Regeringens Rullemarie fandt altid en løsning

"Opgaven som minister er at læse problemerne og klare opgaverne. Derfor er det tilfredsstillende også at have med svære opgaver at gøre, hvor der skal lidt kreativitet til", har Knud Enggaard sagt. Her er han fotograferet i sin ministertid af Jens Lyngby Jepsen/Ritzau Scanpix

Regeringens Rullemarie fandt altid en løsning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Venstre-politikeren Knud Enggaard blev udnævnt til minister fem gange i løbet af sin politiske karriere, der strakte sig over mere end tre årtier. Tirsdag 4. juni fylder han 90 år.

90 Når situationen krævede det, og der var brug for en særlig driftsikker minister, vidste den daværende konservative statsminister Poul Schlüter (K) godt, hvem han skulle ringe til. Venstre-politikeren Knud Enggaard, som fylder 90 år tirsdag 4. juni, beviste i løbet af sin karriere i Folketinget, at han kunne sættes ind i næsten hvilket som helst ministerium og løse opgaven til fulde.

Det vidner om politisk spændvidde, men en erindringsbog har han ikke villet skrive. Han føler nemlig, at han har opbrugt sin politiske "talekvote". Han er dog medforfatter til bogen "Partiledelse - 6 indspark fra den politiske virkelighed".

I sin ministertid fik han øgenavnet "regeringens Rullemarie". Det kom sig af, at han flere gange overtog et ministerium, hvor der skulle demonteres bomber efter en hidsig forgænger. Hele fem ministerposter nåede han således at bestride, begyndende med udnævnelsen til indenrigsminister i Anker Jørgensens (S) SV-regering i 1978.

Siden blev han af Schlüter gjort til energiminister og igen indenrigsminister, inden turen gik via Økonomiministeriet til Forsvarsministeriet. Her sad han fem år og var således ansvarlig for militæret både i forbindelse med den første Golf-krig i Irak i 1990 og senere, da danske soldater under Balkan-krigen endte i en skarp træfning med serbiske soldater i det, der senere blev kaldt "Operation Bøllebank".

I sin tid i Forsvarsministeriet var han med til at skabe grobunden for den aktive danske udenrigspolitik. Han har også i sin politikertid været med til at sikre loven om indførelse af obligatorisk brug af sikkerhedssele. At begrænse folks frihed står ellers i kontrast til hans liberale grundsyn, men som han sagde dengang: "Der er grænser for, hvad man kan vide uden at gøre noget".

Enggaard var i sin aktive tid kendt for at være en politiker, der efterstræbte politisk holdbarhed gennem brede aftaler, men også for at have en umådelig stor viden om de særeste ting, eksempelvis konstruktionen af pyramiderne.

"Opgaven som minister er at læse problemerne og klare opgaverne. Derfor er det tilfredsstillende også at have med svære opgaver at gøre, hvor der skal lidt kreativitet til", har han sagt.

Knud Enggaards hjerte banker særligt for det nordiske fællesskab og samarbejde, og han har i den forbindelse ad flere omgange været præsident for Nordisk Råd. Også Grænseforeningen har nydt godt af hans viden og erfaring i de 20 år, hvor han sad i hovedbestyrelsen.

Regeringens Rullemarie fandt altid en løsning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce