Trængte kommuner om forøgede tilskud fra særpulje: Det batter ingenting

Både Mariagerfjord og Norddjurs Kommune har endnu en gang fået del i Økonomi- og indenrigsministeriets særpulje til vanskeligt stillede kommuner. Men ingen af de to kommuner er særlig tilfredse med den tildeling, de har fået. Fotocollage: Pia Pagaard M. Madsen

Trængte kommuner om forøgede tilskud fra særpulje: Det batter ingenting

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Økonomi- og Indenrigsministeriet har tilsyneladende tilgodeset både Mariagerfjord og Norddjurs Kommuner i fordelingen af den såkaldte særtilskudspulje for vanskeligt stillede kommuner. Begge kommuner får flere penge i 2019, end det har været tilfældet i 2018, men det er slet ikke nok, lyder meldingen.

Mariagerfjord/Norddjurs: Når man er en trængt kommune med budgetunderskud for 2019 på mere end 100 millioner kroner, er en hvilken som helst ekstraindtægt af allerhøjeste betydning.

Alligevel er der hverken lettelse eller glæde at spore på borgmesterkontorerne i Mariagerfjord og Norddjurs Kommuner efter Økonomi- og indenrigsministeriets meddelelse om, at fordelingen af de såkaldte særtilskudspuljer til særligt vanskeligt stillede kommuner er faldet på plads.

Ifølge opgørelsen vil Mariagerfjord Kommune i 2019 modtage 13 millioner kroner fra puljen, som man fik otte millioner kroner fra i 2018. Men det er langt fra det beløb, som kommunens borgmester Mogens Jespersen (V) havde sat næsen op efter.

- Jeg havde satset på, at vi skulle have et væsentlig større beløb i 2019. Vi havde søgt om at få tildelt 50 millioner kroner, fordi det nogenlunde svarer til det, vi står til at miste på udligning og tilskud i 2019. Men det får vi ikke, og derfor må vi indrette vores budget efter den tildeling, vi nu engang har fået, siger han.

Set i lyset af de store besparelser, vi står og skal gennemføre frem mod 2019, er jeg overhovedet ikke tilfreds. De tre millioner kroner batter ingen steder.
Mogens Jespersen, bormester i Mariagerfjord Kommune

120 millioner kroner til mål

Forud for Økonomi- og Indenrigsministeriets udmelding havde Mariagerfjord Kommune med forbehold lagt et tilskud på ti millioner kroner ind i det foreløbige budget for 2019.

Det betyder, at byrådet i Mariagerfjord Kommune, som i øjeblikket forhandler budgettet, på nuværende tidspunkt har fundet tre millioner kroner ud af de i alt 123 millioner kroner, som lige nu ser ud til at mangle på næste års budget.

- Jeg har forståelse for, at man skal forsørge sig selv, når man kan forsørge sig selv, Men set i lyset af de store besparelser, vi står og skal gennemføre frem mod 2019, er jeg overhovedet ikke tilfreds. De tre millioner kroner batter ingen steder, fastslår Mogens Jespersen.

Havde ikke sat beløb på

Heller ikke i Norddjurs Kommune er den gode stemning for alvor til at få øje på. For selvom man ser ud til at få dette års tilskud på fire millioner kroner hævet til ni millioner kroner i 2019, så er der også på Djurslands nordkyst enormt langt til et kommunalbudget i balance.

- Vi havde ikke sat beløb på vores ansøgning. Vi havde bare skrevet "mest muligt", ligesom vi har gjort det klart for økonomi- og indenrigsministeren (Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), red.), at vi meget gerne ville have en større tildeling, siger borgmester i Norddjurs Jan Petersen (S).

Norddjurs Kommune skal i disse dage finde besparelser for mindst 115 millioner kroner i det kommende års budget. Derfor havde Jan Petersen en forventning om, at når Økonomi- og Indenrigsministeriets folk fik indblik i Norddjurs Kommunes økonomiske situation, ville tildelingsbeløbet fra særpuljen blive væsentlig forhøjet.

- Ser man overordnet på det, så har de jo gjort netop det. Men det betyder ikke nødvendigvis, at jeg er tilfreds, siger borgmesteren, der gerne havde set flere støttekroner tikke ind på den stærkt trængte kommunekonto.

- Selvfølgelig havde jeg ønsket mere. Det tror jeg, at alle i Norddjurs havde. Men sådan er gamet, og vores budget er i øjeblikket så stramt, at enhver million, vi får til hjælp, den hjælper, siger Jan Petersen.

- Systemet er et lotteri

Til gengæld har borgmesteren i Norddjurs Kommune ikke meget til over for den generelle måde, hvorpå tildelingen af kommunale bloktilskudsmidler foregår.

- Når jeg kigger ned over lånepuljer og særligt vanskeligt stillede kommuner, og hvordan udligningssystemet i øvrigt virker, så forekommer det hele mig som ét stort lotteri. Og det lotteri skriger på, at man i dén grad får repareret på den måde, de her midler fordeles på, og den måde, man samler svagheder op på, siger han.

Udover Mariagerfjord Kommune og Norddjurs Kommune kan 33 andre kommuner lægge en ekstra indtægt ind i budget 2019. I alt der er tildelt 430 millioner kroner fra de to særtilskudspuljer til vanskeligt stillede kommuner i og uden for hovedstaden.

Trængte kommuner om forøgede tilskud fra særpulje: Det batter ingenting

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce