112 landmænd risikerer gult kort for penicillinforbrug


112 landmænd risikerer gult kort for penicillinforbrug

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forbruget af antibiotika i nogle svinestalde går op trods grænseværdier og udsigten til gule kort, når de overskrides. Det vækker bekymring hos eksperter, som frygter flere resistensproblemer.

Dyrene i flere danske svinestalde stikker stadig trynen ned i foder og vand spædet op med mere antibiotika, end godt er. Især i det vestjyske, hvor Ring­købing-Skjern Kommune ­topper listen som den mest medicinforbrugende. Men flere andre kommuner i regionen er højt placeret.

»Vi kan se, at forbruget af stofferne, der bruges til flokmedicinering, stiger. Man ­giver altså medicin til både syge og raske dyr,« siger ­seniorforsker Yvonne Agersø fra DTU Fødevareinstituttet.

Det finder hun stærkt ­problematisk. For det skaber risiko for en masse resistens med fare for, at verden på ­længere sigt risikerer at stå med en lang række sygdomme, der ikke længere kan behandles.


Yvonne Agersø er en del af det hold herhjemme, som ­nøje overvåger antibiotika­for­bruget og løbende aflægger rapport. Den seneste er blot få dage gammel, og den viser, at der sidste år blev brugt 91 tons antibiotika i svinestaldene mod 86 året før.


Det går altså den forkerte vej, netop som der er fokus på multiresistente MRSA CC398-bakterier, også kendt som ­svine-MRSA. De spreder sig fra svinestaldene til mennesker og nu også videre til mennesker, som ikke har haft berøring med svin.

Da forbruget i 2009 nåede op på sit hidtil højeste, efter at landbruget holdt op med at bruge vækstfremmere, blev der ellers iværksat en række initiativer, som skulle få det til at falde.


Myndighederne indførte det gule kort som advarsel til de svinebønder, der ikke kan finde ud af at holde sig under de fastsatte grænseværdier. Resultatet kunne aflæses i ­forbruget i 2011, der faldt med hele 22 tons i forhold til rekordåret.

Men nu tyder meget på, at ordningen ikke længere har den ønskede effekt.

Ifølge Jan Dahl, dyrlæge og specialkonsulent i landmændenes interesseorganisation Landbrug og Fødevarer, kan det hænge sammen med, at nogle landmænd kan have ­oplevet et pres for at justere nedad og måske har reduceret for meget, så de ikke fik behandlet svin, der var syge.


Professor Frank Aarestrup, DTU Fødevareinstituttet, vurderer dog at der ligger alment menneskelige grunde bag.

»Det er gået op for landmændene, at det ikke har nogen alvorlige konsekvenser at få det gule kort. Hallo, et tvunget besøg af en dyrlæge og en ekstra vejledning. Det er, hvad det handler om. Jamen, så lad os da gå til grænsen.«


Der er til dato udstedt forholdsvis få gule kort, under 200. Flere er på vej i år, efter at grænseværdierne er sat ned pr. 1. marts, men antallet kendes endnu ikke.


Dyrlæge Tim Petersen, som administrerer gult kort-ordningen i Fødevarestyrelsen, medgiver, at forbruget af antibiotika stiger, hvis flere og flere landmænd får et forbrug tæt på grænseværdien, som ligger på ca. det dobbelte af gennemsnittet.

Det giver gult kort-ordningen ikke mulighed for at ­indkredse eller reagere på. Men helt nye data fra i år indsamlet af Investigative Reporting Denmark, www.ir-d.dk ­viser, at mens der kan ­være 112 gule kort på vej til landmændene i år, så er der over 2000 eksempler på antibio­tikaforbrug over gennemsnittet. 619 udnytter grænse­værdien mellem 75 og 100 procent.


»I forhold til gult kort ordningen er vi tilfredse, hvis den enkelte landmand holder sig under grænseværdierne. Men det er naturligvis ikke tilfredsstillende, hvis totalforbruget stadig stiger. Gult kort-ordningen kan ­ikke stå alene, og der er derfor taget en række nye initiativer, blandt andet afgifter på antibiotika, lavere grænseværdier og stramninger af reglerne for flokmedicinering, men vi ser først effekten senere, hvorfor vi lige nu følger udviklingen i forbruget tæt,« ­siger Tim Petersen.

112 landmænd risikerer gult kort for penicillinforbrug

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce