Videokunstner på internationalt topniveau

Hanne Nielsen (til venstre) og Birgit Johnsen har lavet en stor udsmykning til Aarhus Universitetshospital i Skejby. Her er de foran en del af den. Foto: Kim Haugaard

Videokunstner på internationalt topniveau

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aarhus-kunstneren Hanne Nielsen fylder 60 år og kan fejre 25 års ubrydeligt samarbejde med Birgit Johnsen.

60 Man kan ikke nævne Hanne Nielsen uden også at nævne Birgit Johnsen. Så når den århusianske videokunstner med internationalt format, Hanne Nielsen, fylder 60 år onsdag 12. juni, må hun leve med, at Birgit Johnsen bliver en del af omtalen.

Det generer hende ikke, tværtimod.De to har i 25 år været uløseligt forbundne i deres kunst, som de har drevet til store højder. Og de har fået fortjent hæder adskillige gange.Birgit Johnsen fyldte 60 år for et års tid siden, så også på den måde følges de næsten ad.De har arbejdet sammen om video siden 1994, og der lægger de al deres kunstneriske energi. De seneste større værker er udsmykninger på Aarhus Universitetshospital i Skejby og Hospice Djursland.

Hanne Nielsen og Birgit Johnsen
Hanne Nielsen og Birgit Johnsen har deltaget i talrige udstillinger og har modtaget mange anerkendelser af forskellig art. Dette er blot et udpluk:

Soloudstillinger: 2000: Inflated Constructions, Aros Aarhus 2002: Territorial Statements, Overgaden, København 2003: Esbjerg Kunstmuseum og The Living Art Museum, Reykjavik 2004: Aros Aarhus, ved Systematic Art Price 2005: Listasavn Foeroya, Thorshavn 2012: Facing the Dark, Charlotte Fogh Gallery, Aarhus 2014: Inclusion/Exclusion, Aros Aarhus 2015: The Laznia Centre for Contemporary Art, Gdansk, Polen 2016: Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens medalje, Den Frie, København 2017: Udstilling Røde Sten Kunsthall, Sverige 2017: Drifting, Sørlandet Kunstmuseum, Norge 2017: Kind of Noisy Silence, Galleri Image, Aarhus 2018: Revisit Overgaden Institute of Contemporary Art, København 2019: Charlotte Fogh Gallery Gruppeudstillinger: 2007: Machine Raum, Vejle Kunstmuseum 2008: Decembristerne, Den Frie, København 2009: Long Way Home, Cluster, Berlin 2009: Pingyao International Photography Festival, Kina 2009: Happy Birthday, Aros Aarhus 2009: ID-entify Yourself, Beijing, Kina 2010: Terrain Video - Video på kanten, Holstebro Kunstmuseum 2011: Greener on the Other Side, Reykjavik, Island 2012: Nordisk Panorama, Oulu, Finland 2013: Belgrade Cultural Center & Dom Kulture Studentski Grad, Beograd, Serbien 2013: Centrum för Fotografi, Stockholm 2013: I am so fucking Happy, Randers Kunstmuseum 2013: Thorvaldsens Museum, København 2016: Verein Berliner Künstler, Berlin 2016: Fotogalleriet, Oslo 2016: Kunsthal Charlottenborg. 2017: Pyongchang Biennale, Gangneung, Sydkorea Indonesia Media Arts Festival, Jakarta, Indonesien Homeland, Osnabrück, Tyskland Trapholt, Kolding Sydney, Australien Gwangju, Sydkorea. 2018: Revisit Overgaden Institute of Contemporary Art, København. 2019: Seoul Internationale New Media Festival, Rencontres Internationales Paris/Berlin, Meetings II - ET4U i Fjaltring, Charlotte Fogh Gallery, Aarhus, Viborg Kunsthal, Den Frie Centre of Contemporary Art, Den Frie Sammenslutning, København. Udsmykninger: Aarhus Universitets Hospital, Skejby Retten på Frederiksberg, København, og Hospice Djursland Værker i disse samlinger: Aros Aarhus Kunstmuseum Statens Museum for Kunst, København Bonns Art Museum, Tyskland Dansk Filminstitut Ny Carlsbergfondet Statens Kunstfond
"Camp Kitchen" hedder et af de videoværker, Birgit Johnsen (til venstre) og Hanne Nielsen har vist på Aros Aarhus Kunstmuseum. Det har også været vist, da de to modtog Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens legat, på Rødasteen i Gøteborg, på Laznia i Polen, og det skal udstilles sammen med andre værker i Kina 2020. Foto: Axel Schütt

10 værker på Aros

Kunstnerduoen modtog i 2008 Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat på 200.000 kroner til hver, og i 2016 fik de det meget hæderfulde Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsen Legatet på 750.000 kroner skattefrit. I 2017 fik de også Eckersberg-medaljen. De to beskedne og tilbageholdende kvinder har et cv af en længde, som de fleste ville misunde, og de har haft udstillinger i ind- og udland, for eksempel i Sydkorea, Indonesien, Tyskland, Norge og Sverige. Aros Aarhus Kunstmuseum ejer 10 af deres værker. Hanne Nielsen har altid interesseret sig for at tegne, og både i folkeskolen og på Aarhus Statsgymnasium benyttede hun sig af mulighederne for at lave og lære om kunst, på gymnasiet har ikke mindst Asger Jorns 30 meter lange og godt to meter høje keramikvæg inspireret hende.- Det er så vigtigt for børns udvikling, at de oplever kunst i skolen og møder den dér og på offentlige steder, siger Hanne Nielsen.

Giver modspil

Hun gik på kunsthøjskole i Holbæk, inden kom på Det Jyske Kunstakademi i Mejlgade i Aarhus og mødte Birgit Johnsen på den femårige uddannelse. - Vi blev inviteret til at lave en film, og det endte i fire. Det var både sjovt og interessant, og nu har det varet i 25 år, siger Hanne Nielsen. De synes, at processen ved at være to er interessant. De giver modspil og holder hinanden i ørerne, hvis en kommer lidt for langt ud. Den personlige del bliver også udviklet med et dobbelt blik. - Vi er optaget af processer, hvor tilsyneladende genkendelighed, banal men også global politisk virkelighed, foldes ud i nye konstruktioner. Vi afsøger, hvordan en "historie" kan fortælles billedkunstnerisk med forskellige måder at præsentere den på. Den rumlige installation bliver medfortællende, ofte på flere skærme og med inddragelse af objekter og iscenesættelser. Det handler om autenticitet og/eller troværdighed - eller mangel på samme. Vores omdrejningspunkt ligger i krydsfeltet mellem fakta, dokumentation og fiktion. Netop videoen kan spille op til det politiske billede, vi møder i tv-mediet og folde problematikker og konflikter ud på nye måder, der forbinder det personlige intime med de storpolitiske problemer, så vi kan genfortolke og måske bedre agere i den verden, vi er en del af, siger makkeren Birgit Johnsen.

Til Kina i 2020

Lige nu arbejder duoen på to udstillinger, en til Kunsthal Viborg og en til Fjaltring.Noget af det seneste har været en stor udstilling i Institut for Samtidskunst Overgaden i København, hvor de fyldte det hele, og en udstilling hos Galleri Charlotte Fogh i Mejlgade i Aarhus. De er også med i Aros-udstillingen i Aarhus, "Art & Porn", lige nu med et ældre værk. Værket "Camp Kitchen", som Aros har købt, skal udstilles i Kina 2020 sammen med andre værker. De arbejder hårdt med deres ting, ofte fra morgen til ud på aftenen, og når det er op til udstillinger, eller et værk skal være færdigt, tager de ofte weekenderne med. En del af arbejdet foregår hos dem hver for sig i hjemmene i henholdsvis Åbyhøj og Risskov. Men de har også lejet et af de kommunale værksteder hos Den Blå Hest i Højbjerg.

Hyrer fotografer

Duoen kan gøre alting selv, både filme, redigere og lave efterarbejdet, men ofte hyrer de fotografer med mere udefra for at få et filmisk højt niveau. I Den Blå Hest laver de den skulpturelle del af arbejdet, som støver og sviner. Så er det i tilpas afstand fra computerne.Hanne Nielsens mand skriver lærebøger, og deres to børn er på vej ind i kunstens verden. De går på kunstakademier i henholdsvis Stockholm og Bergen.

Videokunstner på internationalt topniveau

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce