Portræt: Gammelfar er manden, der beskytter Lars von Trier

Den erfarne danske filmklipper, manuskriptforfatter og instruktør Anders Refn er et renæssancemenneske, der kan bestride stort set alle funktioner ? og har gjort det ? siden han blev uddannet som instruktør fra Den Danske Filmskole i 1969. Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix

Portræt: Gammelfar er manden, der beskytter Lars von Trier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Multitalentet Anders Refn kan mestre stort set alle dele af en filmproduktion. Som 75-årig går han i gang med endnu et omfattende projekt.

Den danske filmbranche er fuld af excentriske og krævende typer, som drømmer stort og slår ud med armene. Men ofte er det dem lige ved siden af, der sørger for, at alt fungerer. Mennesker, som er effektive og arbejdsomme, og som mestrer et hav af opgaver.

Sådan er 75-årige Anders Refn.

Den erfarne danske filmklipper, manuskriptforfatter og instruktør er et renæssancemenneske, der kan bestride stort set alle funktioner - og har gjort det - siden han blev uddannet som instruktør fra Den Danske Filmskole i 1969.

Refn er ikke bare en erfaren manuskriptforfatter, han har både instrueret og skrevet manuskripter til fire spillefilm - "Strømer" (1976), "Slægten" (1978), "De flyvende djævle" (1985) og "Sort høst" (1994) - og to banebrydende tv-serier: "Een gang strømer" (1987) og "Taxa" (1997-1999). Han har desuden klippet over 90 spillefilm for instruktører som Lars Von Trier, Sally Potter, Morten Arnfred og Jørgen Leth.

Endelig har han været en stor del af Lars von Triers arbejde som assisterende instruktør på otte Trier-film, blandt andet "Dancer in the Dark" (2000), "Melancholia" (2011) og "Nymphomaniac" (2014) samt senest "The House That Jack Built" (2018). Det langvarige samarbejde har skabt et stærkt bånd mellem de to filmfolk.

- Lars har brug for en person, der kan beskytte ham mod de oceaner af spørgsmål og problemer, som en instruktør bombarderes med i løbet af en optagedag. Jeg kan svare på de fleste spørgsmål, men hvis sagen er kunstnerisk vigtig, konfererer jeg selvfølgelig med Lars, fortalte den dengang 69-årige Refn med vanlig ydmyghed i et interview, der blev bragt på DFI's hjemmeside.

Her afslørede han også, at de to kaldte hinanden Gammelfar og Lillemand. Refn var den første.

Trods de mange funktioner virker det, som om især klipningen står Refns hjerte nær. Det er her, i klippeprocessen, at "filmen bliver skrevet igennem for sidste gang, hvor man kan ødelægge eller forgylde en skuespiller", som Refn forklarede i samme interview, hvori han fremhævede sit første forsøg med såkaldt "emotional editing" på "Breaking the Waves".

Det betød, at alle kendte klipperegler blev smidt til siden. I stedet blev der brugt overspring, uskarpe billeder og hurtige ind- og udgange af scenerne. Det var den teknik, der gjorde, at visse mennesker blev søsyge, da filmen havde premiere ved filmfestivalen i Cannes, men det var også det, der gjorde filmen så skelsættende og nær.

På den måde har Anders Refn aldrig frygtet at prøve nyt. Eksperimenter skal ikke altid udføres med store armbevægelser. Og der kan komme flere endnu. Anders Refn går nu i gang med sit nyeste projekt, anden verdenskrig-storfilmen "De forbandede år", der handler om en dansk families splittelse under besættelsestiden.

Skulle han derefter være klar til at trække sig tilbage, sørger sønnen, filminstruktør Nicolas Winding Refn, for, at familien fortsat er tæt knyttet til filmbranchen.

Anders Refn
Dansk filmklipper, manuskriptforfatter og filminstruktør.Ligeledes har han instrueret afsnit af flere tv-serier.

Han har blandt andet modtaget en Robert for klipningen af "Breaking the Waves" i 1997.

Han er far til filminstruktøren Nicolas Winding Refn.
Anders Refn går nu i gang med sit nyeste projekt, anden verdenskrig-storfilmen
Anders Refn går nu i gang med sit nyeste projekt, anden verdenskrig-storfilmen "De forbandede år", der handler om en dansk families splittelse under besættelsestiden. Foto: Nils Svalebøg/Scanpix

Portræt: Gammelfar er manden, der beskytter Lars von Trier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce