Rubik fik sin terning igennem Jerntæppet

Ernõ Rubik fylder lørdag 13. juli 75 år. Han er her fotograferet med sin berømte terning under et mesterskab i Frankrig i 2017 om at samle terningen hurtigst. Foto: Stephane Mahe/Reuters

Rubik fik sin terning igennem Jerntæppet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rubiks terning, i Danmark kendt som professorterningen, er populær verden over. Den blev skabt bag Jerntæppet i Ungarn. Lørdag 13. juli fylder ophavsmanden 75 år.

75 Noget legetøj er vi bare vilde med uanset, hvor i verden vi bor. Lego for eksempel. Men også legetøj, hvor hjernen skal bruges til at tænke hurtigt, kan blive en succes.

Spørg bare Ernõ Rubik. Han er ungarer, og det var ham, der skabte "Rubiks terning", eller professorterningen, som den kendes i Danmark. Han udviklede den tilbage i 1974, og terningen har lige siden præget hans liv. Lørdag 13. juli fylder han 75 år.

Der holdes stadig konkurrencer rundt om for at se, hvem der hurtigst kan løse terningen, og det er ikke kun i vores del af verden. I april skrev eksempelvis Ghanas Nyhedsbureau (GNA), at landets første konkurrence i at samle terningen på tid var blevet holdt på landets skoler. Verdensrekorden menes at være fra 2018 og blev sat af kineseren Yusheng Du, der brugte 3,47 sekunder på at få terningens ni kvadrater på hver side drejet på plads, så hver side har sin egen farve.

Ernö Rubik blev uddannet som arkitekt på det tekniske universitet i Budapest i 1967. Senere læste han design på den ungarske kunsthåndværkerskole.

Han var klar med sin terning i 1974, da han var blevet professor i arkitektur. Det var under den kolde krig - Ungarn lå i den kommunistiske østblok - men terningen slog alligevel igennem i Vesten, dog først lidt senere. I et interview med avisen Hungary Today 1. januar i år fortæller Rubik, at interessen i Vesten eksploderede fra 1980 og tre år frem. Derefter begyndte efterspørgslen at flade ud.

Ud over terningen har Rubik, der har levet hele sit liv i Ungarn, udviklet andre mekaniske puslespil, blandt andre Rubiks slange. Han har haft egen virksomhed.

I 1987 blev han professor og rektor på Ungarns ingeniørakademi.

Terningen har sat sit præg på hans liv, men han har også vedligeholdt interesser som vandreture, at sejle på Balaton-søen og at dyrke kaktusser. I interviewet med Hungary Today bliver han spurgt om terningens betydning for ham i dag:

- Den er en del af mit liv. Jeg får flere invitationer, end jeg kan besvare. Jeg rejser, flyver, og jetlag er blevet en kamp, specielt med de lange oversøiske rejser. Men jeg tager aktivt del i større arrangementer sådan, at terningen, der bærer mit navn som varemærke, udvikles og forbliver stærk, stabil og succesrig i lang tid.

Rubik fik sin terning igennem Jerntæppet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce