Anlæg for 44 mio. kr. stoppet i Norddjurs: Vi bliver nødt til at sænke vores ambitionsniveau

Udviklingen af Kattegatcentret i Grenaa er bare ét af de anlægsprojekter i Norddjurs Kommune, som på grund af den alvorlige økonomiske situation risikerer at blive udsat i flere år. Arkivfoto

Anlæg for 44 mio. kr. stoppet i Norddjurs: Vi bliver nødt til at sænke vores ambitionsniveau

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Planlagte udbedringer af uforudsete bygningsskader, trafiksikkerhedsprojekter, energioptimerende tiltag som udskiftning af gadelys til LED og nye computere på skolerne i Norddjurs. Det er blot nogle af de anlæg, som politikerne i Norddjurs har sat en stopper for i forsøget på at redde økonomien.

Norddjurs: Som konsekvens af den alvorlige, økonomiske situation i Norddjurs Kommune har økonomiudvalget og fagudvalgene forud for sommerferien kigget deres egne områder igennem for at lokalisere, hvilke anlæg der kan stoppes helt eller udskydes til 2019 eller 2020.

Manøvren har resulteret i, at der er blevet sat en foreløbig stopper for anlæg til en samlet værdi af godt 44 millioner kroner. Og det kan ikke undgå at få konsekvenser for både borgerne og udviklingen i Norddjurs Kommune, erkender borgmester Jan Petersen (S).

- På den korte bane betyder det her, at vi rykker tilbage. Vi bliver forsinkede, og vi bliver måske nødt til at sænke vores ambitionsniveau. Hvilket ambitionsniveau, vi så i fremtiden bliver i stand til at realisere, er jo dybest set det, vores budgetforhandlinger kommer til at handle om, siger Jan Petersen med henvisning til, at det først er efter sommerferien, at den helt store øvelse skal stå.

Her skal politikerne nemlig træffe den endelige beslutning om, hvilke anlæg der skal udsættes og i så fald hvor længe.

Eksempler på anlæg, der er ramt af besparelser
Som konsekvens af det økonomiske kaos i Norddjurs Kommune har kommunalbestyrelsen godkendt anlægsstop for i alt 44 mio. kr. Blandt de ramte anlægsprojekter er:Udbredelse af bredbånds- og mobildækning: 1,00 mio. kr.

Medfinansieringspuljen: 10,79 mio. kr.

Flytning og genhusning af medarbejdere på Østergade 36: 0,15 mio. kr.

Indkøb af hardware (dvs. computere) til skolerne: 1,50 mio. kr.

Ny daginstitution (Østre Skole, Grenaa): 0,68 mio. kr.

Modtageklasser Auning: 0,37 mio. kr.

Grenaa Idrætscenter: 2,00 mio. kr.

Kattegatcenterets fremtidige udvikling: 2,90 mio. kr.

Ørsted Rideklub: 0,57 mio. kr.

Asfaltbelægninger 2018: 0,85 mio. kr.

Diverse trafiksikkerhedsprojekter: 0,70 mio. kr.

Energiinvesteringspulje: 0,60 mio. kr.

Gadebelysning LED: 0,90 mio. kr.

Områdefornyelse Grenaa: 1,10 mio. kr.

Pulje, cykelstier 2018: 0,90 mio. kr.

Kilde: Norddjurs Kommune

Stort set alle er ramt

Blandt de anlægsprojekter, der er blevet sat en foreløbig stopper for, er blandt andre indkøb af nye computere til skolerne. Herudover figurerer der på listen en udbredelse af bredbånds- og mobildækningen, ligesom der er blevet nikket godkendende til en udsættelse af udvidelse og ombygning af Grenaa Idrætscenter samt udviklingen af Kattegatcentret.

Som det eneste udvalg har voksen- og plejeudvalget ikke haft igangværende anlægsprojekter, der kunne udsættes. Til gengæld har miljø- og teknikudvalget med Jens Meilvang (LA) i spidsen ikke overraskende stået for at hente hele 23 millioner af den samlede besparelse på i alt 44 millioner anlægskroner hjem.

Det er blandt andet sket ved, at man har sat en stopper for en del planlagt asfaltarbejde rundt om i kommunen, har sparet på udgifterne til energiinvesteringer og sat en midlertidig stopper for udskiftning af gadebelysning til LED. Derudover bliver der sparet penge på genopretningen af højmoserne i Løvenholm og vådområdeprojektet Øster Alling Vådenge.

Ulykke på ulykke

Udover udskydelsen af de ellers planlagte anlæg til 44 millioner kroner, har kommunalbestyrelsen i Norddjurs også besluttet at udsætte udbedringen af en vandskade på Vestre Skole i Grenaa.

Vandskaden, der forventes at koste op mod fem millioner kroner at udbedre, kom i begyndelsen af marts, da et vandrør pludselig gled ud af en samling inde i en skunk. Det medførte, at 20.000 liter varmt vand løb ud på 2. sal, og siden da har det været umuligt for skolen at bruge to madkundskabslokaler, seks klasseværelser og to sfo-lokaler.

- Alle anlægsstop gør ondt. Men det er klart, at nogle stop gør mere ondt end andre. Det gør eksempelvis ondt på os alle sammen, at Vestre Skole ikke kan få et almindeligt skoleår, fordi de har været så uheldige at få en vandskade, samt at de nu skal arbejde endnu længere tid med en nødløsning, fordi vi forsinker den tidsplan, der ellers var sat op for udbedringen af vandskaden. Men det gør også ondt at sætte en stopper for bredbånd og mobildækning, for det er noget af det, der indeholder vækstpotentiale for vores kommune, siger Jan Petersen.

Anlæg for 44 mio. kr. stoppet i Norddjurs: Vi bliver nødt til at sænke vores ambitionsniveau

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce