Glemt historie kommer nu ud af skabet

FOTO: MORTEN PAPE
Foto: FOTO: MORTEN PAPE

Glemt historie kommer nu ud af skabet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Marianne Verge skriver bog om modeskaberen Holger Blom, der fik en stor karriere i hovedstaden med en lang række kendte danskere blandt sine kunder.

Husker du Daniel fra Matador? Mads Skjerns homoseksuelle søn, der flygtede fra Korsbæk til København for at blive designer.

FOTO: MORTEN PAPE
FOTO: MORTEN PAPE
Foto: FOTO: MORTEN PAPE

Inspirationen til karakteren fandt Lise Nørgaard uden tvivl blandt andet i datidens største danske modeskaber, Holger Blom.

FOTO: MORTEN PAPE
FOTO: MORTEN PAPE
Foto: FOTO: MORTEN PAPE

Holger Blom blev født i Skanderborg, søn af fabrikant Christian Blom og Julie Blom og arving til byens store familievirksomhed A. Blom & Søn, men den unge Holger Blom havde ingen lyst til at gå ind i arbejdet på fabrikken.

Han syede i stedet kostumer til dukkerne i sit dukketeater, og flyttede som ung til København for at realisere sine drømme om mode og teater, og her fandt han også friheden til at leve som homoseksuel.

Da Holger Blom døde som 59-årig i 1965 var han den foretrukne kjolekreatør for både Dronning Ingrids og mange af datidens store skuespillerinder, og i hans modesalon udlærte han både Erik Mortensen og Jørgen Bender.

At historien om Holger Blom kommer frem nu, skyldes et mangeårigt con amore research-arbejde af Marianne Verge, der ligesom Holger Blom er fra Skanderborg, men nu bor i hovedstaden.

Hendes første møde med Holger Blom og siden hendes enorme arbejde med at grave hans historie frem har været drevet af tilfældigheder og nysgerrighed.

»I forbindelse med en opgave under min uddannelse på Danmarks Designskole for 12 år siden skulle jeg skrive om en Holger Blom-kjole, der opbevares på Designmuseum Danmark.

Jeg blev selvfølgelig nysgerrig, fordi jeg opdagede, at han var fra Skanderborg, som jeg selv og fordi det viste sig, at min egen tipoldefar blev hentet til Skanderborg for at være værkfører på Bloms fabrik og dermed grundlagde min families historie i Skanderborg.

Jeg fik ret tilfældigt kontakt med Holger Bloms kusine, Julie Blom Bech Davidsen, der kunne fortælle om sin fætter Holger. Blandt andet om at Holger Blom var homoseksuel i en tid, hvor det blev betragtet som en sygdom,« siger Marianne Verge, der har sat tid af til at fortælle om Holger Blom fra et lille rum, kaldet "Holger Blom Instituttet" på Skanderborg Lokalhistoriske Arkiv, hvor en stor del af hendes research er foregået.

I 2005 skrev hun en avisartikel om Holger Blom i anledning af 100-året for hans fødsel, og så troede hun, at hun havde lagt Holger Blom på hylden.

Men nogle år senere dykkede hun så for alvor ned i modeskaberens historie.

Leif Pedersen fra Lokalarkivet inviterede hende med til Nibe for at besøge Holger Bloms niece Julie Blom Bech Davidsen, der ville donere nogle effekter fra Holger Bloms hjem til Museum Skanderborg.

»Da hun først åbnede for skufferne og lod os gå på opdagelse i Blom-familiens breve og fotoalbums, var der sådan en spændende historie, som bare skulle bevares, og da jeg senere tilfældigt fortalte min redaktør på Gyldendal om Holger Blom, foreslog hun mig at skrive hans livshistorie, fordi han nævnes i så mange andres biografier, mens hans egen historie aldrig er blevet fortalt,« siger Marianne Verge.

Herefter indrettede hun det lille rum på Lokalarkivet, og har siden brugt adskillige timer på at granske alle detaljer om Holger Blom.

»Projektet har været fuldstændigt frivilligt og totalt nørdet. Det er selvfølgelig båret af en faglig interesse for mode, men samtidig er det en personlig nysgerrighed, der har fået mig til at dykke ned i den her lille dreng, der blev født med en guldske som arving til byens store maskinfabrik. Det har samtidig været en tidsrejse tilbage til den by, jeg selv er rejst fra, og det har været spændende at finde ud af, hvad byen og menneskene her er rundet af,« siger Marianne Verge.

Researchen har været et stort stykke detektivarbejde, fordi der ikke længere lever mange mennesker, der har kendt Holger Blom.

Men nogle af de kvinder, der fik syet hos Holger Blom og de syersker, der arbejdede i modesalonen lever stadig.

»Jeg har interviewet Ghita Nørby, Lise Nørgaard og Lily Weiding samt nogle syersker, og de er med til at stykke billedet af Danmarks sidste store modekreatør sammen. Med Holger Blom sluttede en tid, hvor kvinder fik syet deres kjoler, jakker og hatte på en modesalon, og måske var det hans held, at han døde på toppen, inden kvinder for alvor begyndte at tage uddannelser og købe masseproduceret tøj. Under mit arbejde er det gået op for mig, at selvom jeg skriver en mands historie, er det samtidig et stykke kvindehistorie,« siger Marianne Verge.

Historien om Holger Blom er også både et stykke Danmarks - og Skanderborghistorie og en moderne fortælling om identitet, og det er denne historie, som Museum Skanderborg nu også vil formidle på en udstilling under navnet "Holger Blom - Inside Out". Det Kongelige Teaters kostumeafdeling er i gang med at identificere Holger Blom kostumer, teatret stadig er i besiddelse af.

»Jeg har været heldig, fordi Lokalarkivet hele vejen har hjulpet mig rigtig meget, og fordi museet nu også er med. Vi skal nu i gang med at søge penge til udstillingen, og derfor ved vi endnu ikke, hvornår udstillingen kan blive en realitet. Men vi går efter 2017. Der er heller ikke tvivl om, at både bog og udstilling kun kan lade sig gøre, fordi Holger Bloms kusine har doneret så mange materialer i form af breve, fotos, malerier, møbler fra Holger Blom,« siger Marianne Verge.

Glemt historie kommer nu ud af skabet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce