Pengene skal prioriteres benhårdt

Viceborgmester Lone Jakobi (S) er skeptisk overfor påstanden om, at de ekstra udgifter på det specialiserede område er kommet ud af det blå. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Pengene skal prioriteres benhårdt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byrådspolitikerne tog mandag fat på budgetlægningen, og alle var enige om, at der skal findes flere penge end de syv mio. kr., der umiddelbart er til rådighed.

Odder: Bundlinjen skulle have vist et tal på over 30 mio. kr. i rådighed til ny anlægsinitiativer. I stedet står der syv mio. kr. Og det er ikke nok til at lave cykelsti mellem Gylling og Ørting, sikre trafikken i gennemfartsbyerne, etablere parkeringsområde ved Rude Havvej og sætte gang i klimatiltag. Eller for den sags skyld til ret meget andet af det, man aftalte, da byrådet sidste år lagde et budget, der kiggede frem.

- Så vi skal prioritere, og det bliver en svær øvelse, sagde Marianne Hundebøll (SF), da de forskellige partiers formænd fik de indledende bemærkninger på mandagens byrådsmøde.

- Det var en noget kølig spand kold vand, vi fik i hovedet med budgetredegørelsen, lød det fra viceborgmester Lone Jakobi (S), mens Lone Riis (V) betegnede budgettet som værende "ikke rosenrødt".

- Vi skal tilbage på sporet og have handlet på de udfordringer, vi har med langsigtede investeringer i forhold til de stigende udgifter til indkomstoverførsler og det specialiserede socialområde (psykisk sårbare voksne), sagde Lone Riis.

Lone Jakobi udtrykte skepsis overfor, at de stigende udgifter til det specialiserede socialområde er kommet som en overraskelse.

- Det er udgifter, vi burde have kunnet se, for vi må have kendt til de borgere - de kan ikke være dukket op ud af det blå, sagde Lone Jakobi.

Planlagte anlæg i 2019
Da byrådet vedtog budgettet for 2018, kiggede man samtidig ind i 2019 og satte penge af til en række anlægsopgaver. Men nu, hvor rådighedsbeløbet for 2019 umiddelbart er skrumpet fra over 30 mio. kr. til syv mio. kr., skal der prioriteres hårdt.De planlagte projekter, der nu er i fare, er:

Cykel- og gangbro over Stampmøllebækken - 2.000.000 kr.

Kulturkøkken - etape 2 (igangsat i 2018) - 800.000 kr.

Rude Havvej 3 (det "nye" remiseområde) -10.000.000 kr..

Renovering af ældreboliger - 475.000 kr.

Trafiksikring af fem byer - 1.200.000 kr.

Sti fra Odder til Norsminde - 1.000.000 kr.

Cykelsti Gylling-Ørting - 7.800.000 kr.

Energibesparende tiltag - 3.000.000 kr.

Udskiftning af iPads (2019/2020) - 4.000.000 kr.

Penge til de små ting

Ud af det blå eller ej så er det netop udgifter til indkomstoverførsler og det specialiserede område, der koster 30 mio. kr. mere end budgetteret.

Men kan der så overhovedet bliver råd til det, politikerne gerne vil.

Nej ikke, hvis man spørger K og DF.

- Vi vil ikke låne os ud af et budget. Vi må sætte tæring efternæring, og vi kan godt et enkelt år trække vejret, mente Niels Rosenberg (K).

Men 20 mio. kr. skal der til, for at Niels Rosenberg kan finde penge til cykelstien mellem Gylling og Ørting og nogle andre vigtige ting.

- Og de penge kan vi godt finde i det budget uden at låne, understregede han.

Samme holdning havde John Rosenhøj, som blandt andet vil finde pengene ved at sende flygtninge hjem.

- Og så har jeg et stort ønske til drift. Jeg vil have, at der afsættes to mio. kr. til forebyggelse på overførselsindkomster og det specialiserede område. Ellers så bliver de udgifter ved at løbe løbsk, sagde John Rosenhøj og løftede lidt af sløret for, at arbejdsmarkedsudvalget, socialudvalget og børn og ungeudvalget arbejder sammen om en plan.

Mennesket først

Byrådssalen rundt var der enighed om, at der skal gøres noget ved de to hårdt belastede områder, som dræner kassen.

- Vi skal tænke nyt og investere i mennesker for at flere kan komme i arbejde, sagde Ditte Marie Thejsen (EL) og pegede ligesom flere andre på, at erhvervslivet skal med på banen sammen med Jobcentret for at fine løsninger.

- Vi skal have flere på kanten i arbejde og kun lave ressourceforløb, hvor det giver mening, sagde Ditte Marie Thejsen.

- Det er i alles interesse, at alle får den rette støtte og redskaber til at komme videre i livet, så af to onder er det måske ikke så farligt at låne, for vi er stadig meget kritiske overfor effektiviseringerne, supplerede Marianne Hundebøll.

Pengene skal prioriteres benhårdt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce