Professor Dobbeltgænger

Rane (th) og Eske Willerslev er eliteforskere og har sammen med 24 andre kloge hoveder fået priser og penge for deres klogskab. De er énæggede tvillinger. De er de yngste medlemmer af eventyrernes klub. Eske er Københavns Universitets yngste professor med speciale i fossilt DNA. Rane er etnolog og forsker i selvmord blandt unge i polaregnene.
Foto: Ditte Valente/Scanpix Denmark

Professor Dobbeltgænger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der var mere bøllefrø end akademiske stjernefrø over Rane og Eske Willerslev i deres eventyrlige barndom. Alligevel er de nået at stige helt til tops i den internationele forskningsverden på hver sin videnskabsgren.

Den ene har lidt rundere hoved. Den anden lidt rundere sind. Men hvis man kun kender Willerslev-tvillingerne fra medierne, kan det være svært at huske hvem der er hvem, selvom danske dagblade de seneste 10 år til overflod har bragt næsten 600 omtaler af professorerne Eske og Rane Willerslev.


Begge morgendagens fødselarer har CVer så fyldt med akademiske titler, hædersbevisninger og opsigtsvækkende forskningsresultater, at det passer bedre til en 80-års fødselar end to på 40.


Begge er medlem af Eventyrernes Klub. Begge skriver populærvidenskabelige bøger og er flittige forskergæster i TV og aviser, som elsker dem for deres levende fortællebegejstring.


Fysisk ligner de som enæggede tvillinger hinanden så meget, at kun deres mor og en barndomskammerat kunne kende forskel på dem. Tricket er, at Rane er mere rund i ansigtet, så når der blev leget blindebuk hjemme i kælderen under Gentoftevillaen, pustede Eske kinderne op når han blev fanget.


Drengene hadede at tabe og stiller selv i dag næsten lige så hårde krav til sig selv som deres inspirerende og dominerende far gjorde. De fik dog også usædvanligt meget frihed i en barndom, der er som taget ud af en drengebog fra 40erne. Brødrene var umulige at tumle i skolen indtil gymnasiet, hvor de pludselig begge satte snuden i læsesporet og gav de artige kammerater baghjul.


Den målrettede og energiske lærelyst har ført til næsten identiske og imponerende Blå Bog-opslag, som sammen med den fascinerende barndomsfortælling rejser det store spørgsmål om, hvorfra så meget begavelse og viljestyrke mon kommer: Arv eller miljø. Deres opvækstvilkår var lige så ens som deres arvemasse, så det giver ingen fingerpeg, men de har hver især med deres levevej valgt en forklaringsmodel.


Internationalt ry


Rane Willerslev er professor i social antropolog og optaget af at studere indfødt religion. Han er stærkt kritisk over for menneskesynet i den vestlige vidensopfatttelse. Især klandrer han genforskningen for at give sig ud for at have svaret på alting, mens den reelt intet væsentligt fortæller.


Eske Willerslev har som molekylærbiolog og verdenskendt DNA-forsker valgt naturvidenskaben og er i gang med et ambitiøst genanalyseprojekt, der skal finde intet mindre end årsagerne til kræft. Han udtrykker generelt en mindre skarp karakter end sin bror, men man kommer ikke på forsiden af tidsskriftet Nature bare ved at være flink og flittig. International topvidenskab er en benhård konkurrencesport, og allermest hader brødrene at tabe til hinanden. Tvillinger er rivaler allerede i moders liv, og selv en fødselsdagsomtale i avisen må de dele, så der ikke er plads til at opremse hver enkelts mange og fornemme meritter, der ellers nok var en omtale værd i sig selv. Men konkurrence med en tvilling er dybest set en konkurrence med sig selv, siger de.


De to engang uadskillelige brødre bor og arbejder i dag i hver sin landsdel. De har aldrig lavet videnskabeligt arbejde sammen, selvom begge har bedrevet forskning med udgangspunkt i de polaregne, hvor de som unge levede som pelsjægere.


Da Rane Willerslev under en senere rejse i Arktis var sikker på at skulle dø i ødemarken, var det sin bror Eske han skrev et brev til og lagde ved sit bryst, så det kunne blive fundet på hans lig.


»Jeg finder aldrig en bedre halvdel end min bror«, siger han.


Så fødselsdagsomtalernes faste kliche om en hustru overgås her af virkeligheden. Men begge brødre har i en relativt sen alder skabt plads i det altopslugende forskerarbejde til et familieliv med kone og børn. Eske Willerslev er far til en lille dreng, Rane Willerslev har to piger, der er lidt ældre end deres fætter.

Professor Dobbeltgænger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce