»Vi hygger, når vi dyrker grøntsager«

Marie ­Pilegaard har boet i ­Brabrand i ti år og elsker områdets grønne natur. Selv har hun skabt et spirende fællesskab i Fællesgartneriet, hvor lokale familier mødes om at dyrke grønt i et gammelt gartneri, der lå hen som en ruin. ?Foto: Kim Haugaard.
Foto: Kim Haugaard

»Vi hygger, når vi dyrker grøntsager«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aarhus-forstaden Brabrand var blevet for villa-kvarters-stille og uden samlingspunkter, mente den lokale beboer og arkitekt Marie Pilegaard. Derfor skabte hun Fællesgartneriet, hvor 50 lokale familier mødes om at dyrke egne øko-grøntsager.

Veltrimmede mandshøje planter og struttende tomater strækker sig mod solen i det velholdte drivhus. Men for få år siden lå her blot et skelet af et slidt og lukket gartneri.

Den lokale beboer og arkitekt Marie Pilegaard så dog muligheder i ruinerne og nu danner de gamle drivhuse rammen om et spirende fællesskab i den naturskønne Aarhus-forstad Brabrand. Marie Pilegaard har boet i forstaden i godt ti år.

Marie Pilegaard
<p><strong>Alder:</strong> 43 år.<br /><strong>Bopæl:</strong> Et villakvarter i Brabrand. <br /><strong>Karriere:</strong> Er uddannet arkitekt, er selvstændig og arbejder derudover for en fond for grøn energi. Er kvinden bag Fællesgartneriet i Brabrand. <br /><strong>Familie: </strong>Gift med Jan og mor til en pige på seks og en dreng på ni år.</p>

Hvad er særligt godt ved det sted, du bor?

Naturen, skoven, søen og bakkerne. Jeg stresser af, når jeg er i naturen og nyder at gå ture ved Brabrand Søen og i Hans Broges Parken. Og så er jeg selvfølgelig også glad for at komme i Fællesgartneriet nu. Før skete der ikke så meget herude - det var derfor jeg tog initiativ til det. Men nu er der er et rigtig godt fællesskab ude i Fællesgartneriet, hvor man mødes om at dyrke grøntsager og hyggesnakker. Vi er også ved at bygge terasser og udekøkken derude, så jeg tænker, at det bliver et sted, hvor man kan mødes og får lidt brød og vin.

Hvad savner du i området?

Jeg savner helt klart et sted, hvor man kan spise, tage en kop kaffe eller drikke et glas vin. Tidligere har jeg boet i Sienna i Italien, og jeg savner den måde, man kan mødes uformelt på dernede. Der skal ikke mere til end at sætte et bord op i gaden og så mødes over lidt ristet brød og olie. Det behøver ikke være fint. Der er ingen små spisesteder overhovedet herude. Jo altså, der er et par pizzeriaer, men de er ikke så hyggelige. Jeg drømmer om en lille cafe eller pavillion med udsigt over søen. Det er også noget, jeg har talt med en gruppe andre om at forsøge at få stablet på benene, men jeg kan ikke nå det i år, så vi må se til næste år.

Hvad er det mest fordomsfulde, du har hørt folk sige om dit område?

Vi deler jo postnummer med Gellerup, og jeg har flere gange oplevet, at folk, der ikke er lokalkendt, har ment, at Brabrand og Gellerup var det samme. Men det er to forskellge verdener, så jeg tager det ikke nært. Jeg gider ikke engang bruge tid på at forklare forskellen.

Hvad er dit lokalområde bedre til end alle andre?

Der er nogle gode forhold i Brabrand, når det kommer til naturen. Her er skov, sø og bakker. Fantastisk natur og masser af muligheder for at komme ud og opleve den og samtidig ligger det jo tæt på byen. Det tager 20 minutter på cykel eller 10 minutter i bil at komme ind til centrum.

Hvad ville du vise frem, hvis du fik en ven på besøg?

Jeg ville fremvise søen og gartneriet i Brabrand, og så ville jeg bagefter tage ind til de gamle bydele i Aarhus; Frederiksbjerg og latinerkvarteret. De er unikke for Aarhus. Det er nogle smukke områder med nogle hyggelige miljøer, hvor der er noget aktivitet, noget liv og nogle forretninger. Jeg kan godt lide ældre bygninger og bymiljøer, for de har sjæl og en anden kvalitet.

Hvis du skulle flytte, hvor ville du så flytte hen?

Til København tror jeg. Der er bedre jobmuligheder, byen er også smuk og der sker meget mere. Jeg ville dog ikke bo i centrum - jeg kan bedre lide at bo i udkanten af en by. Hvis jeg skulle flytte til et andet sted i Midtjylland, skulle det være til Risskov, men det ville være dumt, at børnene skulle skifte skole for så kort en flytning, så det kommer nok ikke til at ske.

Hvor køber du ind?

I den nærmeste Rema eller Netto. Dér hvor det er nemt. Ofte cykler jeg derhen, og så tager det kun to minutter at trille ned ad bakken.

Hvordan ser Brabrand ud om ti år?

De er allerede i gang med at bygge på de tomme områder, som er herude, så jeg tror, her vil være mere bebygget og flere beboere. I den forbindelse håber jeg, at de husker at efterlade huller til andre ting. Bazar Vest, legelandet og garnteriet har jo kun kunnet opstå, fordi der var tomme industribygninger, vi kunne starte i herude. Man skal huske, at der også skal være aktiviteter, der gør det sjovt at bo her. Derudover håber jeg, at der er en togstation i Brabrand om ti år. Der er planer om én, men det går lidt langsomt.

Hvornår er du sidst kørt efter en opelvelse?

Jeg har været på Moesgaard for nylig, hvor vi tog bilen ud. Det er jo blevet bygget om, og jeg havde kun set det nye udefra. Mine børn havde dog været der flere gange med skolen, så det var dem, der viste rundt. Vi havde hørt om de lange køer, der kan være derude, så vi kom tidligt for at undgå de helt store horder og det virkede.

Hvornår har du sidst følt dig stolt over at bo, hvor du gør?

Det gør jeg hele tiden. Jeg synes, jeg er heldig, at jeg har en stor grund og er nabo til skoven. Vi kan have ugler, spætter og rådyr i haven. Det er da unikt, når man bor i Aarhus.

»Vi hygger, når vi dyrker grøntsager«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce