Anmeldelse: I godt selskab med Hvam og Øgendahl

Frank Hvam og Mick Øgendahl i deres eget gode selskab. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Anmeldelse: I godt selskab med Hvam og Øgendahl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De to komikere spiddede til højre og venstre - og tog et opgør med den herskende krænkelseskultur.

De har travlt - rigtig travlt endda. Den nye konstellation Hvam/Øgendahl, der kalder sig for "Det gode selskab", har vist sig at være en decideret fuldtræffer - ikke mindst målt på antallet af solgte billetter.

100 shows på 100 dage - og stort set udsolgt hver gang. Noget af en overvældende præstation, når man som tilskuer ikke på forhånd ved, hvad man går ind til. Alligevel er man parat til at betale i omegnen af 400 kroner for at overvære showet, der varer halvanden time.

Fredag aften var turen kommet til Randers, hvor de to stand-up'ere er mindst lige så populære som alle andre steder i Danmark - endda så meget, at de to tiltænkte shows i Værkets store sal hurtigt blev udvidet til fire af slagsen. To fredag aften og to lørdag aften - og hver gang foran 1000 tilskuere. Det er faktisk det normale mønster fra alle de byer, som i disse måneder får besøg af Det gode selskab.

Imponerende præsteret af de to komikere, der på forhånd har omtalt sig selv som "... mænd, hvide, heteroseksuelle og født på landet. Det giver faktisk en del at snakke om og en del at være bange for. Vi lover jer, at det bliver pisse sjovt".

Det forpligter alt sammen, og forventningerne var tydeligvis skruet en ekstra tak i vejret, da Hvam og Øgendahl fredag aften på slaget 19 indtog scenen.

Lad det straks være skåret ud i pap: Missionen lykkedes til fulde - og lidt til.

Sproglig ekvilibrisme

Det viste sig nemlig øjeblikkeligt, at de to stortrivedes i hinandens selskab, og denne ønskede synergieffekt kørte som en rød tråd gennem hele showet, der var et sandt bombardement af sproglig ekvilibrisme afviklet i et tempo, der kunne tage pusten fra de fleste. De er vanvittig dygtige og intelligente - begge to.

De supplerer og inspirerer hinanden, de giver plads til hinanden men kører samtidig et stramt struktureret og velkoordineret parløb, så intet tilsyneladende overlades til tilfældighederne. Alt sammen skudt ud over rampen på 90 minutter, som ikke er et sekund for meget men samtidig indeholder så meget substans, at man tilfreds og mæt forlader salen med et bredt smil om munden. Hvad de dog ikke når på så kort tid - uden at det føles overfladisk og indholdsmæssigt tomt. Der er plads til skarpe holdninger, når de spidder aktuelle emner og begivenheder, men de formår oftest at vinkle de verbale udgydelser med en (selv)ironisk distance og en fantastisk fornemmelse for den timing, der er helt essentiel, når man skal fortælle en god historie. De mange år på stand-up-landevejen har ikke været forgæves. De kan det bare, de to forstandige herrer - og hatten af for det.

Indledningsvis jokede de med, hvordan det dog ville gå at blande det Øgendahlske publikum med det Hvamske. Ville der opstå tumult, eller ville man have forståelse for hinandens forskellighed. Harmonien fra scenen, hvor de to brushaner praktiserede et velfungerende parløb, bredte sig naturligvis straks til den store sal. Et dejligt publikum, faktisk - meget levende og deltagende og rigtig god til at applaudere, så den store afstand hyppigt transformeredes til intimitet.

Er I krænkelsesparate?

Og så blev der ellers lukket op for aftenens centrale tema - og budskab: "Hvis der er nogle blandt jer derude i salen, der er krænkelsesparate, vil I få en god aften".

Den blev heldigvis også god for alle os andre, der var blevet skuffede, hvis Hvam og Øgendahl ikke havde opført sig så uforskammet og drengerøvsk, som vi havde håbet på - og forventet.

Det gjorde de selvfølgelig - uden omsvøb, hårdt, kontant, bundsjofelt, både verbalt og indholdsmæssigt grænseoverskridende, fandenivoldsk og vanvittig morsomt. Hvor er det dog skønt med et godt og uhæmmet grin. Især da, når ophavsmændene er så kvikke og skarpe.

Uden at gå i detaljer kan vi da godt løfte sløret for nogle af aftenenes mange temaer:

"Trump har gjort det at tage en pige i skridtet til et overgreb".

"Akademi-Connie har ikke meget til overs for Udkantsdanmark. Vorherre bevares. Jeg er selv vokset op på Falster, hvortil københavnersnuderne har storeksporteret bistandsklienter og stiknarkomaner". Og så fik akademikerne ellers læst og påskrevet af den veloplagte Mick Øgendahl, der er en sand ordekvilibrist.

"Vi burde i langt højere grad udforske vores egen seksualitet".

"Jeg vil da ikke have at vide, hvad jeg skal spise - af en overvægtig veganerkvinde".

"Min kone er kommet i overgangsalderen". Frank for fuld og uhæmmet udblæsning.

Ikke et øje var tørt hos det medlevende publikum, der efter halvanden time kvitterede med et tordnende, øredøvende og yderst fortjent bifald.

Og oppe fra scenen lød showets sidste replik:

"Undskyld, hvis vi har krænket nogen."

Comedy-show, Værkets store sal, fredag 1. marts 2019: Det gode selskab (Frank Hvam og Mick Øgendahl).

Anmeldelse: I godt selskab med Hvam og Øgendahl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce