Efter omfattende hærværk: Maria er træt af at skulle kæmpe

Maria Kristiansen har solgt en smule garn siden indbruddet, men det har været med tab, da hun ikke kan tage fuld pris for garn med fedtede sodvandspletter. Arkivfoto: Annelene Petersen

Efter omfattende hærværk: Maria er træt af at skulle kæmpe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Da garnforretningen Speedyneedle tilbage i august blev udsat for omfattende hærværk, blev det starten på et mareridt for ejeren Maria Kristiansen. Det er ikke første gang, hun har måttet kæmpe sig op. Nu orker hun ikke mere

GRENAA: Da Maria Kristiansens forretning Speedyneedle 1. august blev ramt af indbrud og hærværk, startede en lang og sej kamp for at komme tilbage på fode igen. I løbet af de små tre måneder, der er gået, ser kampen nu ud til snarere at være tabt end vundet.

Hun har, siden vi mødte hende sidst, haft kontakt med alt fra regionen til Justitsministeriet, Statsministeriet og Børne- og Socialministeriet. Ingen har kunnet hjælpe hende.

Hendes garnforretning, som gennem mange år, har fungeret som hendes krykke til livet, ligger stadig underdrejet og søbet ind i appelsinsodavand.

- Det er stadig helt utroligt uoverskueligt. Jeg er oppe på at skulle finde et syvcifret beløb for at redde varelageret og få butikken op at køre igen, fortæller Maria Kristiansen.

Hun vil væk fra adressen på Kløvhøjvej, hvor hun ikke længere er tryg.

- Når det er mørkt, bliver jeg bange. Jeg tør ikke være væk herfra i længere tid, fordi jeg er bange for, hvad der kan ske her, mens jeg er væk. Jeg skal finde et sted, hvor jeg kan have min virksomhed, men det kræver, at stedet ikke skal sættes i stand, fordi jeg ganske enkelt ikke er i stand til at lave noget på et hus, sådan som jeg har det. Den slags huse koster altså penge, siger hun.

Sagen kort
1. august opdager Maria Kristiansen, at der har været indbrud i Speedyneedle.Store dele af garnlageret var blevet oversprøjtet med appelsinsodavand.

En dreng fra den nærliggende døgninstitution for børn og unge, Grenen, indrømmede at have stået bag indbruddet.

Da Grenen er en åben institution, kan den ikke stilles til ansvar for drengens gerninger, når han ikke befinder sig på institutionens område.

Tove Nedergaard, områdechef for specialområdet for børn og unge i Region Midtjylland, udtrykte forståelse for Maria Kristiansens frustrationer, men kunne ikke hjælpe hende.

 
1. august var det tredje gang, der var indbrud i butikken på kort tid. Siden har der ikke været nogen, men Maria Kristiansen frygter, at det kun er et spørgsmål om tid, før drengen igen finder på at bryde ind i forretningen. Arkivfoto: Annelene Petersen
1. august var det tredje gang, der var indbrud i butikken på kort tid. Siden har der ikke været nogen, men Maria Kristiansen frygter, at det kun er et spørgsmål om tid, før drengen igen finder på at bryde ind i forretningen. Arkivfoto: Annelene Petersen

Kampene

Det er ikke første gang, Maria Kristiansen har måttet tage hårdt fat i nakkehårene på sig selv og kæmpe sig op af et dybt, mørkt hul. For 15 år siden blev hun kørt ned bagfra i Aarhus, mens hun var ved at tømme sin bil. Vedkommende, der ramte hende, flygtede fra stedet.

Hun fik konstateret piskesmæld. En skade, som har haft store konsekvenser for hende.

- Jeg mistede mit arbejde som organist, og min økonomi raslede fra hinanden. Jeg mistede min indtægt, og jeg havde ikke noget overblik over min økonomi. Alt faldt bare fra hinanden, husker hun.

Hun mærker stadig konsekvenserne af mødet med bilisten. Når hun cykler, føles det som om hun befinder sig på åbent hav med livlig bølgegang.

Det var også i forbindelse med piskesmældet, hun mistede sin forsikring. En hjælpsom bankrådgiver hjalp hende derefter med at finde en forsikring, som ikke kostede det hvide ud af øjnene.

- Jeg kunne jo ellers kun forsikres til en tårnhøj pris. På grund af piskesmældet er jeg jo bare et stykke vraggods, konstaterer hun.

Forsikringsselskabet, som blev valgt, havde dog ikke nogen erhvervsdel. Derfor var hendes forretning ikke forsikret.

Speedyneedle blev Marias redning efter piskesmældet. Forretningen gav hende noget at give sig til, men det var ikke for pengenes skyld, hun kastede sig ud i livet som selvstændig.

- Jeg kunne godt bare læne mig tilbage og leve af offentlige midler på grund af min skade, men det havde jeg ikke lyst til. Jeg kan godt lide at lave noget. Derfor satte jeg tæring efter næring og har i årevis levet for halvdelen af, hvad en bistandsklient modtager, siger hun.

Inden indbrud og hærværk 1. august var hun netop kommet op på en omsætning, som gjorde, at hun kunne begynde at leve et nogenlunde normalt liv med en brugbar indtægt.

- Jeg har brugt 15 år af mit liv på at kæmpe mig tilbage efter piskesmældet, som har været mit livs største lussing. Nu kan jeg så starte helt forfra, og det kan jeg bare ikke overskue, siger hun og fortsætter:

- Jeg har hele mit liv måttet kæmpe, og nu er det bare nok. Hvornår er det min tur til at have det godt, spørger hun og afslører, at hun siden indbruddet kun har sovet to til tre timer hver nat.

- Jeg er hele tiden ved at falde i søvn. Jeg er bare ved at falde i søvn generelt, lyder det fra Maria Kristiansen.

Efter omfattende hærværk: Maria er træt af at skulle kæmpe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce