Fokus på 39 kulturmiljøer i Odder Kommune

Stort borgermøde om Odders kommende kommuneplan
Foto: Axel Schütt

Fokus på 39 kulturmiljøer i Odder Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et nyt komuneplanforesalg er udkommet.

Hvad skal vi have øje for at bevare? Og hvilke kulturelle perler findes der egentlig rundt om i kommunen?

De spørgsmål kan man få svar på ved at granske det 90 siders store hæfte om 40 kulturmiljøer, som er en del af det nye kommuneplanforslag. For tre år siden blev der nedsat et »udvalg for bevaring af kulturarv«, og det udvalg har efter langt og grundigt arbejde beskrevet steder og miljøer, der bør være særlig fokus på som bevaringsværdige. Steder og bygninger, der beskriver en særlig del af vores kulturelle udvikling fra fortid til nyere tid.

Og at det er vigtigt at være opmærksom på sådanne bevaringsværdige steder, fremgik af borgermødet tirsdag aften, hvor formanden for udvalget, Niels Rosenberg, måtte forklare, at de 40 udpegede steder allerede var blevet til 39. Udbygningerne omkring Torrild Præstegård er revet ned, trods ønske fra kommunen om at bevare dem.

»Det er jo sådan, at der ikke er nogen lovgivning i forbindelse med, at vi beskriver de her kulturmiljøer. Hvis vi skulle have bevaret udbygningerne ved Torrild Præstegård, skulle vi have overtaget dem, og det er dyrt for kommunen,« forklarede kommunaldirektør Kenth Halfdan Ferning.

Flere borgere efterlyste under debatten på borgermødet, at deres huse bliver vurderet som bevaringsværdige, da det giver større mulighed for at søge om tilskud til bevaringen.

Det spørgsmål blev blandt andet rejst af Anne Jønsson, som bor på den gamle skole i Over Randlev.

»Vi har flere gange spurgt kommunen, om vi kunne få en bevarende lokalplan, for vi vil gerne føre den tilbage til det oprindelige, og det koster en hulens masse penge. Det ville være rart med en præcisering af fordele og ulemper ved de forskellige ordninger,« sagde hun.

Formand for udvalget, Niels Rosenberg, glædede sig over resultatet af arbejdet:

»Det kan bruges som en turistguide, og man kan lære meget om sin egen kommune.«

Fokus på 39 kulturmiljøer i Odder Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce