Storbonde og miljøansvarlig: Vi vil jo alle det bedste for Odder Kommune

Ole Lyngby Pedersen har i hele sit liv boet i Odder Kommune, som han holder umådeligt meget af. Både på grund af den gode muld, og fordi den rummer masser af smuk natur. Foto: Søren E. Alwan

Storbonde og miljøansvarlig: Vi vil jo alle det bedste for Odder Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den nye formand for miljø-, teknik- og klimaudvalget, Ole Lyngby Pedersen (V), har ikke problemer med at være storbonde i arbejdstiden og hovedansvarlig for miljøet i sit politiske arbejde.

Fillerup: Lad det straks være sagt: at komme ind på livet af Ole Lyngby Pedersen (V), nyvalgt formand for byrådets miljø-, teknik- og klimaudvalg, er ikke en nem sag. For den 58-årige landmand vil hellere snakke fakta og problemløsning, end han vil slå ud med armene og fortælle om sig selv.

- Selvfølgelig skal vi have en nordvestlig omfartsvej omkring Odder, og det får vi. Men lad mig nu fortælle, hvorfor Vej & Park ikke iler ud og lapper veje, når der nu har været kritik af vejene. Det gør de ikke, fordi det er for vådt til en grundig lapning. Men vejene skal nok blive lappet, når det bliver tørvejr, for det har vi sat penge af til, siger formanden, der har siddet i byrådet siden valget i 2013.

Lige så længe har han været medlem af det udvalg, som han nu er formand for. Stolen overtog han efter Elvin Hansen (S) som sad i den i otte år, afbrudt af år fire år som borgmester.

- Det er en tung arv at løfte, fordi Elvin kender hvert et hjørne af kommunen. Men jeg er nu heller ikke en novice rent geografisk, siger Ole Lyngby Pedersen, der er født, opvokset og har boet i kommunen i hele sit liv.

Dagens lys så han på Højgård ved Ondrup, men allerede som toårig rykkede familien Pedersen ind på Faurgård, som havde været i familiens eje siden 1924.

Ud over lillesøster Karenmargrethe, som kom til verden på Faurgård, har Ole Lyngby Pedersen også brødrene Per og Svendåge. Alle tre brødre er i dag landmænd, idet Ole og Per Lyngby Pedersen sammen driver I/S'et Faurgård/Lyngbyeje, mens Svendåge Pedersen har sit eget landbrug mellem Fastrup og Virring. Søsteren Karenmargrethe er også i branchen, idet hun er direktør for DLG Vet i Skanderborg.

Kommunalpolitik tager tid. 18-20 timer "plus det løse" om ugen, vil jeg skønne. Derfor besluttede vi efter mine to første år i byrådet, at ansætte en daglig driftsleder til I/S Faurgård/Lyngbyeje.
Ole Lyngby Pedersen (V), formand miljø- teknik- og klimaudvalget i Odder Kommune
Ole Lyngby Pedersen:
58 år og bosiddende på gården Lyngbyeje, som ligger lidt uden for Fillerup. Gift med Hanne Møller Pedersen, der arbejder som procesmedarbejder hos AVK i Galten. Far til tre voksne børn. Medejer af I/S Faurgård/Lyngbyseje, som er et kombineret svine- og plantebrug med ca. 250 ha, hvor de 225 ha bliver dyrket med korn, frøgræs og alle de gængse afgrøder. Markbruget drives i et maskinfælleskab med broderen Svendåges jorde i Fastrup, så det samlede dyrkede areal er på ca. 400 ha. Desuden en svineproduktion på ca. 790 søer med produktion af ca. 4000 slagtesvin. Den resterende del af smågrisene bliver solgt til andre landmænd.
- Odder Kommune har en utrolig smuk natur. Den skal vi passe godt på bl.a. ved at skabe gode livsvilkår for alle - også insekterne, siger den nyvalgte formand for miljø,- teknik- og klimaudvalget Ole Lyngby (V). Foto: Søren E. Alwan
- Odder Kommune har en utrolig smuk natur. Den skal vi passe godt på bl.a. ved at skabe gode livsvilkår for alle - også insekterne, siger den nyvalgte formand for miljø,- teknik- og klimaudvalget Ole Lyngby (V). Foto: Søren E. Alwan

Ønsker snak på tværs

Tilbage til politikeren Ole Lyngby Pedersen: som mange andre landmænd blev griseavleren fra Fillerup nærmest født ind i Venstre. Aktiv i partiet blev han nu først kort før, han blev valgt i 2013.

Inden da brugte han sine forhandlingsevner som bestyrelsesmedlem i diverse landbrugsorganisationer, bl.a. Landboforeningen Odder-Skanderborg og som repræsentant i Danish Crown. Disse poster, mener han, har givet ham god ballast til det politiske arbejde.

- Jeg vil gerne diskutere, men for mig handler det mest om at finde kompromiser, som alle kan leve med. Eksempelvis tror jeg på, at landbruget og miljøorganisationer skal samarbejde mere på tværs. Vi skal alle sætte os de samme målsætninger frem for at trække grænser op. For i sidste ende vil vi jo det bedste for Odder Kommune, siger han og fremhæver straks de minivådområder, som siden 2008 har været med til at reducere udledningen af næringsstoffer til Norsminde Fjord.

Flere blomster til borgerne

De første områder blev etableret på politikerens egne jorder og fungerer kort beskrevet ved, at vandet under transporten gennem dem bliver renset for fosfor og kvælstof, som i stedet tilbageholdes eller ledes ud i luften, så de ikke belaster vandmiljøet via åer og fjorde.

- Da vi lavede det første område, var det som pilotprojekt og i samarbejde med bl.a. forskere fra Aarhus Universitet. Projektet overbeviste mig om, at man kan komme rigtigt langt, hvis man sætter sig de samme mål - i stedet for at banke hinanden oven i hovedet, siger Ole Lyngby ... og snakker gerne videre om teknikken.

Hvis han ellers kunne få lov, for avisen vil også høre om andre visioner, og dem er der mange af. Eksempelvis ønsker han flere plejeplaner. Altså planer for fredninger, naturområder, grøftekanter samt en biodiversitetsplan.

- Landmændenes blomsterstriber langs vejene er et hit, og de kommer sikkert igen i år, så borgerne kan holde ind og plukke en buket blomster, og insekterne har et sted at bo. For mig handler det om biodiversitet. Odder Kommune har en utrolig smuk natur. Den skal vi passe godt på bl.a. ved at skabe gode livsvilkår for alle - også insekterne, siger han.

- Ja, og så skal vi fortsætte med vores bosætningspolitik, som kører - og som synes at give vækst og udvikling. Men skal vi ikke lige snakke om vejene? De bliver som sagt lappet, når vejret er til det, siger han.

Storbonde og miljøansvarlig: Vi vil jo alle det bedste for Odder Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce