1700-tals festival sætter fantasien i sving

06 KULT maske 1a6 maske bal musikhuset Foto:Jan Christensen 05022005
Foto: Foto: Jan Christensen

1700-tals festival sætter fantasien i sving

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ideerne var mange og interessen stor, da et halvt hundrede kulturfolk onsdag diskuterede næste års 1700-tals festival.

Et åbningsbrag med et kæmpe maskebal, genfærd i gaderne, henrettelser på Store Torv, vægtere på jagt efter smuglere, gøgl og masser af 1700-tals toner overalt i byen. Aarhus skruer i perioden 9.-18, marts næste år tiden tilbage til 1700-tallet på både godt og ondt. Tilbage til dengang den lyserøde domkirke og Vor Frue Kirke rakte højt op over de 258 gårde og 340 lejeboliger, der husede de knap 4000 sjæle i bunden af ådalen.

Museumsinspektør Connie Jantzen, Bymuseet, var på hjemmebanen en af tre forskere, der onsdag var med til at varme op under repræsentanterne fra et halvt hundrede lokale kultur- og uddannelsesinstitutioner. Tiden blev skruet tilbage til paryk-, brydnings-, overgangs-, opbruds- og enevældsårhundredet. Klichéer som alle klæber til 1700-tallet. Folkeuniversitetet har i samarbejde med Aarhus Universitet stillet sig i spidsen for satsningen, hvor den nyeste viden og teknologi vil smelte sammen og gøre os allesammen klogere på forfædrenes gøren og laden.

Spørge- og debatrunden afslørede, at flere af kulturinstitutionerne allerede er langt med planlægningen. Symfoniorkestret byder på toner af Mozart, Beethoven og Haydn og håber i samarbejde med teater Får 72 at samle et kæmpekor til opførelsen af Mozarts Requiem. Teatret Filuren er klar til at lade skuespillere befolke gader og torve i rollerne som bødler, vægtere og natmænd, og måske får også galgen, der stod på toppen af Ny Munkegade en renæssance. Slægtshistorisk Forening vil hjælpe århusianerne med at finde deres forfædre fra 1700-tallet, Aarhus Universitetsforlag udgiver tekstsamlinger til gymnasieeleverne og Århus Stiftstidende, der første gang udkom i 1794, udgiver en særavis, hvoraf også programmet for hele festivalen vil fremgå.

»1700-tallet er fyldt med gode historier, som skal fortælles hele vejen fra Banegården og ned til Store Torv. I samarbejde med Cavi og Innovation Lab på Katrinebjerg vil den nyeste teknologi blive brugt i banegårdshallen og på butiksfacader og betonkanterne langs åen. Vi vil nå ud til århusianerne overalt i byen,« siger Steen Tiedemann, rektor for Folkeuniversitetet.

Han glæder sig over den store opbakning og foreløbige idé-rigdom.

»Jeg tror, at folk sætter pris på, at det er et meget konkret og historisk afgrænset tema, som man, uanset hvad man arbejder med til daglig, kan forholde sig til,« tilføjer han.

Flere af deltagerne efterlyste logo og informationsmateriale til brug for de ansøgninger, som i de næste måneder skal sendes ud til fonde og sponsorer, ligesom det blev foreslået, at der oprettes en fond, hvor arrangørerne kan søge støtte til deres aktiviteter.

En sådan kunne Folkeuniversitetet ikke garantere, men en ansøgning til Region Midtjylland og en række store lokale og nationale fonde er på vej.

»Vi står gerne til rådighed med råd og vejledning, og jeg forudser, at vi kommer til løbende at arrangere flere møder af denne slags frem mod sommerferien,« siger Steen Tiedemann.

1700-tals festival sætter fantasien i sving

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce