Vinterberg har brudt store tabuer

Thomas Vinterberg (nummer to fra højre) med sin ægtefælle Helene Reingaard Neumann (til højre) og skuespillerne Trine Dyrholm (nummer to fra venstre) og Ulrich Thomsen (til venstre). Foto: Tobias Schwarz/Ritzau Scanpix

Vinterberg har brudt store tabuer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Thomas Vinterberg har instrueret nogle af de stærkeste danske film. I begyndelsen af maj mistede han sin datter ved en trafikulykke. Søndag 19. maj fylder han 50 år.

50 Få danske filminstruktører har trukket så mange i biografen som Thomas Vinterberg, der søndag 19. maj fylder 50 år. Tænk på "Festen" fra 1998, hvor Ulrich Thomsen i rollen som sønnen Christian afslører familiens hemmelighed: "Jeg har skrevet to taler, far. En er grøn, og en er gul".

Filmen vandt Juryens Pris ved filmfestivalen i Cannes, blev vist verden over og gjorde Vinterberg til stjerne. Herhjemme med ikke færre end syv Robert-priser og tre Bodil-priser.

Siden er andre film, succesfulde og mindre succesfulde, kommet til. Men "en grøn og en gul tale" hænger ved, og talemåden har nok kostet flere runde fødselarer end festens Henning Mouritzen søvnløse nætter.

Thomas Vinterberg blev optaget på Den Danske Filmskole i 1989 som den yngste elev nogensinde. I 1993 blev han uddannet instruktør med afgangsfilmen "Sidste Omgang", som blev nomineret til en Oscar.

Men det var Dogme 95, som for alvor gav ham et gennembrud. Filmreglerne, som han skabte sammen med blandt andre Lars von Trier, forbød rekvisitter, store lyssætninger og underlægningsmusik. Dertil kom, at alle film skulle optages med håndholdte kameraer. Konceptet kastede flere end 43 dogmefilm af sig, heraf 10 med danske instruktører, blandt andet "Festen" og Lars von Triers "Idioterne".

At det kan være svært at leve op til egen succes, kan Thomas Vinterberg tale med om. Efter "Festen" fulgte de engelsksprogede film "It's All About Love" og "Dear Wendy". Begge var udtaget til Sundance Film Festival, men populære hos publikum blev de aldrig.

I 2007 vendte han tilbage til dansk film med "En Mand Kommer Hjem", men et regulært comeback fik han først nogle år senere med "Submarino" baseret på Jonas T. Bengtsson roman af samme navn.

For mange er det, ud over "Festen", især "Jagten" med Mads Mikkelsen i hovedrollen, der har brændt sig fast. Hvor temaet i den første var en fars seksuelle misbrug af sin egen datter, så følger "Jagten" en pædagogmedhjælper, der fejlagtigt bliver beskyldt for at have misbrugt et barn. Filmen blev vist på filmfestivalen i Cannes i 2012, hvor Mads Mikkelsen vandt prisen som "Bedste mandlige skuespiller".

Thomas Vinterberg tilbragte en del af sin barndom i et kollektiv nord for København. Undervejs blev hans forældre skilt, og det brugte han som afsæt til "Kollektivet". En kærlighedserklæring til en tid, der ikke er der længere, har han kaldt filmen.

Thomas Vinterberg mistede 4. maj i år sin datter Ida Maria i en trafikulykke i Belgien. Hun blev 19 år. Han er desuden far til Nanna, som han har med sin ekskone, teaterchef på Teatret ved Sorte Hest Maria Walbom Vinterberg. Med sin nuværende kone, skuespiller Helene Reingaard Neumann, har han en søn og en datter.

Vinterberg har brudt store tabuer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce