Jordemoder går solo

- Vordende forældre kan finde oplysninger om stort set alt omkring graviditet på nettet. Men det skaber ofte mere forvirring end tryghed, siger Eva Hessellund. Foto: Søren E. Alwan

Jordemoder går solo

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Eva Hessellund åbner kontor, hvorfra hun vil rådgive gravide, nybagte forældre og ikke mindst virksomheder om, hvordan man bedst takler en babys ankomst.

Odder: Eva Hessellund har taget imod en del babyer, siden hun 2012 blev færdiguddannet som jordemoder. Fremover overlader hun selve fødslen til personalet på fødegangene og tilbyder sig i stedet som fast kontaktperson til kommende eller nybagte forældre samt til virksomheder.

Det sker i kontoret Gravirk, som er åbnet på Banegårdsgade 14. st. Med udgangspunkt herfra vil hun tilbyde diverse "pakker" til kommende forældre og til virksomheder. Det være sig f.eks et forløb, hvor man mødes med hende meget tidligt i graviditeten samt sidenhen efter behov. Senere tilbydes det kommende forældrepar privat fødselsforberedelse i helt private rammer. Når baby er arriveret, vil hun i ro og mag tale forløbet og eksempelvis amningsproblemer igennem med de nybagte forældre. Altså når det passer dem - og ikke når de har en for længst bestilt tid.

- Snakken om selve fødslen tager vi selvfølgelig først, når jeg har set journalen, så jeg kan forklare, hvad der i grunden skete. I det hele taget vil jeg ikke betragtes som et alternativ til de offentlige tilbud til gravide, fødende og nybagte forældre. Nærmere et supplement, som der ifølge min overbevisning er et kæmpe behov for, siger den 34-årige jordemoder, der blev uddannet i Norge, og som siden har arbejdet på barselsgangen på Horsens Sygehus.

 
 
Eva Hessellund er selv  mor til et par smådrenge, så hun har børnefødsler tæt inde på livet. Foto: Søren E. Alwan
Eva Hessellund er selv mor til et par smådrenge, så hun har børnefødsler tæt inde på livet. Foto: Søren E. Alwan

Har tiden

Motivationen til at tilbyde sig som et supplement til det offentlige system udspringer af Eva Hessellunds erfaringer fra Norge, hvor hun har oplevet hvordan jordemødre dels privat og dels i virksomheder tilbyder rådgivning til kommende forældre.

- I Norge er der stort fokus på, at vordende mødre kan være usikre på, hvad man kan forvente sig af en graviditet f.eks. i en arbejdssituation. Det er ikke blevet mindre forvirrende af, at man i dag kan hente ekstremt mange oplysninger på nettet. Det bidrager ofte kun til endnu flere spørgsmål, som nærmest kan gøre forvirringen total fortæller jordemoderen, der forklarer, at mange kvinder eksempelvis bliver bange, hvis de først i graviditeten har en lille pletblødning. Det kan i følge hende faktisk være helt normalt - men fremhæves på nettet ofte som tegn på en nært forstående spontan abort.

- Det hele handler om tid. Tag nu det offentlige system. Her kommer du til jordemoder første gang, når du er tre måneder henne. En konsultation må kun tage 20 minutter inklusive en undersøgelse af moderen. Så kan man ikke nå at tale ret meget om rigtig ernæring, træthed, kvalme og de andre spørgsmål, som melder sig. De spørgsmål kan jeg svare på, siger Eva Hessellund, der har graviditeter helt tæt inde på livet, idet hun selv er mor til par drenge på et og fire år.

Hjælp til usikre chefer

Som en af de første jordemødre i Danmark vil Eva Hessellund også gerne vejlede arbejdsgivere med en gravid medarbejder.

Også det findes allerede i Norge, hvor mange virksomheder køber sig til gode råd.

- Problemet er ofte, at arbejdsgivere ikke ved, hvordan de skal forholde sig til en gravid medarbejder. Er det rimeligt, at hun melder sig syg, fordi hun har lidt ondt i bækkenet, eller fordi hun kaster op om morgenen? Det kan jeg rådgive om, selvfølgelig i samarbejde med den ansatte, som uanset hvad kan tale fortroligt med mig. Men man kommer langt med gode råd, siger Eva Hessellund og sammenligner tilbuddet med en privat sundhedsforsikring betalt af arbejdsgiveren. 

- Erfaringerne fra Norge viser i hvert fald, at en sådan aftale giver både den gravide og arbejdsgiveren en tryghedsfornemmelse, som ofte ender med, at den vordende mor langt tidligere melder ud, at hun venter barn. Det giver arbejdsgiveren mulighed for at planlægge, siger Eva Hessellund og kalder sig selv for "graviditetens ambassadør".

- Selve fødslen overlader jeg til jordemødrene på fødegangene. Men jeg vil bidrage til, at kvinder har en mere tryg graviditet, at forventningerne til fødslen er realistiske,  og at amningen kommer i gang. Kører alt det, får vi nogle mere afslappede babyer, forældre og arbejdsgivere, siger hun.

Man kan læse mere om Eva Hessellunds virksomhed på www.gravirk.dk 

Jordemoder går solo

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce