Æblehøsten er snart i hus

Hos Karensminde Frugtplantage oplever man »en svag stigning i omsætningen«, ifølge ejer Bent Olsen (billedet). Foto: Mikkel Brøgger Petersen


Æblehøsten er snart i hus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Travlheden topper i denne tid hos Karensminde Frugtplantage, hvor man har held til at sælge til lokale kunder.

Med to spande friskplukkede æbler går en mand tværs over gårdspladsen for at komme indenfor til disken og betale for sin høst. Duften fra de cirka 15 forskellige sorter af æbler breder sig ved disken i et lokale, der ligner en gammel lade. Man kan også købe honning, hvidkål og rødkål, viser skiltene. Både børn og voksne står iklædt jakker for at modstå efterårsvejret, som er ankommet i form af grå skyer lavthængende på himlen.

Det er i øjeblikket årets mest travle tid, og der er godt gang i kasseapparatet. Foto: Mikkel Brøgger Petersen
Det er i øjeblikket årets mest travle tid, og der er godt gang i kasseapparatet. Foto: Mikkel Brøgger Petersen

Indkøbsmulighederne hos Karensminde Frugtplantage er stor, men kunderne virker mest interesseret i æblerne. Og i disse dage topper æblesalget. Det betyder ekstra travlhed, og i øjeblikket er seks ansatte beskæftiget på plantagen mod de sædvanlige tre personer.

Karensminde
<p>Karensminde Frugtplantage dyrker æbler, pærer, blommer, kirsebær, hindbær og brombær.</p><p>Frugtplantagen har været drevet i cirka 20 år.</p><p>Karensminde Frugtplantage betaler cirka 130 kroner i timen til de ansatte, hvoraf nogle af de ansatte er fra Polen.</p><p>I skrivende stund har 729 personer tilkendegivet, at de synes godt om Karensminde Frugtplantage på Facebook.</p>

Bent Olsen, ejer af Karensminde Frugtplantage, går ad den mudrede jordvej langs rækkerne af æbletræer. Grenene bøjer mod jorden. De må give fortabt over for vægten af de mange æbler, som stadig hænger på træerne. Iført sin mørkeblå Mascot-kedeldragt bukker han sig ned, samler et rødt æble op og studerer det.

»En uge mere, og så er det hele tømt,« siger han, mens de mange røde æbler fortsætter ud mod horisonten.

Et mildt forår har betydet, at man kunne gå i gang med høsten 10-14 dage før, man normalt kan. De fleste æbler på de 12 hektar vil inden længe være plukket.

Konkurrence fra udlandet

Globaliseringen kan mærkes lokalt. Billigere æbler fra Belgien, Holland, Polen og Tyskland betyder, at de store indkøbere vælger leverandører som Bent Olsen fra.

»Jeg satser mere på hjemmehandel, for de store kæder kender verdensprisen, og den kan vi ikke konkurrere med,« siger han og smider det røde æble ud til siden.

Samme lande kan også hyre billigere arbejdskraft. I øjeblikket har Bent Olsen to polakker til at hjælpe til. Han betaler dem dog ikke mindre, end hvad hans danske medarbejdere bliver betalt.

»Jeg har fået at vide, at jeg giver for meget, men de skal jo også have det ordentligt,« siger han.

Hjemme er bedst

Men det gør heller ikke så meget at skulle satse på hjemmehandel, for interessen fra lokalområdet er stor.

»Jeg kan se på omsætningen, at der har været en svag stigning de seneste år, selv om vi sidste år kunne mærke, at folk var lykkedes med at dyrke æbler i egne haver,« siger han og fortæller, at han har imødekommet ønsker om flere forskellige slags æbler.

»Folk vil gerne have mere at vælge imellem, så vi er gået fra få sorter til mange flere,« fortæller han, mens en traktor kommer kørende med endnu et læs æbler.

Han fortæller, at sorter som Elstar , Belida og Cava er blandt de mest populære dette år.

Når ugen er overstået, vil der frem til november fortsat blive plukket æbler, men ikke i samme omfang. Herefter skal træerne beskæres inden vinteren, og så er det blot at håbe på, at vejret arter sig, så næste års høst kan sikres.

Æblehøsten er snart i hus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce