Socialdemokrat med mod til at mene noget andet

Karl Hjortnæs nyder pensionisttilværelsen hjemme i haven i Hellerup, hvor han bor. Det afholder ham dog ikke fra fortsat at have meninger om dansk politik. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Socialdemokrat med mod til at mene noget andet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tidligere minister Karl Hjortnæs fylder 85 år fredag 19. april. Han blev i 1992 straffet af Svend Auken for at gå imod partilinjen.

85 Selv om det snart er 25 år siden, at han forlod Folketinget, følger socialdemokraten Karl Hjortnæs fortsat med i dansk politik. Og selv om han fylder 85 år fredag 19. april, har han fortsat en mening om, hvordan hans parti skal placere sig i dansk politik i dag.

Det viste han med udgivelsen af erindringsbogen "Kampen om Socialdemokratiet" sidste efterår. Her beskriver Hjortnæs, hvordan partiet efter hans mening kom på afveje i perioden, hvor Helle Thorning-Schmidt var formand. Og hans gode råd til den nuværende formand, Mette Frederiksen, er derfor at vende tilbage til partiets rødder.

- Vi er et lønmodtagerparti. Jeg er godt klar over, at begreber som arbejderparti og klassekamp er forældede, men jeg synes, at det er synd og skam, og at man skal føre en form for klassepolitik, sagde han i forbindelse med bogudgivelsen til Ugebrevet A4.

Vendelboens ord skal tillægges den vægt, som følger med at have været medlem af Folketinget i tre omgange på sammenlagt 21 år.

Den uddannede jurist blev udnævnt til minister tre gange i Anker Jørgensens regeringer med ansvar for henholdsvis justits-, skatte- og fiskeriområdet.

Hjortnæs var ikke bange for at gå imod partilinjen, hvis den stred med hans egen overbevisning, og han var heller ikke bleg for at tage slagsmålene offentligt.

Det gjaldt ikke kun modstanden mod et dansk medlemskab af det daværende EF tilbage i 1972, men også spørgsmålet om, hvorvidt Danmark tyve år senere skulle deltage i det vesteuropæiske forsvarssamarbejde WEU. Partiet var imod, men Karl Hjortnæs mente, at det var en fejl. Han uddybede sin kritik i en kronik i Det Fri Aktuelt, og konsekvensen blev, at han fik frataget sine tillidsposter i partiet af den daværende formand, Svend Auken.

Ved det efterfølgende folketingsvalg blev Karl Hjortnæs ikke genvalgt. I stedet blev han lærer ved Roskilde Højskole og har siden skrevet en række politiske debatbøger foruden den ovenfor nævnte.

Socialdemokrat med mod til at mene noget andet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce