Mere tid til politik: Falck-Finn siger farvel til ambulancen

Døgnet fra lørdag morgen til søndag morgen er sidste arbejdsdag for Finn Thranum. Fremover vil han koncentrere sig om sit politiske virke. Foto: Michael Svenningsen

Mere tid til politik: Falck-Finn siger farvel til ambulancen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sundhedssektorens udgifter kan ikke blive ved at stige, mener Venstremanden Finn Thranum. Han går på pension som ambulanceredder og vil koncentrere sig om det politiske arbejde i byråd og regionsråd.

Odder: I sine unge dage var han kendt som Falck-Finn. Et tilfældigt skolepraktik-ophold førte til, at Finn Thranum blev tilbudt en uddannelse som ungredder. Siden har han også været brandmand og redningsdykker, og selv om firmanavnet på siden af ambulancen i dag er Responce, går Finn Thranum op i sit arbejde.

Også lørdag, der er hans sidste arbejdsdag. Vagten begyndte lørdag morgen og slutter 24 timere senere.

- Jeg er jo nået efterlønsalderen, og jeg tog beslutningen om at stoppe for længe siden, da jeg sidste år blev valgt til byråd og regionsråd, siger Finn Thranum.

Han har fået tilbudt at blive på deltid, men takkede nej.

- Man skal være der på fuld tid, hvis man skal være god. Og jeg vil være god. Så nu vil jeg være en god politiker, ligesom jeg har været en god ambulancemand, siger Finn Thranum.

Der er nok at tage fat på som medlem af Region Midtjylland og Venstremand. Statsminister Lars Løkke Rasmussen har bebudet et sundhedsudspil, som måske vil nedlægge regionerne. Det har fået mange i partiets bagland til at protestere højlydt og offentligt.

Finn Thranum
Finn Thranum er 62 år, gift og bor i Hou med hustruen Britta. Har fire døtre og tre børnebørn. Hans mor på 92 år lever stadig, og han har en udviklingshæmmet storebror, der bor i Silkeborg.

Blev som ung ansat i Falck, og har blandt andet været redder, redningsfører, uddannelsesleder, udrykningsleder, distriktsleder, amtsvagtcentralleder og ambulancebehandler. Finn Thranum har haft lederjobs i halvdelen af sit arbejdsliv.

Sad i Hinnerups byråd på en borgerliste fra 1982-1985 og i byrådet i Odder for Odder Kommuneliste fra 1998-2001. Siden blev han Venstremand og har siddet i byrådet i Odder 2010-2013 og 2018 og fremefter. Han er formand for sundheds-, social- og forebyggelsesudvalget. Var midlertidigt medlem af Folketinget 2011-2012 og Folketingsmedlem 2013-2015.

Sidder desuden i regionsrådet i Region Midtjylland.
Der er sket meget med ambulancerne, siden Finn Thranum begyndte uddannelsen som ungredder i 1974. Foto: Michael Svenningsen
Der er sket meget med ambulancerne, siden Finn Thranum begyndte uddannelsen som ungredder i 1974. Foto: Michael Svenningsen

Jeg er blevet klogere

- Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg til Folketingsvalget i 2011 sagde, at det er for meget med tre demokratisk lag; kommuner, regioner og staten. Men jeg er blevet klogere af at komme i regionsrådet, og jeg kan godt tvivle om, hvad der er det rigtige. Jeg er åben overfor en anden model på betingelse af, at der er folkevalgte med i den, siger han.

I sit arbejdsliv har han taget karrierestigen fra ungredder over stationsleder til ambulancechef. Efter nogle år i Folketinget begyndte han igen som menig medarbejder, og via sit arbejde kender han sundhedsvæsenet.

- Hvis du ser overordnet på det, så bliver vi ved med at lægge overliggeren højere op. I de seneste 10 år er udgifterne i sundhedssektoren steget med en tredjedel. Men skal de blive ved med at stige på den måde, så har vi ikke råd til det. Teknologien i dag kender ingen grænser, mener Finn Thranum.

Han kommer ikke til at kede sig. Fremover kan Finn Thranum koncentrere sig om sit politiske arbejde i byråd og regionsråd. Foto: Michael Svenningsen
Han kommer ikke til at kede sig. Fremover kan Finn Thranum koncentrere sig om sit politiske arbejde i byråd og regionsråd. Foto: Michael Svenningsen

Vi lefler for vælgerne

- Hvorfor er udgifterne steget så meget?

- Vi lefler for vælgerne, og ingen politikere tør sige stop. Jeg er for et godt sundhedsvæsen. Men jeg er også for, at vi skal være realistiske. Med risiko for at blive lynchet kunne jeg nogle gange føle mig fristet til at sige: Her er der en pose penge, hvor meget sundhed kan vi få for den? I dag siger vi: Det er det her, vi vil have. Som politikere tør vi ikke sige vores mening, tør ikke handle, tilføjer han.

Som eksempel peger han på, at Region Midtjylland har taget den 10. lægebil i brug.

- Lægeforeningen siger, at det er nok med fem. Og én koster 10 millioner kroner. Tænk på, hvad man kunne få af sygeplejersker eller læger for det beløb. Der opstår for stor forskellighed i regionerne, og det er jeg ikke tilhænger af, siger Finn Thranum.

Ved siden af det politiske arbejde har han flere ambitioner, når det snart er slut med ambulancearbejdet.

- Jeg skal lave mere motion. Havkajak, løb og svømning, det vil jeg gøre noget mere, siger Finn Thranum, der også er at finde i Hou Fitness.

Mere tid til politik: Falck-Finn siger farvel til ambulancen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce