kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk i 2001, og efter valget i 2009 blev hun 2. viceborgmester og formand for social- og sundhedsudvalget.

Protest i læserbrev

Det var i 2009, at borgmesterposten i den ellers kernekonservative kommune gik til partiet Venstre ved det, som af nogle blev betegnet som lidt af et kup. Men fire år senere fik Osmani den politiske ledelse tilbage på det gammelkendte spor. Hun konstituerede sig med støtte fra Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti, hvilket vel vidner om en ikke ringe taktisk begavelse.

En af de første gange, navnet Osmani nåede ud til en større kreds uden for lokalpolitikken, var i et læserbrev i Berlingske.

Daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) inviterede hende med til et møde om integration for folkevalgte politikere med indvandrerbaggrund. Men den betegnelse protesterede hun imod i læserbrevet.

Hendes far har ganske vist indiske rødder, og han mødte hendes danske mor, da han studerede i London. Men faderens baggrund er ikke noget, hun tænker over. Sofia Osmani er opvokset i Virum, uddannet cand.scient.pol., og i dag er hun selv gift og mor til to døtre.

Portræt: Borgmesteren erobrede det konservative land tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce