Så er den gal igen: Ø mangler unge familier for at overleve

Mere end halvdelen af beboerne på Tunø er ældre end 60 år. Det skal der gøres noget ved, fastslår udvalget, som tror, at bedre færgeafgange og mulighed for nicheproduktion kan lokke børnefamilier til øen. Arkivfoto

Så er den gal igen: Ø mangler unge familier for at overleve

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udvalg bekymret over alderssammensætningen på øen

Tunø: Skal Tunø overleve, skal der flere unge familier til øen, være flere færgeafgange samt skabes grobund for flere jobs. Og alle tre ting haster lige meget.

Det siger Leif Gjørtz Christensen (EL), formand for det midlertidige § 17.4-udvalg, som blev nedsat i marts og fik til opgave at belyse udviklingsmulighederne på Tunø. Det 16 mand store udvalg har nu barslet en med række ideer til, hvordan man kan gøre det mere attraktivt at bosætte sig på øen - også for de unge familier.

Udvalget har forsøgt at belyse både udfordringer og muligheder for Tunø. Deres analyser og konklusioner er blevet samlet i en rapport "Tunø i fremtiden" , som byrådet bliver præsenteret for på sit decembermøde.

- Det har været en stor fornøjelse at være med i udvalget. Deltagerne er kommet tættere på hinanden og er blevet enige om, at det er tid til handling, siger Leif Gjørtz Christensen og fremhæver specielt fordelen ved, at udvalget ikke kun bestod af tunboer og byrødder - men også af medspillere fra bl.a. erhvervslivet og turismeorganisationer.

- De har været gode til at stille de rigtige spørgsmål, så vi kunne komme videre, siger han.

Det grå guld fylder på Tunø
Der bor ifølge Danmarks Statistik 112 personer på Tunø. De fordeler sig på alder ved, at 61 tuboer er ældre en 60 år.

13 af øboerne er under 19 år.

10 er 20-39 år.

28 er 40-59 år.

Flere boliger

Ud over de overordnede ambitioner om mere bosætning, bedre færgeforbindelser samt flere jobs peger udvalget på en lang række mindre delmål, som kan virkeliggøre de store.

Af disse fremhæver Leif Gjørtz Christensen, at der bør bygges 10-12 nye boliger på Tunø, så der faktisk er noget at bo i for unge familier.

- Her støder vi altid ind i, at Tunø stort set er totalfredet, og at det derfor er umuligt at bygge på Tunø. De regler bliver vi nok nødt til at lempe på, men selvfølgelig altid i stor respekt for øens natur, siger den afgående formand og nævner også nicheproduktion af grøntsager som en mulighed. Et bookingsystem til øens spisesteder, når man bestiller sin færgebillet, vil ifølge ham også kunne lokke flere turister til Tunø.

- Stort set alt koster penge. Men hvis vi kombinerer kommunale kroner, private investeringer og fondsmidler, tror vi i udvalget, at vi kan vende udviklingen på Tunø. Vi skal i hvert fald forsøge, siger Leif Gjørtz Christensen.

Det såkaldte § 17.4-udvalg nedlægges nu, men for at komme videre med ideerne foreslår medlemmerne, at der i stedet nedsættes et ø-udvalg bestående af ø-boer og byrådspolitikere.

Så er den gal igen: Ø mangler unge familier for at overleve

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce