Utrættelig violinvirtuos med smag for det hele

Christina Åstrand, østjysk violinist i særklasse, fylder 50 år. Arkivfoto

Utrættelig violinvirtuos med smag for det hele

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Violinisten og koncertmesteren Christina Åstrand blev den yngste kandidat på en dansk uddannelse og er nomineret til Nordisk Råds Musikpris. Torsdag 6. juni fylder hun 50 år.

50 Man vidste det bare: Den dame skulle nok blive til noget. Christina Åstrand var ikke bare et talent på violinen som barn. Hun var virkelig noget særligt både på det vanskelige instrument og som menneske.

Pigen fra Skanderborg viste anlæg meget tidligt og kom hurtigt under Tove og Béla Detreköys vinger. Ægteparret havde på det tidspunkt gang i noget nyt: Tove og Béla ville lære børn violinspil efter japaneren Shinichi Suzukis metode. Christina Åstrand - 50 år torsdag 6. juni - blev en af metodens første succeser på dansk jord og har indirekte været en af årsagerne til dens brede accept og popularitet frem til nu.

For hun blev optaget på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus bare 13 år gammel mellem meget ældre medstuderende og endte heldigt nok hos en legende i dansk violinspil, Tutter Givskov. Christina Åstrand afsluttede studiet i 1988 som teenager og dermed som en af de yngste kandidater på nogen dansk uddannelse nogensinde.

Den tidlige karriere fortsatte med en elevplads hos sympatiske Gérard Poulet i Paris og kulminerede 1990 med en legendarisk feberredning i Aarhus: Hun sprang frygtløst ind for en sygemeldt virtuos og blev dermed purung solist i den danske premiere på russeren Sofia Gubaidulinas udfordrende violinkoncert.

Resten er historie. Christina Åstrand havde vist sig som en, man kunne regne med. Den jyske hovedstad blev et internationalt brændpunkt for avantgarde med orkestret Aarhus Sinfonietta og festivalen Numus som stærke aktører og havde Christina Åstrand med i det hele.

Altså lige indtil København trak. Hun konkurrerede sig 1993 ind i DR Symfoniorkestret og har været en af orkestrets koncertmestre lige siden. En koncertmester sidder forrest i førsteviolinerne med ansvar for orkestrets interne præcision og fremtræden i almindelighed.

Så jobbet er Christina Åstrand i en nøddeskal. Hun kan vinde hele orkestrets hjerte for sig og har samtidig autoritet rent kunstnerisk. Hun siger ja til store opgaver som indspilningen af komponisten Per Nørgårds krævende violinkoncerter.

Og hun har bevaret den tætte kontakt med udenlandsk musikliv gennem turneer til store steder med dansk musik på programmet - som da hun for et halvt årti siden var solist i romantiske Niels W. Gades violinkoncert foran Chicago Symphony Orchestra.

Kort sagt: Christina Åstrand kan de kendte værker af Mozart, Beethoven og Mendelsohn som noget helt selvfølgeligt. Men hun har været lige så uvurderlig for nulevende komponister som Poul Ruders og Hans Abrahamsen og dermed for dansk musik som helhed.

Samarbejdet med ægtemanden Per Salo er decideret bevægende. Når hun optræder på sin violin med ham ved tangenterne, går alt op i en højere enhed. Parret kan opleves jævnligt på festivaler over det ganske land og skal til september holde en dobbeltkoncert af Allan Gravgaard Madsen - alias "Speaker Allan" fra Den Korte Radioavis - over dåben.

De kunstneriske priser er regnet ned over kvinden med det klare og ultrarene violinspil. Hun har modtaget eksempelvis Jacob Gade Prisen, Tagea Brandts Rejselegat og blev senest nomineret til Nordisk Råds Musikpris 2019 - så lad alle med hjerte for musik til alle tider krydse fingre.

Utrættelig violinvirtuos med smag for det hele

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce