Nyt tiltag virker: Færre bøder til bogorme i Odder

Allan Malver overtog jobbet som leder af Odder Bibliotek 1. marts i år. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Nyt tiltag virker: Færre bøder til bogorme i Odder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lånere på Odder Bibliotek skylder 177.000 kroner i ubetalte bøder og gebyrer, og det er væsentligt mindre end for få år siden. Det skyldes blandt andet, at biblioteket sender en hulens masse sms'er.

Odder: Har man glemt at aflevere bogen til tiden eller ligefrem smidt den væk, så koster det i bødekassen. På Odder Bibliotek skylder lånerne lige nu 177.000 kroner i ubetalte bøder, gebyrer og erstatningssager.

Det lyder måske af mange penge, men det er faktisk en klar forbedring. For tre år siden var beløbet 100.000 kroner højere.

- For det første er det vigtigt at sige, at det ikke er de samme penge som for tre år siden. Alle de bøder kan være betalt, og så er der kommet nye til. Det regulerer sig hele tiden. Og så er vi overbeviste om, at folk er gode til at aflevere bøgerne, men at det en gang i mellem kan gå galt, siger biblioteksleder Allan Malver, der mener, at teknologiske redskaber er den primære grund til, at bødebeløbet er faldet.

- Vi sender over 12.000 sms'er ud til lånerne hver måned - omkring 150.000 om året. Det er blandt andet en påmindelse tre dage før, at deres udlån udløber. Og så kan lånerne via bibliotekernes app eller via vores system sidde hjemmefra og tjekke status eller forny en låneperiode, hvis bogen ikke er blevet reserveret af andre, siger han.

- En anden forklaring er også, at der med faldende udlån kommer færre bøder. Samtidig er der en stigning på nettet af ebøger, og der sker det helt automatisk, at bogen forsvinder efter fire uger, så der kommer folk ikke i klemme, siger bibliotekslederen.

Vi vil gerne bruge tiden på noget andet end at opkræve bøder, så lige på det punkt må vi finde pengene et andet sted - og vi klapper heller ikke i hænderne over at tjene penge på bøder. Mange af dem er jo, fordi materialet skal erstattes, så der skal vi alligevel købe det ind igen.
Allan Malver, biblioteksleder på Odder Bibliotek

Mange skyldnere

Kigger man på, hvem der skylder de 177.000 kroner i bibliotekets "bødekasse", så kommer pengene hovedsageligt fra mange mennesker, der skylder små beløb på ikke mere end 50 kroner, fordi de en enkelt gang eller to har glippet afleveringsfristen.

- Der er en lille portion, der skylder flere penge, men de ryger til inkasso, så det er ude af vores hænder. Vi fokuserer i stedet på at sikre lige adgang til biblioteket for alle uanset status. Der kan være nogle, der har svært ved at aflevere til tiden, fordi de er syge eller på anden vis ikke kan magte det, og dem prøver vi at tage hånd om, siger Allan Malver.

Glade for at miste indtægten

Når beløbet er 100.000 kroner lavere i dag, betyder det også, at der kommer færre kroner i bibliotekets pengekasse. Men ifølge Allan Malver er bødeindtægterne kun med i budgettet, fordi de skal fremgå som den indtægt, det nu engang er.

- Vi vil gerne bruge tiden på noget andet end at opkræve bøder, så lige på det punkt må vi finde pengene et andet sted - og vi klapper heller ikke i hænderne over at tjene penge på bøder. For ofte ender det jo med, at materialet skal erstattes, så der skal vi alligevel købe det ind igen, siger han.

Billigt bibliotek

De færre bøder er der også råd til, for Odder Bibliotek bruger nemlig ikke særlig mange penge. Det er et af landets billigste biblioteker. Kigger man på Økonomi- og Indenrigsministeriets nøgletal, bruger Odder Kommune i år 296 kroner på folkebiblioteker pr. indbygger i kommunen, og det kan kun Læsø Kommune gøre billigere.

- Og det er jo mindre, end man giver for Spotify, lyder det fra Allan Malver.

Nyt tiltag virker: Færre bøder til bogorme i Odder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce