Landboformand: Grundvandet er bedre end sit rygte

Vand fyldte meget både i landboforeningsformand Jens Gammelgaards beretning og i debatten til Landboforeningen Odder-Skanderborgs generalforsamling. Privatfoto

Landboformand: Grundvandet er bedre end sit rygte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landboforeningen Odder-Skanderborg er utilfreds med indberetning af grundvandsdata til EU. Det handlede en stor del af en velbesøgt generalforsamling om.

Odder: - Grundvandets tilstand er bedre end dét, den danske stat har indberettet til EU, og indberetningerne er ikke opdaterede med nyeste viden. Det skal vi have rettet op på hurtigst muligt, så vi undgår en skævvridning i forhold til de regler, vi skal efterleve i landbruget.

Det fastslog formanden for Landboforeningen Odder-Skanderborg, Jens Gammelgaard, overfor de 160 fremmødte til foreningens generalforsamling.

- Situationen er helt gal. Prøverne er ikke repræsentative, og det bekymrer os dybt, at EU har forkerte tal om grundvandet, sagde formanden.

Ny bestyrelse
Jens Gammelgaard blev genvalgt som formand og Ole Larsen blev genvalgt som næstformand. Til bestyrelsen var der nyvalg til Claus Fenger og Christian Pries Andersen, mens der var genvalg til Henrik Næsted Nielsen, Karsten Nielsen og Henrik Høy Thomsen. Peter Wiese genvalgtes som suppleant.Til deltidsudvalget var der genvalg til Torkil Skovgaard Sørensen og til Åbent Landbrug genvalgtes Knud Gammelgaard og Tenna Juul Sørensen for henholdsvis Skanderborg og Odder-udvalget.

Foreningens regnskab blev godkendt med et overskud på 343.917 kr.
160 medlemmer deltog i generalforsamlingen. Desuden deltog politikere fra Skanderborg, Odder og Aarhus. Privatfoto
160 medlemmer deltog i generalforsamlingen. Desuden deltog politikere fra Skanderborg, Odder og Aarhus. Privatfoto

Enige om at være uenige

Vand prægede generalforsamlingen, som havde deltagelse af politikere fra Odder, Skanderborg og Aarhus Kommuner.

Indsatsplanerne for grundvand i Ry og Låsby, hvor kommunen forventes at give påbud mod brug af pesticider, blev drøftet.

- Det forslag er vi meget uenige i, når det kommer til det faglige grundlag. Regelret anvendelse af pesticider udgør ikke noget problem for grundvandet, det er fastslået af Miljøstyrelsen. Det danske godkendelsessystem er i verdensklasse, og der findes ikke godkendte midler over grænseværdien i drikkevandet, sagde Jens Gammelgaard.

Claus Leick (SF), formand for miljø og planudvalget i Skanderborg Kommune, sagde, at der er forskellige opfattelser af grundvandets kvalitet.

- Vi har en god dialog og et godt samarbejde med landbruget, men vi er ikke enige med landbruget i denne sag, konstaterede udvalgsformanden.

Indsatsplan Hundslund

Niels Rosenberg (K), viceborgmester i Odder Kommune, oplyste, at der arbejdes med en indsatsplan for Hundslund-området.

Han omtalte desuden kommunens samarbejde med landboforeningen om at beregne nitratudvaskningen fra rodzonen i Indsatsplan Boulstrup. Her har landbruget indleveret udbyttedata for 2015 og 2016.

- Vi ser et stort potentiale i samarbejdet, sagde han. 

Landboformand: Grundvandet er bedre end sit rygte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce